Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2019 14:00 22

Seznam kapitol

1. PCTuning se mění 2. Svět procesorů v roce 2019 3. Události kolem grafických karet 4. Disky a věci okolo nich
5. Hry a počítačová zábava 6. Finance a kryptoměny 7. Zajímavé události (anebo co mne zaujalo) 8. Závěr a předpověď na rok 2020

Jako každý rok vám nabízíme přehled nejzajímavějších událostí a hardwarových novinek v roce 2019. Už podruhé v řadě je skokanem roku AMD, které rozvířilo zatuchlé vody procesorů. Intel se trápí, Nvidia zvolnila. Nové hry byly často zklamáním a VR pomalu umírá. A Bitcoin stále žije, ale blíží se zlom.

Reklama

Události kolem grafických karet

Druhá kapitola bude patřit grafikám, komponentě, která za celou historii hardwaru budí největší vášně mezi fanoušky jednoho nebo druhého výrobce grafických čipů. Novinek bylo uvedeno spousty, byť v levnějších segmentech.

Jaro

Začátek roku nebyl pro Nvidii dobrý, jelikož byla žalována za ztrátu ceny akcií, kterou způsobil krach těžební horečky v předchozím roce. Pokud vím, spor stále ještě není u konce, nebo možná došlo k neveřejnému mimosoudnímu vyrovnání.

Pár dní nato na výstavě CES pak Nvidia uvádí GeForce RTX 2060, první z levnějších Turingů, dočkali se také uživatelé notebooků, a to prvních mobilních čipů RTX. AMD ukázalo Radeon VII, který dokázal v některých titulech překonat i GeForce RTX 2080. Byl to ale jen takový výkřik do tmy, z obchodů zase zmizel po pár měsících. Spotřeba byla gigantická a hlučnost vysoká. Tím dění kolem CES pro grafické čipy skončilo.

Zásadním oznámením byla podpora adaptivní vertikální synchronizace přes DisplayPort pro monitory s podporou FreeSync na kartách Nvidie. Dodnes sice není nijak extrémně mnoho monitorů, které dostaly certifikaci od Nvidie, ale tato možnost tu je. Do budoucna se snad dočkáme vyššího rozšíření. Na konci února dorazila na trh další GeForce, model GTX 1660 Ti. Začaly se také objevovat zvěsti, že dalším počinem bude GeForce GTX 1650 a GTX 1660. V březnu skutečně GTX 1660 dorazila na trh. Ještě levnější GTX 1650 už spíše v tichosti dorazila v dubnu, recenzovali jsme ji taktéž.

Také kolem AMD začíná být rušno, objevili se první fyzické důkazy o existenci grafik s jádrem Navi. Zdá se, že ponese paměti GDDR6. Také Intel začíná hovořit o dedikované grafice Xe, kromě renderů ale není nic známé.

Léto

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejteplejší období roku otevírá vždy Computex. Tam AMD zazářilo s architekturou Navi, Radeonem RX 5700 a 5700 XT a PCIe 4.0. Grafické karty založené na této platformě jsou nejmodernější, mají rozhraní PCIe 4.0, GDDR6, jádro na 7 nm a velice solidní výkon a spotřebu. Na trh se ale dostanou až později, tentokrát došlo jen na představení. Akce Next Horizon ale už odhalí všechna tajemství. Kompletní specifikace Radeonu 5700 a 5700XT. Také výkon a všechny vlastnosti. Tehdy jsme vám představili detailně novinky architektury anásledně oba modely Radeonů v recenzi. Pikantní je, že AMD těsně před uvedením Radeonů snížilo jejich oficiální ohlášené ceny.

Nvidia se také probudila z krátkého zimního spánku a oznámila celou řadu grafik s označením Super. Na trh postupně přijdou RTX 2060 Super, 2070 Super a 2080 Super. Recenze jsme vám samozřejmě přinesli, nejprve RTX 2060 Super a 2070 Super ve společném testu a na konci měsíce července také dorazila na trh GeForce RTX 2080 Super. Tím v podstatě něco zajímavého v grafikách končí. Do konce roku nás čeká už jen řada nereferenčních karet se známými jádry. AMD ještě před koncem roku ale uvedlo Radeon RX 5500 XT.

Zima

Zajímavá je snad ještě informace, že nástupce Turingu bude nést název Ampere, a bude pravděpodobně vyroben na 7nm procesu TSMC. Uvedení nás čeká už příští rok. To se také pravděpodobně dočkáme velkého čipu Navi, který by mohl konkurovat GeForce RTX 2080 Super a 2080 Ti. Nejvyšší model Nvidia z nabídky Nvidia nesuperizovala.

Dlouho pak nebylo slyšet o Intelu a jeho grafice Xe, na konci roku se ale nějaké info ven dostalo. Vývoj prý nejde dle představ, což mne nepřekvapuje. Intelu se prostě nedaří nikde. Dedikovaná karta, která asi i vyjde, první bude určená do notebooků a jako základní akcelerátor. Její výkon bude dle všeho low-endový.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama