Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát

Jak na parádní zvuk nejen pro Youtube, Twitch nebo podcasty: Jaké jsou dnes možnosti a co to bude stát | Kapitola 8

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

17. 1. 2023 10:00 16

Seznam kapitol

1. Historický vývoj 2. O čem to bude? 3. Akustika 4. Technologie mikrofonů a nahrávek 5. Stolní mikrofony – Profesionální
6. Stolní mikrofony – USB 7. Sluchátka a herní headsety 8. Terénní nahrávky 9. Software, efekty, hudba

Popularita podcastů neklesá, spíše naopak. Také na Youtube se snaží prorazit každý, kdo má co říct. Už jste asi zjistili, že když u takového videa či podcastu z dílny amatérského tvůrce zvuk nestojí za nic a nejde mu rozumět, nedá se to dlouho sledovat. Zajistit zvuk v uspokojivé kvalitě je dnes přitom i díky počítačům snazší a levnější než kdy dřív. My si shrneme vše, co je potřeba vědět, abyste dosáhli lepších výsledků nehledě na váš rozpočet, ambice, nebo odborné znalosti.

Reklama

Terénní nahrávky

Získat kvalitní audiostopu v terénu je složitější než nahrát kvalitní video. Slušné a jakž takž stabilizované video ve Full HD či 4K dnes natočíte i na mobilní telefon střední a nižší střední třídy. Třeba můj Samsung Galaxy S20 FE 5G fotí i točí hezky, se zvukem je to už horší. Přitom byste si investicí do řádově dražšího smartphonu nepomohli tak zásadně, jak by se mohlo zdát. 

Rozdíly v kvalitě zvukového záznamu jednotlivých mobilních telefonů sice existují, a mohou být vcelku zásadní, jenže limitujícím faktorem jejich úrovně vždy zůstane to, kde mají umístěny mikrofony. A jak jsou kvalitní. Protože ty, které jsou integrovány přímo v těle jakéhokoliv mobilního rekordéru, z principu nedosahují kvalit mikrofonů externích. Ano, stejné věci se říkaly o fotomodulech telefonů, a já bych se rád mýlil, takže mě prosím neberte za slovo, ale u zvuku jsou ve hře i jiné vlivy, jež dosažení „singularity“ v tomto směru nenahrávají. Větší, a tedy i kvalitnější kondenzátorové snímače jsou rozměrné, jejich skrytí do těla přístroje by bylo problematické. Tím spíš, že by instalace přímo na zařízení nadělala víc škody než užitku. S vyčnívajícími fotomoduly máme zkušenosti všichni, po mobilech s permanentně připevněným mikrofonním modulem poptávka není.

Referenční standard klopových mikrofonů – Sennheiser MKE 40
i Zdroj: Sennheiser
Referenční standard klopových mikrofonů – Sennheiser MKE 40

Jestliže hovoříme o bezdrátových mikrofonech, pak zejména o tzv. klopových. U nich je žádoucí, aby byly bezdrátové, aby si je hosté vaší relace mohli připnout na oblečení a nemuseli s vámi být propojeni „pupeční šňůrou“. Bez drátů se ale ani klopové mikrofony úplně neobejdou, minimálně ne bez těch, které vedou od vysílače, jenž si mluvčí připne za pas. V profesionální sféře se používá nejčastěji Sennheiser MKE 40 a jen samotný mikrofon (bez vysílače) vyjde na bezmála 8 tisíc korun. Svépomocným řešením z opačného konce cenového spektra může být použítí nějaké mobilní aplikace. Host si připne alespoň nějaký drátový mikrofon připojený do mobilního telefonu. Protože i s laciným externím mikrofonem získáte mnohdy lepší nahrávky, než budete-li hovořit přímo do mobilu.

Některé typy bezdrátových klopových mikrofonů disponují výstupem pouze v podobě 3,5mm  konektoru TRS / „jack“  (např. BOYA BY-WM4 Pro K2), což bych pro použití s moderními smartphony úplně nedoporučoval. Ne v případě, že pouze výstup TRS je i na přijímači bezdrátového signálu. Jiné podporují USB-C a Lightning, jejich nastavení a zapojení je daleko snazší (BOYA BY-WM4 Pro-K6). Trochu potíž může být s výběrem, trh s levnějšími modely není natolik saturovaný jako v případě stolních mikrofonů. Mimo to je vhodné popřemýšlet, jestli chcete mít možnost nahrávat více než jednoho účastníka rozhovoru, a podle toho vybrat set, jenž buďto rovnou obsahuje více mikrofonů, nebo umožňuje jejich pozdější dokoupení. 

Další věcí je rozpočet. Kolem tisícovky kvalitní bezdrátový set neseženete. Ať už zvolíte jakýkoliv, nebudete z výsledné míry šumu asi úplně nadšení. A pak, čím slyšitelnější je rozdíl mezi nahrávkou z interiéru a tou z exteriéru, tím náročnější může být zvládnutí postprodukce tak, aby výsledek fungoval pohromadě. Toho, že něco bylo nahráno v ideálních, studiových podmínkách, a něco v terénu, si všimnete v každém televizním nebo rozhlasovém zpravodajském vstupu. Když si uvědomíte, že tito lidé mají k dispozici tu nejdražší techniku – a přesto je ten rozdíl snadno slyšet – dojde vám, že toto není triviální ani laciná problematika. Přesto bych svépomocné řešení úplně nezatracoval, posluchači jsou zvyklí z éteru dnes a denně slýchat záznamy extrémně nekvalitních telefonických rozhovorů a zvukových stop pořizovaných mikrofony v mobilech. Někdy je zkrátka nutné mít nahrávku alespoň nějakou…

BOYA BY-WM4 PRO K6 – All-in-one set
i Zdroj: BOYA
BOYA BY-WM4 PRO K6 – All-in-one set
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama