Digitální májá: Jak žijeme v počítači stvořené iluzi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Digitální májá: Jak žijeme v počítači stvořené iluzi

Digitální májá: Jak žijeme v počítači stvořené iluzi | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 1. 2021 03:00 8

Seznam kapitol

1. Vidět, co vidět nelze 2. Všudypřítomné domýšlení 3. MP3 4. Kde nic není, počítač bere 5. Rekonstrukce 6. Podvod na mozek

Indický pojem májá označuje iluzi, do které člověk upadá a která mu zastírá pravou podstatu věcí. Počítače nám dnes realitu nahrazují – a to nemluvím o sociálních bublinách anebo hrách, ale o tom, že nám digitálně dopočítávají obraz i zvuk. Doslova vidíme a posloucháme to, co není!

Reklama

Je to podvod, je to trik, který je založený na pochopení toho, jak lidské oko a lidský mozek analyzují vizuální informace. Ale v mnoha případech je to dostatečně dobrý trik, který opravdu pomáhá. A to je jenom začátek, protože s dodatečnou pomocí, kterou nabízí DLSS 2.x (Deep Learning Super Sampling) dokáže dělat tak šílené věci, jako je celkem použitelný upscale ze 427 × 240 bodů! Výsledky jsou neuvěřitelné – bavíme se téměř o rozlišení CGA – anebo můžeme mít upscaling ze 1280 × 720 na 4K!

Většina toho, co vidíte, není původní informace, je to dopočítaná informace. Jsou to digitální ovečky, o kterých sní moderní androidi. Je to docela šílená myšlenka, když to vezmete kolem a kolem: Všechno kolem nás začíná být digitálně zpracované. Prostorové audio? Dopočítané. Noise cancelling? Dopočítaný. Focení na mobilech? Masivně digitálně zpracované, obvykle s analýzou scény, aby to bylo přesnější. Noční režim focení? Ještě brutálněji dopočítané věci, které jsou v podstatě kompletně přepočítané. Ne, to není realita – je to představa algoritmů o tom, jaká má být realita.

Až si příště vyfotíte fotku na noční procházce či na tahu městem – tedy až bude policejní hodina zrušena a život zase začne být legální – tak se nad tím zamyslete: To, co vyfotil váš přístroj, není realita. Je to jeho aproximace reality, v té nejlepší algoritmické víře zhotovená. A hudba, kterou jste u toho poslouchali, nebude z větší části to, co bylo ve studiu zaznamenáno: Bude to ta nejlepší aproximace hudby, kterou vymyslel čip ve vašich sluchátkách z toho, co mu dodala streamující služba.

Což o to, inteligence v čipu se snaží. Analyzuje data a odhaduje, který nástroj asi hraje co – a jak by měla opravit chybějící data, dodat to, co bylo odstraněno, rozeznat a správně doplnit dozvuky, reverby, podtext, detaily nástrojů, duchy, chybějící informaci, která zmizela.

A přesto... Slyšíte hudbu, ale není tu žádná kapela.

No hay banda!

Il n'est pas de orquestra!

To všechno jsou... jen algoritmy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama