Kradu, kradeš, krademe: Proč je ve finále jedno, kdo co od koho opsal
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Kradu, kradeš, krademe: Proč je ve finále jedno, kdo co od koho opsal

Kradu, kradeš, krademe: Proč je ve finále jedno, kdo co od koho opsal | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 9. 2021 18:07 9

Seznam kapitol

1. O stoletém kotěti 2. Vynálezci a průmyslníci 3. Pro dobro korporátů 4. Jeden od druhého
5. Prokletí kreativity 6. Z teorie do praxe 7. Podstatný je výsledek

Asi nejblatantnějším pokusem o zneužití autorských práv byla žaloba křesťanského rapera Flame na Katy Perry o to, že údajně narušila jeho práva na motiv písně Joyful Noise a žádal mnohamilionovou kompenzaci. To, naštěstí, odvolací soud nakonec zamítl.

Reklama

Klasickým příkladem je Wozniak a Jobs, ale ono to tak bylo vždycky. Nedávno jsem narazil na pozoruhodný případ z počátku 20. století, kdy vznikaly mechanizované systémy pro řízení lodní palby. V té době došlo k zásadnímu rozporu mezi výkonností lodních děl a reálné schopnosti něco trefit, protože než spočítáte palebné prvky, jste vy někde a cíl je někde jinde. V té době vznikají zařízení jako dumaresq, takové svého druhu logaritmické pravítko pro balistické výpočty od Johna Dumaresqua, ale hlavně Argo Clock, což byl už skoro mechanický počítač, se kterým přišel Arthur Pollen. Tento systém dokázal pomocí optického sledování automaticky přepočítávat zdánlivý pohyb cíle na jeho skutečný pohybový vektor. Šlo o inovativní, ale velmi drahé a pro vojáky ne úplně praktické zařízení.

Arthur Pollen musel být hrdý na to, že mu jeho stroj zakresloval polohu cíle, ale vojáci nechtěli polohu cíle, chtěli palebné prvky, protože oni nepřátele nezakreslovali, ale mínili po něm střílet. Tehdy přichází na řadu Frederic Charles Dreyer, dělostřelecký důstojník Royal Navy, který shodou okolností pocházel z astronomické rodiny a měl k matematice velmi dobrý vztah.

Ve spolupráci těch dvou vzniklo něco, co vojáci opravdu chtěli a co jim dávalo data, která skutečně potřebovali: Dreyer Fire Control Table. Ten kombinoval stereoskopické zaměřování, systém měření času od výstřelu do dopadu, systém převodu zdánlivých pozorování na skutečnou polohu cíle a výpočet palebných parametrů. Pollen měl nápady, ale sám ve skutečnosti netušil, co práce dělostřeleckého důstojníka obnáší, teprve až ve spolupráci s Dreyerem vzniklo něco praktického, co oběma přineslo finanční zisk i společenské uznání.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama