Když vás vygumují: Potřebujeme digitální listinu práv a svobod?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když vás vygumují: Potřebujeme digitální listinu práv a svobod?

Když vás vygumují: Potřebujeme digitální listinu práv a svobod? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 8. 2018 03:00 37

Seznam kapitol

1. Spiknutí 2. Koho mažou, ten jede 3. Johann z Arku 4. Proč negrilovat 5. (Velcí) bratři ve víře 6. Na doživotí i bez soudu

To nejhorší a úplně nejhloupější je, když pravicového konspiračního teoretika eliminují během jediného dne čtyři technologické platformy. A pak jim k tomu začnou tleskat média, která celou dobu kritizoval. Tím – v jeho očích – nepřátelé jen potvrdili, že jeho teorie jsou pravdivé. A jeho fanoušky mohou změnit ve fanatiky.

Reklama

Nedochází to tradičně levicovým médiím jako je Vox, které se staví proti tomu, že Twitter odmítl (alespoň prozatím) vyrazit Jonese ze své platformy.

Naproti tomu i The Guardian poznamenává, že hromadné odstřižení Jonese od sociálních sítí, doprovázené jen vágním vysvětlením, naopak podporuje konspirační teoretiky. Zásadní problém vidí v tom, že by bylo normální, kdyby jednotlivé platformy strikovaly Jonese podle svých pravidel průběžně, ale že vypadá krajně podezřele, že byl odstřižen ode všech najednou. Celé to vypadá spíš jako spiknutí než jako trest za porušení pravidel. Synchronizované odstranění vzbuzuje obavy o to, kdo přijde na řadu další, přináší otázky o tom, co vlastně velké společnosti mohou a nemohou a funguje jako potvrzení pro konspirační teoretiky.

Pravda je, že Alexe Jonese to nezastaví, naopak teď se ze šíleného kazatele proměnil na Johanku z Arku a může všem vykládat, že spiknutí proti němu a Bohu opravdu existuje. Logo InfoWars vylepšil o přelepku BANNED v grafické podobě loga CNN a pokračuje dál, stále nabízí „maximálně kvalitní zprávy, maximum zpráv a maximálně dokonalé produkty“. Ano, skutečně, prodává tam jednak potravinové doplňky, od zubních past po vitamíny, od přístrojů pro přežití po knihy a videa. Přiznám se, že úplně netuším, jestli prodává věci jako „taktické hodiny se skrýší pro pistoli“ proto, aby měl na provoz svého zpravodajství, anebo jeho zpravodajství funguje jako promo pro prodej jeho zboží.

Přijde mi, že je to šílený podomní prodejce „hadího oleje“, kterému kauza spíše pomůže, protože zákaz ho masivně zviditelnil. Stačí se podívat na Google Trends, které ukazují masivní nárůst zájmu – dřív ho svět víceméně ignoroval, teď o něm ví.

Přitom původně šlo o postavu spíše bláznivou, ze které si dělal legraci v The Late Show i Stephen Colbert. Jeho postava Tuck Buckford provozující fiktivní pořad Brain Fight je naprosto epická. Tohle je přesně způsob, jak naložit s cvoky jako je Jones! Ve skutečnosti si z něj dělal srandu kde kdo.

Účet Alexe Jonese už na YouTube nenajdeme, pouze informaci o tom, že video je nedostupné, protože jeho účet byl zrušen. Základní argument, proč je možné vyhodit z platforem lidi, se kterými provozovatel nesouhlasí, je v tom, že jde o „soukromé instituce“, které si vytvářejí vlastní pravidla. Platforma je jejich a jejich jsou tedy i pravidla – a vy s nimi buď souhlasíte a podřizujete se jim – a pak tam smíte být, nebo s nimi nesouhlasíte – a pak tam být nesmíte.

Když vás vygumují: Potřebujeme digitální listinu práv a svobod?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama