Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí?

Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 9. 2020 03:00 44

Seznam kapitol

1. Zabít konkurenci 2. Když lepší prohraje 3. Marketing 4. Uživatelská jednoduchost 5. Praktičnost 6. Vlastnosti versus cena

V poslední úvaze se Adam pozastavil nad tím, že preferuji HDMI před DisplayPortem i přes výhody, které proti němu má. Věc se má tak, že úspěšnost technologií neurčují pouze technologické parametry, ale většinou úplně jiné faktory. Nerozhoduje to, která technologie je lepší, ale to, která se rozšíří víc. A to záleží na spoustě věcí.

Reklama

Uživatelská jednoduchost

Aby technologie uspěla, musí být jednoduchá. Pokud je něco složité, neuspěje to. Pokud to je a musí to být složité, je opravdu moudré to alespoň „zakrytovat“ tak, aby to uživatel neviděl. Apple neuspěl díky tomu, že by byl technologicky radikální anebo měl „magicky jednoduchou technologii, která opravdu funguje“: Uspěl díky tomu, že technologii zakrytoval tak, aby smrtelníky neděsila.

A začal jednoduše: Schoval boot. Boot u Apple vypadá jako jablíčko, které na vás zírá anebo vám indikuje progress. Nevidíte nic – a proto vás nic neděsí. Pro srovnání se podívejte na krátký hororový film „bootujeme do DOSu“ – vidíte jenom to, jak na vás počítač blije čísla a kódy. Člověku, který není technicky pozitivní, je jedno, jakou má verzi procesoru a základní desky, kolik má osazeno RAM a jaké PCI IRQ je přiřazeno jednotlivým deskám. To, co na něj počítač při bootu chrlí, ho děsí – jde o pohled čisté hrůzy. Roztřesená kamera, zabírající technické ptydepe na obrazovce, perfektně ilustruje zmatení smrtelníka, který si chce pouze napsat dopis.

Tím, že Apple zakrytoval technické detaily, udělal velký krok v uživatelské přívětivosti. Celý vývoj u technologie vede k tomu, že se před uživatelem detaily skrývají, protože co uživatel neví, ho nemůže vyděsit, nemusí nad tím přemýšlet. Proto se odstraňují ovládací prvky a skrývají se do „advanced“ nastavení: Civilista se ztratí u hlavní ovládací obrazovky programu, nemusí se zatoulat do Nastavení. Tam ho není často možné ani navigovat po telefonu, kvůli tomu ostatně vznikla vzdálená správa. V souboji složitého s jednoduchým se nakonec prosadí to jednoduché.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama