Jak pilný sluha překonal líného pána: ChatGPT a budoucnost studentů
i Zdroj: depositphotos
Zábava Článek Jak pilný sluha překonal líného pána: ChatGPT a budoucnost studentů

Jak pilný sluha překonal líného pána: ChatGPT a budoucnost studentů | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

28. 1. 2023 12:30 17

Seznam kapitol

1. Princ Mamánek 2. Proč se s tím psát, když to nikdo nečte 3. Za hezčí známky! 4. Dobrý sluha, ale zlý pán 5. Zapomenuté dovednosti

Před několika dny jsme se dozvěděli, že ChatGPT složila úspěšně test na Minnesota University Law School. Test s více než stovkou otázek zvládla sice jen průměrně, ale podle Microsoftu je jen otázkou času, než zvládne i MBA.

Reklama

Donedávna se zdálo, že v boji s plagiáty bude technologie to, co pomůže školství. Dnes se naopak zdá, že pokud AI nebude chtít aktivně spolupracovat se školstvím při označování svých výstupů (watermarkování), tak situaci naopak zkomplikuje. EU, samozřejmě, jde do věcí jako tradičně, tedy bez rozmyslu a razantně a žádá regulaci AI tak, aby bylo jasné, že se bavíte s AI, že je něco výstupem AI a podobně, což znamená, že její snahy vyzní naprázdno, protože nepochybně vzniknou dobré incentivy pro to neoznačovat něco jako výstupy AI.

Regulace povede hlavně k umělé nedostatkovosti takových výstupů (artifical scarcity), což logicky povede k tomu, že kvalitní a nedetekovatelné plagiáty vzrostou na ceně a ten, kdo je bude umět produkovat, je bude moci prodávat – základní ekonomika, na které pohoří každý, kdo se pokouší potlačovat něco, co lidi chtějí. 

To je špatná cesta. To, co bychom měli naopak chtít, je integrace AI do vzdělávání i do společnosti tak, aby to fungovalo. Řada věcí, které škola učí, má dnes anachronistický charakter a hodí se spíš do kurzů pro přežití. V moderní společnosti nemusíte umět tkát vlastní látku, lovit ryby v řece a ani počítat z hlavy. Jasně, jsou to super věci v případě, kdy dojde nějakému neštěstí a vy skončíte na pustém ostrově anebo v postapokalyptickém světě, ale je reálná šance, že základní věci nikdy nebudete muset používat, protože šaty a jídlo si koupíte, počítat za vás bude Excel anebo Wolfram Alpha a na chyby v gramatice vás upozorní textový procesor. 

Základy potřeba jsou, protože existuje inherentní riziko, že se lidstvo zaintegruje do své nové reality tak, že už nikdo nebude vědět, jak vlastně věci fungují. To například rozebírá technologická youtuberka Anastasi in Tech, která upozorňuje na staré scifi The Machine Stops od E. M. Forstera. V něm je lidstvo obsluhováno stroji, které zajišťují vše od bezpečnosti, přes výživu až po pohodlí. Ale co se stane, když stroje přestanou fungovat a my je nebudeme moci opravit? Co se stane, když přestaneme rozumět vlastním technologiím?

Anastasi in Tech: The Biggest AI Problem

To je validní otázka, ale musíme si přiznat jednu věc: Lidstvo je odjakživa v situaci, kdy je jednou nohou v podobném světě. V podstatě díky survivalistům si uchováváme kapacitu přežít z přírodního minima, ale poustevníci a ekolidé nemají schopnost nahodit výrobu harddisků anebo kosmických lodí, kdyby na to přišlo. Ne: Survivalismus je o schopnosti přežít během pádu civilizace, ne ji znovu nastartovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama