Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí?

Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 9. 2020 03:00 44

Seznam kapitol

1. Zabít konkurenci 2. Když lepší prohraje 3. Marketing 4. Uživatelská jednoduchost 5. Praktičnost 6. Vlastnosti versus cena

V poslední úvaze se Adam pozastavil nad tím, že preferuji HDMI před DisplayPortem i přes výhody, které proti němu má. Věc se má tak, že úspěšnost technologií neurčují pouze technologické parametry, ale většinou úplně jiné faktory. Nerozhoduje to, která technologie je lepší, ale to, která se rozšíří víc. A to záleží na spoustě věcí.

Reklama

Praktičnost technologie je něco jiného než jednoduchost. V angličtině se tomu říká „convenience“, tedy jednoduchost, pohodlnost. Nejde jenom o to, že máte USB kabel, který není třeba zasunovat do portu třikrát po sobě, ale že máte jistotu, že nebudete muset řešit, jestli vůbec svoje zařízení vůbec propojíte.

Praktická technologie je jednoduchá, kompatibilní a skutečně použitelná. Když se vrátím k poslední úvaze, právě tohle je důvod, proč HDMI dominuje na DisplayPortem. Zkoušeli jste připojit notebook s DisplayPortem k nějaké televizi anebo projektoru? Pokud ano, tak víte, že první věc, kterou si potřebujete pořídit, je dongle nebo kabel, který vám z DisplayPortu udělá HDMI. Je hrozně krásné, že DisplayPort technologicky dominuje nad HDMI, bohužel je to ale tak k ničemu, že většina notebooků má HDMI a ne DisplayPort.

DisplayPort může být bez licenčních poplatků a technologicky lepší, ale ve světě videa a audia neznamená prakticky vůbec nic, a proto je nepraktický. HDMI najdete na televizích, ale i receiverech, najdete tam i USB, ale ne DisplayPort. Pokud máte notebook s DisplayPortem a necháte si dongle doma, máte smůlu. Proto potřebujete takovou technologii, kterou propojíte se zbytkem světa – jinak je prostě k ničemu.

Praktičnost ale není jenom o rozšířenosti technologie, ale také o její jednoduchosti. Chcete zařízení jenom propojit a nechat, ať se zbytek stane automaticky. Chcete jen nastartovat prezentaci anebo přetahovat data, ne nastavovat režimy portu, určovat, co se má stát s druhým zařízením a tak dále. A když už jsme u toho, chcete samozřejmě co nejmenší, nejlehčí a nejlevnější kabel, aby se to dalo nosit a případně kdekoliv dokoupit. A ideálně to chcete vyřešit úplně bezdrátově, protože pak už s sebou nemusíte nosit vůbec nic navíc. A to, že bezdrátový přenos je technicky mnohem komplikovanější než drátový, civilisty netrápí, protože o tom nic neví.

„Dost dobrá technologie“

Dalším důležitým důvodem, proč nevítězí „nejlepší“ technologie, je ten, že lidi nepotřebují „nejlepší“ věci, stačí jim „dost dobré“. Maximalismus je rysem power userů anebo nadšenců, ale rozhodně ne civilistů. Civilista nepotřebuje notebook s tekutým chlazením a výkonem, který utáhne nejlepší hry současnosti – a dá navíc alespoň deset hodin práce v Excelu. Civilistům stačí mnohem méně – právě to, co vyřeší jejich problém.

Typický civilista se chce podívat na web, na sociální sítě, něco si přečíst, podívat se na film a pak používat aplikace, které potřebuje pro práci. To, že nemá to nejnovější, ho nezajímá, protože jeho zajímá jeho pracovní workflow. Konzervativismus civilistů je až extrémní, takže firmám někdy nezbývá, než jim do změny prostě nacpat čumák – jak to dělá Apple. Nicméně i tam platí, že lidi nepotřebují nejlepší technologie, stačí jim ty funkční.

Programy pro vypalování byly kdysi velmi drahé, pak se z toho stala funkce Windows – nebylo to pohodlné, ale fungovalo to. Ušetřilo se za samostatnou aplikaci a stačilo to. Potom přichází vlna vypalovacího freeware – aby výrobci software vůbec zůstali relevantní a měli platformu pro reklamu na svoje placené produkty. Většině lidí ale stačí to, co jakž takž funguje – a že nemají to nejlepší, je jim celkem jedno.

I ve válkách videoformátů a videopřehrávačů platilo, že lidem stačí, že nebudou muset uprostřed filmu otáčet kazetu anebo disk – a že záznam nebude tak kvalitní anebo že jejich přehrávač neumí při zapauzování zobrazit obraz? No a co? Co stačí to stačí. Donedávna jsme měli televizní vysílání ve standardním rozlišení a nikdo kvůli tomu na ulicích neraboval. Kvůli chybám v procesorech civilisté svoje stroje taky měnit nebudou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama