Kde vzít energii na kryptotěžbu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kde vzít energii na kryptotěžbu?

Kde vzít energii na kryptotěžbu?

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 6. 2021 10:13 24

Seznam kapitol

1. Nic není zadarmo 2. Zpátky do oběhu! 3. K jádru 4. Bezpečnější Thorium 5. A co nadbytky? 6. Na topení dobrý!

Salvador se rozhodl využívat pro těžbu kryptoměn geotermální energii. Není to nijak perfektní řešení, ale přece jen je lepší než ta ostatní. Jaké energie dávají pro krypto smysl?

Reklama

Jak nám říká zákon zachování energie, ve vesmíru není nic zadarmo. Ani těžba krypta není zadarmo, i když to mnohým ve srovnání s jejich výnosy připadá a podle toho se také chovají.

Když byl navržen bitcoin, vznikla i idea distribuované sítě, která zajišťuje bezpečnost transakcí řešením těžkých úkolů tak, aby ji nikdo nemohl celou kontrolovat. Motivace k budování sítě je dána jednak úspěšným těžením, jednak transakčními poplatky. Logika říká, že síť je limitována právě součtem těchto zisků: V okamžiku, kdy se náklady na těžbu vyrovnají výnosům, motivace pro další expanzi zmizí.

Avšak ve chvíli, kdy se začaly objevovat altcoiny, tento plánovaný strop zmizel – a nyní se zdá, že žádný strop není. Ale energetické zdroje limitované jsou – pokud to půjde takhle dál a nechá se tomu volný průběh, povede to k růstu cen energií pro všechny. Mineři mají peněz dost, takže si klidně zaplatí i za drahou energii. A pak buď přijde na řadu další hnutí ludditů, kteří budou sabotovat velkotěžaře – anebo regulace, což je pravděpodobnější. Krypto se zakázat dá, jak jsem již mluvil – už se to děje a další si na to brousí zuby.

Jiné země, jako Salvador, Bitcoin nejen akceptují, ale plánují na něm zbohatnout – dokonce s nádechem ekopropagandy. Tak například tento týden oznámili, že budou stavět geotermální elektrárny a promění neužitečnou vulkanickou činnost ve výnosné kryptoměny. 

Prezident Bukele označil energii z vulkánů za „100% čistou, 100% obnovitelnou a s nulovými emisemi“, což mě tedy svádí k pochybám, zda sám nějaký vulkán viděl, protože vulkány jsou asi největším zdrojem emisí, které si kdy Země sama připravila a jde o zdroj sice mohutný, ale v principu neobnovitelný a navíc dost neposedný. Ale přece jenom to dává určitý smysl, i když je tedy možné, že až se vulkán probudí znova, fosilizuje pod sebou i geotermální elektrárny a dá vzniknout Kryptopompejím. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama