Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2019 14:00 22

Seznam kapitol

1. PCTuning se mění 2. Svět procesorů v roce 2019 3. Události kolem grafických karet 4. Disky a věci okolo nich
5. Hry a počítačová zábava 6. Finance a kryptoměny 7. Zajímavé události (anebo co mne zaujalo) 8. Závěr a předpověď na rok 2020

Jako každý rok vám nabízíme přehled nejzajímavějších událostí a hardwarových novinek v roce 2019. Už podruhé v řadě je skokanem roku AMD, které rozvířilo zatuchlé vody procesorů. Intel se trápí, Nvidia zvolnila. Nové hry byly často zklamáním a VR pomalu umírá. A Bitcoin stále žije, ale blíží se zlom.

Reklama

Závěr a předpověď na rok 2020

Kromě všeho zmíněného v předchozích kapitolách jsme se také dočkali zlevnění pamětí. A to operačních, tak i úložišť. AMD se vrátilo do první ligy procesorů, a mnoho OEM výrobců začíná brát jejich procesory vážně. V serverech také Intel ztrácí, a to ho velice trápí. Nvidia zkompletovala portfolio mainstream karet a chystá se na uvedení highendu příští rok. Na trhu je dle mého největší výběr hardwaru všech výkonnostních segmentů za poslední dekádu. Zákazník má z čeho vybírat, ovšem nesmí mít moc hluboko do kapsy, pořádný výkon je také pořádně drahý.

Příští rok čekám pokračování tohoto trendu. Intel zůstane v desktopu na 14 nm a přinese Comet Lake, možná i další generaci HEDT procesorů, ale to není ještě jisté. Také čekám značné zlevnění současných procesorů, jelikož nižší ceny stále neodpovídají situaci na trhu. AMD inovuje své procesory na Ryzeny 4000, ale nečekám ani zásadní změny v procesu, výkonu a frekvencích. 7nm výroba se nemá kam posunout. Také několik let určitě nebude přidávat jádra, není kam.

Nvidia určitě představí výkonné grafiky RTX Ampere, kde stoupne hlavně výkon v ray tracingu. A také samozřejmě ceny. Že AMD odpoví velkými čipy Navi, je téměř jistota. Jak budou výkonné vůči nové architektuře, je ale otázka. Nějakou konkurenci v highendu by to už ale chtělo. Čekám také větší nástup PCIe 4.0, který zcela jistě adoptuje Nvidia na grafikách a další výrobci na discích a periferiích. Zcela jistě se také nedočkáme grafik Intel Xe.

Ceny všeho budou stagnovat, možná dokonce růst, pokud bude krize. A na tu to opravdu vypadá. Evropa totiž žije z automobilového průmyslu, který hodlá příští rok propustit stovky tisíc zaměstnanců v celém Evropě. Tahle zběsilá a násilná elektrifikace automobilů nás jednou zahubí a zcela zničí vše. Ale snad se černé scénáře nenaplní a příští rok bude stejně dobrý, nebo lepší než ten letošní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama