Když si Slunce upšoukne aneb masivní elektrifikací vpřed do pravěku!
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Když si Slunce upšoukne aneb masivní elektrifikací vpřed do pravěku!

Když si Slunce upšoukne aneb masivní elektrifikací vpřed do pravěku! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 5. 2023 19:45 56

Seznam kapitol

1. Elektromagnetická show 2. Občasné Zdroje Energie 3. Voda už není dost zelená 4. Všechno rozpojit 5. Pojedeme na jih!

Současné zelené hnutí, vedoucí nás k „plně udržitelné budoucnosti“, bude sotva udržitelné i za normálních okolností. Bohužel stačí jedna carringtonovská událost, aby uvrhla elektrifikovanou utopii do madmaxovského pekla: A ty opravdu velké podle biologických záznamů nastávají průměrně jednou za dvě stě let, přesněji řečeno za poslední milénium nás postihly alespoň šestkrát.

Reklama

Zelenistické nápady ovšem nekončí – a tak přicházejí se zvučnými nápady, jako je smart grid, který se dokáže inteligentně sám balancovat. To ovšem funguje jenom tehdy, když máte čím balancovat – a pokud plně vsadíte na OZE a nějak vám jako dojde, že vozit politicky korektní zkapalněný plyn z USA je drahé, musíte hledat alternativy k akumulaci. Tu zelenisté našli v elektromobilitě, která by se zdála být docela závažným problémem, protože znamená další masivní zátěž pro síť – ale ne, auta mohou být „významným stabilizačním prvkem“!

Jen si představte tu krásu: Zapojíte svůj elektromobil (pořízený za nemalé peníze) do sítě – a v tu ránu je z něj obecní baterka. Kromě toho, že si ji cyklujete sami ježděním, ji vám začne cyklovat i vaše obecní komuna, aby se nerozpadla síť – a občas se stane, že po zvláště nepěkném chladném dni pod mrakem, kdy soláry dávají minimum a větrníky nejedou, dojdete po práci k autu jen proto, abyste zjistili, že vám ho vybilo obecní blaho. Tohle je řešení, které by nenapadlo ani starého bolševika!

Ale dobře. Představme si, že tuhle fantasmagorii zelenisté opravdu realizují – a že se nějak přece jen podaří zařídit, že se to nebude rozpadat, tedy alespoň ne moc. Zbavíme se všeho dřevěného a fosilního topení a pálení, všech emisí a všech spalovacích motorů – a budeme mít plně elektrický svět.

A do toho přijde carringtonovská událost. Jestli jsem pochopil správně, tak základem ochrany je rozpojit všechny větší sítě – a obnovit je, teprve až událost odezní. Událost může trvat několik dní, přičemž na přípravu můžeme mít v případě carringtonovské CME zhruba 12 hodin. Takže rozpojíme sítě – a budeme čekat, až to zase odezní, přičemž co máme lokálně naakumulováno, to je to, co máme. Zatopit si nemůžeme – zrušeno. Jestli se během probíhající CME dá bezpečně provozovat elektřina v domě v ostrovním provozu, to nevím, nejsem elektrikář, to patrně ví nějaký z laskavých čtenářů lépe. Osobně mám jen tušení, že čím jsme severněji, tím to bude větší problém s tím, že čím prodrátovanější dům je, tím víc se v něm bude indukovat proudů a alespoň někde to bude problém. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama