Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí

Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 9. 2022 21:30 2

Seznam kapitol

1. Jak se smálo ve starověku 2. Smajlíky už pod DOSem? 3. 40. narozeniny :-) 4. Řeč Emoji 5. Jazykové paskvily 6. Neměníme se

Smajlík slaví čtyřicítku – tedy on ji slaví i neslaví, podle toho, jak se na to koukáte. Počítačový vědec Scott Elliot Fahlman navrhl, aby se vtip označoval jako :-) skutečně 19. září 1982, ale rozhodně nebyl první, kdo navrhl emotikony anebo jejich použití v textu.

Reklama

Velmi zřetelné zobrazení výrazů tváře najdeme v Dictionnaire Typographique z roku 1903 od Edmonda Morina. Jde opět spíše o character art, jeho ukázky obličejů jsou vysoké pět řádků a vyjadřují spokojenost (gai), klid (calme), mrzutost (morose), údiv (ébahi) a lhostejnost (indifferent). 

Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí
i Zdroj: Dictionnaire typographique, 1903

Samotný moderní symbol smajlíku vznikl v roce 1963. Byl vytvořen grafikem Harvey Ballem pro State Mutual Life Assurance Company ve Worcesteru, Massachusetts – a měl sloužit jako něco, co pobaví zaměstnance pojišťovny a pozvedne jim morálku. 

Debaty o tom, zda byl první, anebo ne považuji za zbytečné – Harvey Ball určitě nevěděl, že ho se smajlíkem předběhli už Chetité, jde o klasický příklad znovuvytvoření, tedy nezávislého vytvoření něčeho, co už vytvořeno bylo. Ostatně: Kdyby do něj chtěl někdo rýpat klackem, měl by si vzít něco ostřejšího, například klasické řecké divadelní masky z klasické hellénské éry, které vyjadřují „hyper emoce“ a jsou tedy něco jako smajlíky na amfetaminech.

Wikipedia nás poučuje, že emoji vznikly na „japonských telefonech v roce 1997“, což je zajímavé tvrzení, protože smajlíky najdeme už v rozšířených (grafických) znakových sadách už na osmibitech z počátku 80. let. Pravdou je, že se tehdy ještě běžně nepoužívaly ke komunikaci, ale prostě tam byly. Typicky se využívaly u character artu a u character based her, tedy u her, kde u nás „písmeno M honilo po obrazovce symbol $“. 

Zvláště u japonských počítačů bylo obvyklé, že měly nejen kompletní 256 znakové ASCII, ale i rozšířené alternativní ASCII, ve kterém byly znaky kanji a zbylé nevyužité znaky se použily pro grafické symboly. PETSCII pro Commodore 64 smajlíky sice ještě neobsahuje, ale rozšířený ASCII set pro Sharp MZ800 a také velmi důležitý IBM PC CP437 pro MDA (Monochrome Display Adapter) už ano, i když jde jednoznačně o symbol „tváře“, nikoliv „emoce“. 

Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí
i Zdroj: PCTuning.cz

Sice usměvavý a dvojí – obyčejný a invertovaný, ale jenom s úsměvem. Jinými slovy: Technické prostředky pro zobrazení smajlíků tu byly už na začátku 80. let, vše, co chybělo, byla teorie, jak je integrovat do textu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama