Když vás vygumují: Potřebujeme digitální listinu práv a svobod?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když vás vygumují: Potřebujeme digitální listinu práv a svobod?

Když vás vygumují: Potřebujeme digitální listinu práv a svobod? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 8. 2018 03:00 37

Seznam kapitol

1. Spiknutí 2. Koho mažou, ten jede 3. Johann z Arku 4. Proč negrilovat 5. (Velcí) bratři ve víře 6. Na doživotí i bez soudu

To nejhorší a úplně nejhloupější je, když pravicového konspiračního teoretika eliminují během jediného dne čtyři technologické platformy. A pak jim k tomu začnou tleskat média, která celou dobu kritizoval. Tím – v jeho očích – nepřátelé jen potvrdili, že jeho teorie jsou pravdivé. A jeho fanoušky mohou změnit ve fanatiky.

Reklama

Celý proces začal tím, že YouTube odstranil nejprve čtyři jeho videa a dal mu strike, pak mu zakázal streamovat. Potom se přidal Facebook a dal mu třicetidenní ban a odstranil také ta daná čtyři videa. (Netuším, co v nich bylo.) Pak mu podcasty odstranil Stitcher, Spotify, pak Apple a pak už to jelo, smazal ho Facebook, smazal ho YouTube a údajně mu smazali i profil na LinkedIn (hledal jsem ho tam, ale asi opravdu neexistuje). Nesmazal ho zatím pouze Twitter.

Paradoxním důsledkem je to, že narostl zájem o aplikaci InfoWars, která prudce vystoupala na místa v žebříčcích stahování. I u nás je aplikace InfoWars v kategorii Zprávy na AppStore celkově pětadvacátá, je těsně za Českým rozhlasem, Bleskem a Hospodářskými novinami, což je na česky mluvící zemi vcelku překvapivý jev. I u nás překonala popularita aplikace od The New York Times, Bloombergem i CNN.

Sociální média právě stvořila mučedníka v oblasti svobody slova. Média jako PBS obhajují „deplatforming“ Jonese: Vysvětlují, že První dodatek omezuje pouze vládu, zatímco nijak neomezuje soukromé společnosti. Lyrisssa Lidsky, děkanka University of Missouri School of Law říká, že Twitter má právo ho nezablokovat, ale uživatelé mají právo vyvinout tlak na Twitter. Což je legální. 

Osobně se domnívám, že jde o problém právní a tak by měl být i řešen. Alex Jones má na krku žaloby za svoje tvrzení, kterými poškodil například rodiče dětí zastřelených v Sandy Hook. Nejde jen o samotné Jonesovo tvrzení, že střelba naaranžovaná, ale o to, že někteří jeho diváci vyhrožovali rodičům zastřelených dětí: Postižení rodiče nyní po Jonesovi chtějí milion USD jako odškodnění. Tohle je cesta kudy jít, ukazovat na konkrétní nepravdy a lži a na jejich důsledky. Je to podobná cesta, jako když celebrity žádají od bulvárních médií kompenzace za pomluvy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama