Drtivý úder augmentované reality: Pokémon Go
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Drtivý úder augmentované reality: Pokémon Go

Drtivý úder augmentované reality: Pokémon Go | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 7. 2016 03:00 30

Seznam kapitol

1. Lov na potvory 2. Co je rozšířená realita? 3. Kultura LSD 4. Spíše hříčky než hry 5. Rafinovanější Ingress: Nějaké bojování o... něco 6. Pokémon Go mění svět

Když se toho rána obyvatelé New Yorku probudili a vyšli před své domy, všude panoval klid a mír. Jen vysoko na nebi byly vidět kondenzační stopy jediného japonského letadla. Protože bylo osamělé, protiletadlová obrana ani nevyhlásila poplach. Najednou se pumovnice letounu otevřela a vypadl z něj malý kulový objekt.

Reklama

AR technologie jsou zatím poměrně složité a přijde mi mnohem logičtější mířit k AR od mobilů – mají kameru, dostatečný výkon, slušný displej, některé mají dvojitou kameru a tedy lepší schopnost měřit hloubky a vzdálenosti. Obecnou výhodnost použití mobilů pro AR ukazuje celá řada aplikací, které se už objevily – jsou reálné a někdy docela zajímavé, i když bych je neoznačil zrovna za praktické.

Nutno podotknout, že do AR nepatří jenom aplikace, které míchají dohromady video a syntetizovaný obraz, ale také aplikace, které zpracovávají reálný zvuk z okolí a mění ho. Excelentním příkladem je originální aplikace pro lucidní snění inspirovaná filmem Inception (2012). Nasadíte si sluchátka, aplikace přes mikrofon nahrává zvuky z okolí a modifikuje je spolu s hudbou z filmu. Jednotlivé „sny“ se odemykají za určitých konkrétních událostí, musíte být například na letišti, cestovat určitou rychlostí, asi nejexotičtější je sen, který se odemkne pouze pokud jste v Africe. Je to originální, ale velice experimentální AR aplikace.

Ve stejném roce vznikla i kontroverzní aplikace Real Strike, která vám dovolovala „bavit se neškodnou střelbou kdekoliv“, což byla děsná sranda až do chvíle, kdy jeden americký školák natočil svoje AR video o vystřílení školy a dostal za to vyhazov. Jinak šlo o aplikaci hrubě nezajímavou, v podstatě jenom virtuální střelnici. V podstatě i recenzenti o aplikaci říkali, že vlastně nejde o hru. Kdyby tu nebyla kontroverze s tvorbou videí „o střílení na veřejnosti“, tak by po téhle jednoduché aplikaci ani neštěkl pes.

Popularitě AR aplikací nepomohla ani vlna zájmu o zombie. Najdeme jednoduché střílecí aplikace, jako jsou ARZombies, které v praxi fungují tak, že se otáčíte na místě a střílíte do virtuálních zombií, které se blíží ze všech stran. Trochu se to podobá VR hrám se zombiemi, až na to, že to je mnohem jednodušší a méně děsivé, strašidelné by to bylo, kdybyste to šli hrát v noci do parku anebo na hřbitov... což asi dělat nebudete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama