EU uložila Meta rekordní pokutu a Twitter stále míří do záhuby #TYDEN ~ 29. května
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek EU uložila Meta rekordní pokutu a Twitter stále míří do záhuby #TYDEN ~ 29. května

EU uložila Meta rekordní pokutu a Twitter stále míří do záhuby #TYDEN ~ 29. května | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

29. 5. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

V The Messenger to nevypadá dobře. Netflix řeší sdílení hesel. Sociální média JSOU pro děti rizikem. Facebook prodal Giphy. Role Twitteru jako zdroje mediálního provozu nadále klesá.

Reklama

Sociální sítě

Záměrem Elona Muska při koupi Twitteru bylo zřejmě nejen zlikvidovat tradiční mediální nástroj, ale také udělat z Twitteru pravicovou mediální těžkou váhu. (Washington Post)

Zdroj: Twitter přestal platit společnosti Redis Labs za software, který obsluhuje služby s vysokým provozem, včetně živého audia, několik týdnů před zpackanou akcí Spaces Rona DeSantise. (The Information)

WhatsApp nyní umožňuje upravovat zprávy s časovým limitem 15 minut. (TechCrunch)

WhatsApp nyní umožňuje upravovat zprávy
i Zdroj: PCTuning.cz
WhatsApp nyní umožňuje upravovat zprávy

Chyba na Twitteru oživuje smazané tweety a retweety. Vlastně nic nového, před lety se Facebooku povedlo oživit záplavy příspěvků, co měly být smazány. A taky tvrdil, že maže obrázky, které nemazal, včetně těch, co jste ve skutečnosti nezveřejnili, ale jenom chtěli zveřejnit. Tak proč by Twitter měl mazat, když chcete mazat? (PC World)

Falešná zpráva o výbuchu v Pentagonu se stala virální po tlačení ověřenými účty na Twitteru. Tedy, ověřenými, prostě těmi co si zaplatili 8 dolarů měsíčně. Včetně @bloombergfeed vydávajícího se z Bloomberg a dalších. „Foto“ navíc velmi snadno rozpoznatelné jako generované AI. (Bleeping Computer)

Obrázek výbuchu v Pentagonu vytvořený umělou inteligenc
i Zdroj: PCTuning.cz
Obrázek výbuchu v Pentagonu vytvořený umělou inteligenc

Sociální média mohou představovat „velké riziko poškození“ duševního zdraví mladých lidí, varuje americký generální lékař a vyzval tvůrce politik a technologické společnosti, aby zpřísnili normy pro dospívající. (WSJ, Platformer)

CEO TikToku Shou Chew uvedl, že společnost Oracle začala prověřovat zdrojový kód TikToku a aplikace je „na dobré cestě“ k tomu, aby veškerá data amerických uživatelů hostovala a byla pod dohledem společnosti Oracle. Údaje uživatelů z USA se nyní ve výchozím nastavení přenášejí na servery společnosti Oracle, říká Chew. Reálně to neřeší nic, protože v budoucnu může TikTok nadále s daty (a hlavně aplikací) „čarovat“, jak se mu bude chtít. (Bloomberg)

Flipboard doplnil podporu pro integraci účtů z decentralizovaných sociálních sítí Bluesky a Pixelfed poté, co v únoru 2023 přidal podporu pro Mastodon. (Tech Crunch)

Stories/Příběhy na YouTube končí. Už 26. května. Na YouTube se objevily v roce 2017 jako Reels. Původ nicméně mají na Snapchatu, odkud je nejprve „vykradl“ Instagram a následně i YouTube. Na Instagramu už ale jsou upozaděny a středem všeho jsou tamní Reels, prozměnu „vykradené“ z TikToku. (The Verge, Tech Crunch)

Twitter se chystá odstoupit od kodexu EU pro dezinformace již tento týden. Další známka toho, že platforma možná nehodlá dodržovat #DSA a že její odchod z Evropy je stále pravděpodobnější. (Euractiv)

Twitter zavádí novou úroveň API za 5000 dolarů měsíčně. V oznámení uvádí, že je (sic) pro startupy. Vývojáři mají možnost načítat 1 milion tweetů měsíčně a zveřejňovat 300 000 tweetů měsíčně a mají přístup k úplnému koncovému bodu pro vyhledávání v archivu. (TechCrunch)

AMI Digital Index 2023: Češi tráví na sítích míň času než loni. Prudce přibývá dlouhých videí (Médiář)

WhatsApp pracuje na zavedení uživatelských jmen do aplikace. Znamenalo by to, mimo jiné, konec telefonního čísla jako jediného použitelného „identifikátoru“. (Tech Crunch)

Zdroje: Elon Musk v posledních měsících snížil počet zaměstnanců týmu Twitter Spaces, který kdysi čítal až 100 lidí, na zhruba tři. (Platformer)


Startupy a ekonomika

Některé americké esportové organizace nejsou schopny dosahovat zisku při nižším počtu sledovaných hodin. Propouštějí zaměstnance, ukončují smlouvy s hvězdnými hráči, nebo dokonce prodávají své týmy se ztrátou. (New York Times)

Anthropic, startup s generativní umělou inteligencí, který spoluzaložili veteráni OpenAI, získal 450 milionů dolarů v sérii C vedené společností Spark Capital, na níž se podílejí společnosti Google, Salesforce a Zoom. (Tech Crunch)

Apple oznámilo, že uzavřelo několikaletou smlouvu v hodnotě několika miliard dolarů s výrobcem čipů a síťových zařízení Broadcom na komponenty, které se budou vyrábět v USA. (WSJ, Reuters)

Virgin Orbit: Bransonův raketový sen končí po neúspěšné misi. Došlo na prodej odpalovacích zařízení společnostem Vast, Stratolaunch a Rocket Lab. (BBC, Tech Crunch)

SoundCloud propouští 8 % zaměstnanců, protože chce letos dosáhnout ziskovosti (Tech Crunch)

Evropský herní gigant Embracer uvádí, že „přelomové“ partnerství v hodnotě přes 2 miliardy dolarů zkrachovalo, a snižuje své finanční prognózy, čímž se jeho akcie propadly o více než 40 %. (Bloomberg)

Snowflake kupuje Neeva (Tech Crumch)

Rozmach čipů s umělou inteligencí žene společnost Nvidia k novým výšinám. Společnost se tento týden přiblížila ocenění na 1 bilion dolarů. Bude to mít i dopad na hráče, GPU nově míří do AI tak jako ještě nedávno do těžby kryptoměn. (Tech Spot)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama