LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor

LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor | Kapitola 2

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

17. 9. 2013 03:00 41

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Technologie vs. hráči 3. Bliká nebo nebliká? 4. Lightboost 5. Lightboost 2D hack
6. Výhody a nevýhody Lightboostu 7. Testování a srovnání Lightboost 8. Výběr LCD (nejen) z pohledu hráče 9. Technologie budoucnosti

Není to tak dávno, co jsme zde rozebrali fenomén taktování LCD panelů. Na kvalitních panelech (IPS a PLS) bylo možné dosáhnout vysoké plynulosti až 120 hertzů. Pořád však pohyblivý obraz nebyl tak ostrý jako na obrazovkách CRT. Technologie Lightboost to však od základů změnila – ukážeme si, jak ji využít pro co nejostřejší zobrazení.

Reklama

Než se pustíme do rozboru principu Lightboostu, musíme objasnit základní aspekty funkce LCD a CRT. Nehodlám zde psát vědecký článek, ale spíše úvodní přehled pro širší čtenářskou základnu, takže se budu dopouštět zjednodušení a zobecnění jinak složité problematiky.

Co způsobuje tu herní „dokonalost“ CRT? Jde o to, že v obrazovce je vytvořen elektronový paprsek, který je ve vakuu vyslán proti fosforeskujícímu stínítku. Paprsek je usměrněn na cílovou pozici pomocí elektromagnetického pole. Po dopadu na stínítko zde rozsvítí konkrétní bod na krátkou dobu. Tento princip, ačkoli byl objeven už v 19. století, je velmi rychlý a umožňuje docílit ostrého obrazu i u rychlých změn.

LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstrukce CRT obrazovky. Pro nás je nejdůležitější, že k rozsvícení bodů dochází jen na velmi krátkou dobu

Proti tomu LCD využívá odlišný proces zobrazení. Panel si lze představit jako dva samostatné díly: podsvícení a pomyslnou clonu. Princip je jednoduchý, podsvícení je aktivní neustále, o tvorbu obrazu se stará clona – tedy  vrstva tekutých krystalů, které má možnost pomocí napětí měnit množství procházejícího světla. Zde je skrytý nejvýznamnější problém LCD z pohledu hráče. Jak docílit co nejrychlejší změny natočení krystalů a pokud možno tak, aby tato změna byla skoková?

LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Princip funkce LCD (TN) panelu – konstantní zdroj světla omezujeme natáčením krystalů

Přestože se panely (především ty TN) výrazně zrychlily během posledních let, pořád nebylo dosaženo takové charakteristiky změn jako v CRT. Odborníci se tedy rozhodli pomoci úpravou způsobu podsvícení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama