Kolik videopaměti potřebují dnešní hry: Test ve 20 hrách!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kolik videopaměti potřebují dnešní hry: Test ve 20 hrách!

Kolik videopaměti potřebují dnešní hry: Test ve 20 hrách! | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 7. 2015 03:00 61

Seznam kapitol

1. Od Full HD k rozlišení 4K 2. Rozlišení 3. Co je uloženo v paměti grafiky? 4. Testovací sestava
5. Testy v rozlišení 2560×1440 6. Testy v rozlišení 3840×2160 7. Závěr

Otázka dostatečnosti kapacity videopaměti současných karet se začala intenzivně řešit s aférou týkající se „nestandardní“ paměťové konfigurace GeForce GTX 970. A jen chvíli poté se objevily zprávy o tom, že u první generace HBM u Radeonů R9 Fury X máme čekat „jen“ 4GB paměti. Ale bude to na dnešní hry stačit?

Reklama

Obrázek dokládá, jak velký je rozdíl mezi FHD rozlišením a UHD displejem. Obraz je čtyřikrát větší, grafická karta tedy musí počítat a zobrazovat čtyřikrát více pixelů než u klasického FullHD monitoru. Hrát na takovém monitoru lze skutečně až letos s nejvýkonnějšími grafikami (a často ještě s mírným snížením detailů), až do jejich uvedení nemělo nic na trhu takový výkon, aby to pro 4K nabídlo dostatečný výkon. Z řešení postavených na dvou GPU sice padaly zdánlivě dostatečné průměrné snímkové frekvence, ale reálný dojem z hraní na multi-GPU je podstatně horší (především pokud jde o input lag, ale roli hraje i microstuttering).

Kolik videopaměti potřebují dnešní hry: Test ve 20 hrách!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro letošní a příští rok bude v highendu výkon ve 4K klíčový, ceny monitorů totiž klesají a stanou se široce dostupné. Velký 32" panel už začíná dnes na 20 000 Kč s daní, na trhu je i rozměrové ideální 40" za 22 000 Kč s DPH. Osobně mám Asus PQ321Q v USA verzi (má 2× HDMI), který dnes stojí 32 000 Kč, ale před rokem stál ještě brutálních 90 000 Kč s DPH. Za rok se cena snížila o dvě třetiny a to je dobrá zpráva. A to existuje ještě kategorie menších úhlopříček, kde cena začíná už někde na deseti, jedenácti tisících korun.

S velkou plochou přichází také vysoké nároky na výkon grafické karty. Podívejte se do tabulky, kolik pixelů za sekundu musí vykreslit grafická karta na nejoblíbenějších rozlišeních. Klasické UHD 4K rozlišení potřebuje vygenerovat 9× více pixelů než klasické HD 720p rozlišení. A to se díváme na pixel za sekundu, což by nám na monitoru moc nestačilo.

Kolik videopaměti potřebují dnešní hry: Test ve 20 hrách!
i Zdroj: PCTuning.cz

Čísla z tabulky musíme vynásobit ideálně šedesáti (60 Hz, 60 fps). Grafická karta při rozlišení FHD musí tedy vykreslit za jednu vteřinu 124 milionů pixelů, u 4K UHD rozlišení je to 497 milionů pixelů. A aby bylo z čeho pixely vykreslit, musí k nim být data v paměti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama