Kde vzít energii na kryptotěžbu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kde vzít energii na kryptotěžbu?

Kde vzít energii na kryptotěžbu? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 6. 2021 10:13 24

Seznam kapitol

1. Nic není zadarmo 2. Zpátky do oběhu! 3. K jádru 4. Bezpečnější Thorium 5. A co nadbytky? 6. Na topení dobrý!

Salvador se rozhodl využívat pro těžbu kryptoměn geotermální energii. Není to nijak perfektní řešení, ale přece jen je lepší než ta ostatní. Jaké energie dávají pro krypto smysl?

Reklama

Atomové zdroje jsou príma, ale jsou konečné a představují jen takový mezikrok, pokud se snad dostaneme k fúzi. S tou se velké ekonomiky, jako je Čína, pokoušejí pohnout, protože i když nemají zvlášť pozitivní postoj k ekologii (anebo považují ekologické otázky za „řešitelné v budoucnosti“), je to jediný prakticky nevyčerpatelný zdroj, kterého je všude hodně. 

Zatím tam ale nejsme a fúzní energie je scifi. Protože nemáme praktický zdroj, nemůžeme spočítat reálnou cenu takové energie a ani odhadnout, kolik ji půjde vytvořit: Pokud budou reaktory funkční, ale nákladné a těžko postavitelné, je otázkou, jestli dokážou vyřešit problémy lidstva, natož neomezenou těžbu krypta.

Hodně se mluví o obnovitelných zdrojích, ale podívejme se na ně realisticky. Za prvé, jednotlivé zdroje se dají stavět jen tam, kde to má smysl. Větrná elektrárna vyžaduje poměrně stabilní proudění, které je dlouhodobě v určitém rozsahu rychlostí. Může se to porouchat, někdy katastroficky (výtečný horor s větrnou elektrárnou se objevil například v 50 States of Fright). Výstup není stabilní a je jen omezeně předvídatelný.

A ostatní obnovitelné zdroje mají podobné problémy: S výrobou, instalací, připojením, řízením, likvidací a recyklací. Odsávat energii z takových zdrojů na těžbu opět znamená nutnost navyšovat jejich počty s jednou výjimkou: S jedinou výjimkou – když generují nadbytky elektřiny. Každý to totiž neví, ale i nedotované obnovitelné zdroje se mohou dostat do situace, kdy cena jejich energie je záporná.

Jde o to, že u elektrické sítě musíte situaci neustále stabilizovat, síť se musí řídit a musí se vyrovnávat výroba se spotřebou. Řada obnovitelných zdrojů má ale vlastní výkonovou křivku a může vám chrlit nadbytky energie, které někam musíte poslat, aby se síť nerozpadla. Takže se dělají takové věci, jako že se nadbytečnou energii pokoušíme uložit do „jakoby bateriových zdrojů“, jako jsou přečerpávací elektrárny – anebo se dokonce platí elektrárnám, aby byly tak hodné a nechaly si elektriku pro sebe. 

V takovém případě dává smysl, aby se nadbytky pouštěly do farem a tam se těžilo. Jenomže: Budete těžit jen někdy, když se to hodí? Ne. Ve skutečnosti by docela dávala smysl legislativa, která by donutila těžaře fungovat jako stabilizační prvek sítě, případně by si těžení mohl pro sebe nechat provozovatel distribuční sítě. Stav, kdy by měl stát monopol na kryptoměny a zároveň by vyřešil problém s občasnými nadbytky obnovitelné energie, je takový win-win, alespoň zdánlivě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama