Jak se hry staly vědou, aniž by si toho někdo všiml
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Jak se hry staly vědou, aniž by si toho někdo všiml

Jak se hry staly vědou, aniž by si toho někdo všiml | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 4. 2019 03:00 7

Seznam kapitol

1. Jak to začalo 2. Pařby z Egypta 3. Hraní her uměním 4. Extrémní disciplíny
5. Kdo má lepší cheaty? 6. Piráti 7. Je to věda!

Bylo nebylo, o počítačové hry se zajímali jenom hráči. Pak se z toho stal business, potom zároveň milovaný a opovrhovaný kulturní fenomén.A obor, který studují vývojáři. Pak se začala studovat jejich historie, protože u každého dlouhou dobu existujícího fenoménu se studuje historie. No – a dnes je to regulérní věda! A kdyby jen jedna!

Reklama

Posledním pozoruhodným odvětvím je crackování her – a snaha vývojářů zabránit crackování. Tato aktivita má opět dlouhou historii – a to jak z hlediska pirátů, tak i vývojářů, kteří se jim snažili v crackování zabránit. Ze vzdálenější minulosti jmenujme například hry pro Commodore 64, které si kompletně přeprogramovávaly chování floppy mechaniky, samomodifikující se kód, kterým chránili své hry vývojáři z Proximy či pozoruhodný wobble mechanismus, který nedovoluje dokonale okopírovat CD s hrami pro Sony PlayStation.

To samozřejmě není všechno. Vývojáři dokázali být často velmi kreativní v tom, jak pirátům a hráčům upirátěných her udělat ze života peklo: V Mirror's Edge se postava hrdinky zpomalovala před skákáním, v Serious Samovi 3 šel po hráči nezničitelný škorpión a fiktivní chyba v Gary's Mod dokonce vyjevila identitu piráta, takže když se pirát ptal na to, co se děje, tak sám sebe prásknul. Vychytané!

A pak tu máme pozoruhodný případ s ochranou u hry Spyro, která přinesla zajímavou ochranu, která oklamala piráty tím, že hra zdánlivě fungovala – jenom mučila hráče nelegální kopie tím, že ho s postupem doby víc a víc trápila. Je to fascinující příběh, popsaný v tomto videu.

Řekli bychom: Je to jenom souboj mezi piráty a vývojáři. Ale jaký souboj! Opět má rovinu historickou i technologickou, techniky pro ochranu her jsou nezřídka velmi vychytané a komplikované. A také sociální a psychologickou, ovšemže – proč se pirátí, z nouze anebo z principu? Jak fungují komunity pirátů? Hle – nový obor: Počítačové pirátství. Zahloubejte se do tématu více – a objevíte vědu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama