Kde vzít energii na kryptotěžbu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kde vzít energii na kryptotěžbu?

Kde vzít energii na kryptotěžbu? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 6. 2021 10:13 24

Seznam kapitol

1. Nic není zadarmo 2. Zpátky do oběhu! 3. K jádru 4. Bezpečnější Thorium 5. A co nadbytky? 6. Na topení dobrý!

Salvador se rozhodl využívat pro těžbu kryptoměn geotermální energii. Není to nijak perfektní řešení, ale přece jen je lepší než ta ostatní. Jaké energie dávají pro krypto smysl?

Reklama

Ve finále je jasné, že vše asi zůstane, jak to je a politici nechají věci řítit se svým tempem až do chvíle, kdy opravdu budou muset zasáhnout. Elektrony podle místa původu roztřídit nelze – i když se kdysi vážně prodávalo něco, co se tvářilo, že to umí zablokovat jadernou elektřinu. Jak se říká „blázen a jeho peníze budou brzy rozděleny“. V praxi každý jede na to, čemu se říká energetický mix – podle toho, co k němu doteče.

I těžaři pojedou na energetický mix a je nesmyslné, aby si nalhávali, že jsou zelení anebo že je něco úsporné. Počítače jsou fyzikální stroje na destrukci informace, kterou mění v teplo – a proto dává smysl, aby to mířilo spíš tímhle směrem. Těžbou můžete skutečně vytápět – a vlastně stavit jakékoliv tepelné stroje. S vhodnou integrací prvků si můžete postavit dům, který vám bude vytápět kryptotěžba – a možná bude odebírat energii ze solárních střešních panelů, což je asi to nejlepší, s čím se zatím přišlo. 

Střechu mít musíte – a zatímco ta obyčejná zachytává sluneční světlo a mění ho většinou jen na nežádané teplo, solární střecha dodá i elektřinu. A ta, pokud bude mít těžba přiměřené dimenze, se může měnit na vytápění podlahy, bazénu anebo třeba vody bojleru. 

Tohle dává smysl – tohle mi dává perfektní smysl, ne uřvané obludy, které vysávají energii ze sítě a vy je ještě navíc musíte ofukovat, aby se to neupeklo. Aby to fungovalo, stačí přiměřenost: Mohli bychom získat vysoce distribuovanou síť poměrně malých zařízení, které z části jedou na místní obnovitelné zdroje, potenciálně i v ostrovním režimu – a svým odpadním teplem navíc dělají něco opravdu užitečného. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama