Gigabyte GF RTX 3080 Ti Gaming OC 12G: tišší, chladnější, skvělá
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte GF RTX 3080 Ti Gaming OC 12G: tišší, chladnější, skvělá

Gigabyte GF RTX 3080 Ti Gaming OC 12G: tišší, chladnější, skvělá | Kapitola 32

Adam Vágner

Adam Vágner

8. 6. 2021 20:00 41

Seznam kapitol

1. Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition: parametry 2. Konstrukce chladiče, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2 15. The Witcher 3 16. World of Tanks
17. Chování boost v AvP - performance 18. Chování boost v AvP – silent 19. Chování boost v F1 2020 – bios Performance 20. Chování boost v F1 2020 – bios Silent 21. Boost v Metro Exodus – bios Performance 22. Boost v Metro Exodus – bios Silent 23. Boost ve World of Tanks – bios Performance 24. Boost ve World of Tanks – bios Silent 25. Spotřeba sestavy 26. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 27. Chování ventilátorů 28. Hlučnost 29. Teplota GPU 30. Průměrný výkon 31. Cena, poměr cena/výkon 32. Závěrečné shrnutí

Přestože patří mezi ty levnější modely, s 350W GeForce RTX 3080 Ti si její chladič poradí podstatně lépe než dvouslot Nvidie...

Reklama

Závěrečné shrnutí

Model Gaming OC patří v nabídce Gigabyte někam doprostřed modelové řady RTX 3080 Ti. Při extrémní spotřebě RTX 3080 Ti jsem se bál, že to bude hodně znát hlavně na hlučnosti karty. Není to totiž žádné monstrum; ano, je tříslotová, je dlouhá, ale pokud jde o highend, už jsem měl v rukou i mnohem větší obludy.

Nemůžu říct, že by mě nadchlo chování karty při standardně nastaveném výkonnějším BIOSu – tam je to už taková klasika – zbytečně nízké teploty čipu pro 30 MHz navíc za cenu vyšších otáček ventilátorů a několika decibelů navíc.

Ale s tišším BIOSem už mě hlučnost karty docela potěšila. Ne že byste o ní nevěděli, ale na to, že jde o potvoru s příkonem 350–370 W, je skvělý výsledek, že se může (v tichém režimu) s naměřenou hlučností kolem 43 dBA srovnávat s hlučností běžných karet střední třídy. Oproti Founders Edition už je podstatně tišší i při nižších teplotách.

Ale i v režimu s vyšším výkonem je tišší než Founders Edition při teplotách čipu jen mírně převyšujících 70 °C, Founders Edition přitom šla na limity teplot čipu i pamětí (83 °C, resp. 104 °C). Z testů provozních vlastností a grafů s průběhy teplot musím připomenout právě podstatně nižší teploty pamětí.

Co mě potěšilo ještě víc, byly cívky – ty nebyly slyšet jako obvykle u podobných karet přes půl místnosti, ale jen slabě až nějakého půl metru od karty. Na to nejsem u grafik s příkonem nad 250 W zvyklý a u 350W grafiky bych to vážně nečekal. V tichosti doufám, že jsem neměl jen mimořádné štěstí na kus a Gigabytu se skutečně povedlo navrhnout nadstandardně tiché napájení.

Chladič se pochopitelně hlučností nevyrovná prémiovým modelům, ostatně i Gigabyte má kvůli tiššímu chlazení v nabídce větší Aorusy, které na tom nejspíš budou znatelně lépe. Jenže jako u všech prémiových modelů za to zaplatíte dalších několik tisíc, a to nebývá adekvátní příplatek na to, že je na chladiči navíc pár hliníkových plíšků, LEDek a nějaká ta trubice a k tomu návdavkem leckdy málo používané funkce.

Gigabyte GF RTX 3080 Ti Gaming OC 12G: tišší, chladnější, skvělá
i Zdroj: PCTuning.cz

RTX 3080 Ti Gaming OC je zlatá střední cesta mezi modely oholenými na kost, které rádi montují výrobci hotových sestav, a předraženými prémiovými produkty.

Výrobcem doporučená cena je 35 tisíc korun, což je částka, za níž by se za normálních okolností dala karta i se slušným ziskem prodávat, a proti základním modelům docela snesitelný příplatek za to, co karta nabízí.

Kdyby se za podobné peníze dala skutečně koupit, tak na současném trhu boduje i z hlediska poměru cena/výkon. Je ale zbytečné dělat si iluze, že v situaci, kdy to některé obchody zkoušejí s GeForce RTX 3070 za třicet tisíc a s RX 6800 XT za čtyřicet (a to jsou ještě ty slušnější), vám někdo prodá výkonnější kartu za pětatřicet tisíc. Můžeme čekat, že to prodejci budou zkoušet na částkách někde mezi 45 a 50 tisíci korun, ale za takové peníze to nemá smysl, pokud už nejste zoufalí.

Nepotěší příznivce taktování, ti se budou muset poohlédnout po modelech s trojicí osmipinů, se dvěma osmipiny už nemáte velkou rezervu. Na to konto není ani výkon o mnoho vyšší než u Founders Edition, takty jsou o něco vyšší, to ano, i vyšší výkon naměříte, ale v praxi při těch desetinách až jednotkách snímků za sekundu nepoznáte rozdíl.

Karta sice nenabídne špičkové provozní vlastnosti jako prémiové modely, z hlediska hlučnosti je někde na půli cesty mezi tichými a hlučnými kartami, ale oproti těm opravdu tichým by měla nabídnout podstatně rozumnější cenu a přitom stále dobré provozní vlastnosti. Její majitelé nebudou nákupu litovat. Netrpí obvyklými nešvary modelů s nižší cenou a nákup můžu určitě doporučit, proto jí udělíme stříbrnou hvězdu.

Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC 12G
KLADY + - ZÁPORY
špičkový herní výkon výrazně horší poměr cena/výkon než RTX 3080
podstatně lepší poměr cena/výkon než RTX 3090 chladič není vysloveně tichý
bez zátěže pasivní chlazení, v tichém režimu nepříliš hlučná, podstatně tišší než RTX 3080 Ti FE 12 GB paměti
CUDA, DLSS 2.x, ray tracing, Reflex, Broadcast, DX12 Ultimate spotřeba
Tiché cívky! Nelze navýšit limit příkonu
Tříletá záruka, čtyři roky po registraci u výrobce  

Doporučená cena s DPH: 35 000 Kč

Hrubě orientační tržní cena s DPH: 44 000 Kč

RTX 3080 a RTX 3080 Ti od Gigabyte v nabídce CZC.cz

GeForce RTX 3080 Ti Gaming OC 12G od Gigabyte nabízí za nevelký příplatek podstatně lepší provozní vlastnosti než RTX 3080 Ti Founders Edition nebo základní modely. Bude patřit k těm atraktivnějším a její nákup můžeme zájemcům o RTX 3080 Ti doporučit, proto jí udělujeme stříbrné hodnocení

Gigabyte GF RTX 3080 Ti Gaming OC 12G: tišší, chladnější, skvělá
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama