Geniální Clive Sinclair a zrození mikropočítačů v Albionu
i Zdroj: Wikipedia.org
Historie Článek Geniální Clive Sinclair a zrození mikropočítačů v Albionu

Geniální Clive Sinclair a zrození mikropočítačů v Albionu | Kapitola 5

Pavel Tronner

Pavel Tronner

22. 6. 2022 17:00 2

Seznam kapitol

1. Vynálezce a počítače 2. Přes kalkulačky k počítačům 3. Levněji už to nešlo 4. Tak vznikl Sinclair MK14 5. Ze společníka konkurentem

Když vloni zemřel Sir Clive Sinclair, objevila se spousta chvalozpěvů a nekrologů, které široké veřejnosti připomínaly zásluhy tohoto pionýra mikropočítačové revoluce, díky němuž se v osmdesátých létech mnozí dnešní padesátníci stali programátory či alespoň zasvěcenými uživateli počítačů.

Reklama

Firma postupně nabízela další lehce vylepšené verze, a různá rozšíření. Především RAM museli uživatelé opravdu navýšit, protože 256 bytů bylo málo tehdy stejně jako dnes. Dále vznikl modul pro připojení televize i kazetového magnetofonu. Ten sice nabídl asi nejpomalejší rychlost, jaká snad vůbec kdy byla u mikropočítače použita – asi 40 baudů, tedy 4 byty za sekundu. Jenže, s ohledem na tu velikost RAM to vlastně tolik nevadilo.

Chris Curry hned od počátku chtěl celý koncept rozšiřovat, především pro profesionální využití. Cítil obrovský potenciál, který se nabízel, viděl zcela jasnou budoucnost počítačů, které se mohly uplatnit všude možně, od průmyslu přes laboratoře až po různé jednoduché automaty. Curry Sinclairovi doporučoval, aby se tento koncept dále rozvíjel, ale Sinclair o něco takového neměl zájem. Sinclair prostě nevěřil, že kromě několika bláznivých nadšenců by lidé chtěli mít něco takového doma či v práci.

A tak se jejich cesty rozešly, Curry založil firmu Acorn a stvořil tak Sinclairovi nejnebezpečnější britskou konkurenci. 

Paradoxní na celé věci je, že Sinclair nakonec souhlasil s vývojem malého domácího počítače, který by byl levný, připojitelný k televizi a snadno programovatelný v Basicu. To se stalo jen pár měsíců poté, co Curry odešel. Těchto pár měsíců rozhodlo o další historii mikropočítačů v Británii i ve světě. Bez těchto několika měsíců by byla historie mikropočítačů výrazně jiná. Pravděpodobně horší. A tak díky prozřetelnosti za Sinclairovu váhavost! I tou se výrazně zapsal do dějin.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama