Kde vzít energii na kryptotěžbu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kde vzít energii na kryptotěžbu?

Kde vzít energii na kryptotěžbu? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 6. 2021 10:13 24

Seznam kapitol

1. Nic není zadarmo 2. Zpátky do oběhu! 3. K jádru 4. Bezpečnější Thorium 5. A co nadbytky? 6. Na topení dobrý!

Salvador se rozhodl využívat pro těžbu kryptoměn geotermální energii. Není to nijak perfektní řešení, ale přece jen je lepší než ta ostatní. Jaké energie dávají pro krypto smysl?

Reklama

Ale dobře, těžaři rádi mluví o tom, že jedou z obnovitelných zdrojů, což je pravda v Norsku, na Islandu anebo v Qebecu. Ty jsou také limitované – takže... takže dobře. Řekněme si, že opravdu existuje magické zařízení, které dokáže filtrovat energii podle zdroje svého vzniku. Která energie dává u kryptoměn smysl – a která ne?

Spalování fosilních paliv je nejproblematičtější. Jsou jednak omezené a také mají velké emise. Uhlík, který do svých těl zabudovaly plavuně v karbonu anebo listnáče v třetihorách, se uvolňuje ve formě CO₂ a tak trochu nám vrací tropický svět prvohor, z čehož mají mnozí paniku. Mě osobně rozčiluje spíš to, že pálíme poměrně cenné zásoby uhlovodíků, které se hodí jako suroviny pro chemický průmysl. Kdysi se pálilo všechno, co hořelo. Existovaly i naftové elektrárny, jen benzín se nepálil, protože byl příliš výbušný – a tak se kdysi prostě jen vyléval do jímek, než Thomase Midgleye napadlo benzín stabilizovat tetraethylolovem. (Je to zajímavý pán, objevil i freony a občas se o něm říká, že změnil atmosféru Země více než jakýkoliv živý organismus v historii. Doporučuji zjistit si o něm detaily.)

Fosilní paliva stále dávají ve specifických případech smysl – například jako nouzové zdroje energie do spalovacích motorů jsou bezpečné a efektivní. Spalování šťávy z dinosaurů a namletých lepidodendronů kvůli hashování je ale naprosté zvěrstvo. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama