EU uložila Meta rekordní pokutu a Twitter stále míří do záhuby #TYDEN ~ 29. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek EU uložila Meta rekordní pokutu a Twitter stále míří do záhuby #TYDEN ~ 29. května

EU uložila Meta rekordní pokutu a Twitter stále míří do záhuby #TYDEN ~ 29. května | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

29. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

V The Messenger to nevypadá dobře. Netflix řeší sdílení hesel. Sociální média JSOU pro děti rizikem. Facebook prodal Giphy. Role Twitteru jako zdroje mediálního provozu nadále klesá.

Reklama

Marketing, komunikace

Uber pozastavil výkon funkce vedoucí diverzity Bo Young Lee za pořádání sezení o rase s názvem „Neříkej mi Karen“, která byla podle účastníků necitlivá k lidem jiných barev kůže. (New York Times)

Max přišel a zákazníkům HBO Max bude připadat velmi povědomý. Otázka je, za jak dlouho dojde k přejmenování. Protože s vlnou aktuálních spojení to vypadá jako dost pravděpodobné. (The Verge)

Adform: CPM se mírně zvyšuje, cena za proklik zůstává stejná a viditelnost reklamy roste. Počet zobrazení reklamy na mobilech narůstá. Nejsilnějším oborem z hlediska objemu zobrazených reklam zůstává i nadále oblast technologií. (Tisková zpráva)

Pohled na rozhodnutí deníku The Wall Street Journal zrušit zdvořilostní tituly jako Mr., Ms. a Mx. a ponechat tak New York Times jako nejvýznamnějšího držitele. (Washington Post)

Twitter odstraňuje z videí ukazatele počtu zhlédnutí. Důvod neznámý. Musk přitom doposud byl doslova posedlý ukazováním čísel. Problém může být v tom, že od ledna 2023 prakticky všechna čísla na Twitteru klesají. (Mashable)

Substack zpřístupnil přezdívky/handles. Má osobní je tedy @medvidekpu (jak jinak) a zdejší profil tedy @tyden 

Stále klesá role Twitteru jako zdroje návštěvnosti pro vydavatele zpráv. Význam Twitteru, který je pro vydavatele již tak malým zdrojem prokliků, v posledních letech dále klesá. Údaje Chartbeat pro 1 350 vydavatelů: Návštěvnost z Twitteru klesla z 1,9 % v dubnu 2018 na 1,2 % v dubnu 2023; návštěvnost středně velkých vydavatelů se snížila o 40 %. (Press Gazett)

Elon Musk podporuje myšlenku zrušit kruhy na Twitteru. Čistě prakticky to dává smysl. Jedna z řady zbytečných funkcí. Twitter to ale nezachrání. (Social Media Today)

Mozilla po rozhořčení uživatelů zastavuje celoobrazovkové reklamy na Mozilla VPN ve Firefoxu. Reklama navíc znemožňovala pracovat s prohlížečem. (Bleeping Computer)

Novinářův e-mailový průšvih odhaluje laxní redakční standardy ve Forbesu – umožňující zdrojům kontrolovat kopie před zveřejněním a autorům vymýšlet fiktivní scénáře. Ale čemu se divit, tady jde jde o americký Forbes a stovky „přispívatelů“ píšících hlavně clikbaity. (The Fine Print)


Bezpečnost, soukromí, právo

Čína tvrdí, že produkty společnosti Micron způsobily „významná bezpečnostní rizika pro náš dodavatelský řetězec kritické informační infrastruktury“, a zakazuje jejich nákup. Důvod může být hlavně probíhající obchodní válka mezi USA a Čínou. Micron je zde hlavně v pozici výrobce paměťových čipů. (Bloomberg, Reuters)

EU uložila Meta rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy eur za porušení ochrany osobních údajů. Podle irského regulátora ochrany osobních údajů předával technologický gigant údaje Evropanů do USA nezákonně. (Politico)

TechRadar: ChatGPT pro iPhone má vážné problémy se soukromím, o kterých byste měli vědět. Realita? Má stejný problém jako ChatGPT na webu. Clickbait nebo zásadní nepochopení? Těžko říct. (TechRadar)

Z uniklých odpovědí 20 zemí na návrh EU vyplývá, že většina z nich je pro určitou formu skenování šifrovaných zpráv, přičemž Španělsko chce zákaz koncového šifrování v celé EU. (Wired)

TikTok žaluje Montanu kvůli novému zákonu zakazujícímu aplikaci. Tvrdí, že zákaz představuje nezákonné potlačování svobody projevu rovnající se cenzuře. (NPR)

Zjištěna škodlivá rozšíření pro VSCODE s více než 45 000 stažení. Schopná získávat důvěrné údaje a povolit zadní vrátka. (Check Point)

Zdroje a dokumenty: Zaměstnanci TikToku pravidelně zveřejňovali údaje uživatelů na nástroji pro zasílání zpráv Lark, který používá společnost ByteDance, což vedlo některé zaměstnance k obavám o ochranu soukromí. Řidičské průkazy, adresy, fotografie a další. (New York Times)

NÚKIB varuje před čínskými technologiemi a chce je zakazovat. Sám měl jednu v budově (Lupa)

Handelsblatt: whistleblower společnosti Tesla zveřejnil 100 GB dat o stížnostech zákazníků na autopilota z let 2015 až 2022, včetně 2400 problémů se samočinným zrychlením  (The Verge)

Evropská komise upozornila na několik zemí, v nichž se autorská práva prosazují nedostatečně nebo které v boji proti pirátství nečiní dostatečné kroky. EU chce, aby všechny země v rámci boje proti internetovému pirátství blokovaly pirátské stránky (Tech Spot)

Kalifornská porota rozhodla, že produkty společnosti Google porušily patent společnosti Sonos na chytré reproduktory,  a nařídila společnosti Google zaplatit 32,5 milionu dolarů, tedy 2,30 dolaru za každé z více než 14 milionů prodaných zařízení. (The Verge)

Meta v rámci propouštění zrušila projekt, který umožňoval třetím stranám ověřujícím fakta, jako je agentura Reuters, přidávat komentáře na začátek článků na Facebooku. (CNBC)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama