Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí

Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 9. 2022 21:30 2

Seznam kapitol

1. Jak se smálo ve starověku 2. Smajlíky už pod DOSem? 3. 40. narozeniny :-) 4. Řeč Emoji 5. Jazykové paskvily 6. Neměníme se

Smajlík slaví čtyřicítku – tedy on ji slaví i neslaví, podle toho, jak se na to koukáte. Počítačový vědec Scott Elliot Fahlman navrhl, aby se vtip označoval jako :-) skutečně 19. září 1982, ale rozhodně nebyl první, kdo navrhl emotikony anebo jejich použití v textu.

Reklama

Jak jsme se tedy dostali k tomu, že slavíme čtyřicáté výročí smajlíků? To se týká právě návrhu Scotta Fahlmana, který poslal email s následujícím návrhem: 

„19-Sep-82 11:44 Scott E. Fahlman Navrhuji, aby se vtipy označovaly následující sekvencí znaků: :-) Čte se to naležáka. Podle toho, co se kolem nás děje, by ve skutečnosti by bylo možná úspornější označovat věci, které NEJSOU vtip. Pro takové věci užívejte sekvenci :-( “ 

19-Sep-82 11:44  Scott E  Fahlman  I propose that the following character sequence for joke markers: :-) Read it sideways.  Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends.  For this, use :-( 

Od té doby jsme se posunuli a pomlčku ve smajlíku obvykle vynecháváme, přičemž zobrazovací prostředky sekvenci chápou a překládají ji do grafických emoji. Smajlíků přitom stále přibývá, přičemž ne všechny mají nějakou textovou reprezentaci, což ale nevadí, protože lidé, kteří nadužívají smajlíky, už typicky nepoužívají text jako vstup. Naopak, běžným standardem se na mobilech i v komunikátorech stávají tak zvané emoji klávesnice, které dovolují vkládat dlouhé sekvence smajlíků a tvořit z toho svého druhu obrazově symbolickou komunikaci.

Z používání dlouhých sekvencí emoji, které začínají připomínat hieroglyfiku, se stal trend. Zpočátku staromilci propadali panice, například The Guardian v roce 2015 upozorňoval na to, že se „emoji stávají nejrychleji rostoucím jazykem ve Velké Británii“, na což nějak přišel lingvista Evans z Bangor University. Pravda, šlo o průzkum TalkTalk Mobile mezi mladými lidmi – a emoji technicky vzato nejsou jazyk, ale jenom písmo tvořené symboly, ale důvod k panice byl založen. Upadáme! Čeká nás… staroegyptská budoucnost…?

Nakonec se ukázalo, že ono to nebude tak horké, což by vám řekl každý historik, který studoval historickou symboliku. Neupadáme, jenom se moc neměníme – ve starém Říme jste například měli všude penisy, buď jako symbol štěstí anebo jako grafickou značku „tudy k nejbližšímu bordelu“. Prostitutky na to měly dokonce takový fígl, nosily boty s podrážkou, která do písku a do hlíny otiskovala obrys penisu, takže když jste měli chuť na sex, stačilo následovat nejbližší dickpicsovou cestičku. My máme OnlyFans, v Římě měli tohle!

Symbolická komunikace se používala ve starověku i ve středověku i mezi negramotnými, například obrázky se domlouvali zločinci, kteří si označovali cíle, rizika anebo možné nebezpečí. Symboly jsou vlastně specializovaná abeceda, která slouží ke komunikaci, někdy skryté: Běžná byla komunikace mezi milenci, kdy svíčka v okně anebo vytažený či zatažený závěs znamenal, že vzduch je čistý a rande může být. 

To se v zásadě nezměnilo, jenom se nám to kapku zpolitizovalo. Genderisté se kupříkladu podivují nad tím, že ženy a muži používají emoji jinak, a dokonce nám vykládají, které emoji je přijatelné a které ne. Tak například lilek (eggplant) je veliké no-no v anglosaském světě v randící komunikaci, protože eggplanting je krycí název pro koitus. (Podle mě je to poněkud bizarní analogie, protože při lidském koitu nedochází ke kladení vajíček, ale v jazyce nehledejme úplně logiku.) 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama