Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí?

Když dva dělají totéž: proč vždy nejlepší technologie nevítězí? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 9. 2020 03:00 44

Seznam kapitol

1. Zabít konkurenci 2. Když lepší prohraje 3. Marketing 4. Uživatelská jednoduchost 5. Praktičnost 6. Vlastnosti versus cena

V poslední úvaze se Adam pozastavil nad tím, že preferuji HDMI před DisplayPortem i přes výhody, které proti němu má. Věc se má tak, že úspěšnost technologií neurčují pouze technologické parametry, ale většinou úplně jiné faktory. Nerozhoduje to, která technologie je lepší, ale to, která se rozšíří víc. A to záleží na spoustě věcí.

Reklama

A historie se opakuje znova a znova a znova. Mým sentimentálním momentem byla prohra FireWire proti USB. FireWire jsem dlouhou dobu považoval za mnohem vyspělejší: Mělo nižší provozní režii než USB, takže bylo v praxi rychlejší, jeho využívání méně zatěžovalo procesor, bylo spolehlivé, dalo se zasunout jediným směrem, což bylo hned vidět a bylo to řetězitelné, takže jste s sebou nemuseli tahat hub. A taky to bylo běžné na kamerách a to tak, že i laptopy měly běžně mini verzi FireWire kvůli přetahování digitálních záznamů. Prosazoval to Apple, jely s tím první iPody – co by se mohlo pokazit?

Tak za prvé – licenční poplatky. A za druhé rozvoj USB, které začalo dominovat nad FireWire zpětnou kompatibilitou a rozšířením, i když například konektory pro USB 3.0 v normální i mikro verzi vypadají jako ujetá hydra. I když jsem si říkal, že FireWire nemůže prohrát, objevilo se FireWire 800 – a mělo úplně jiný konektor, dokonce zpětně nekompatibilní, takže když jste používali starší i novější verzi, museli jste mít speciální kabel. Nenabídlo to skokové navýšení rychlosti – a to přesto, že existovaly plány pro verze 1600 a 3200. Jejich vývoj se ale vlekl a Steve Jobs v roce 2008 FireWire odepsal.

Takže príma, najednou jsem měl disky a řadiče, které jsem sice považoval za praktické, ale byly už fakticky vyhynulé, což opravdu nepotěší. Pak mi chcípla karta s řadičem FireWire 800, což změnilo výbornou volbu na opravdu neradostnou. A to to přitom vypadalo tak dobře! Profesionální disky měly vždy FireWire! Dokonce nám slibovali hybridní port Ethernet / FireWire over Ethernet, což znamená, že i ti, co nepoužívají LAN, by si mohli snadno připojit třeba diskové pole! Reálně ale tato technologie nikdy nevznikla, což je opravdová škoda. No – místo ní máme USB-C a Thunderbolt.

Nechci podrobně líčit jednotlivé technologické bitvy minulosti. Asi nejlegendárnější z nich byl souboj videosystémů VHS versus Sony Beta (a dále Video 2000, které bylo ale jen marginální).  Technology Connections na to má dokonce dvojdílné video, které vám vřele doporučuji ke shlédnutí. Opravdu, je to velmi zajímavé.

V technologických válkách se opakují stále dokola stejné a významné faktory. Ty jsou jednak „velké“, tedy v rukou firem, které je vyvíjejí – a potom ty „malé“, tedy jde o věci, které zajímají jejich uživatele. Tyto faktory jsou zajímavé, nerozhodují samy o vývoji, ale do značné míry rozhodují o přijetí anebo odmítnutí technologií.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama