Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí

Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 9. 2022 21:30 2

Seznam kapitol

1. Jak se smálo ve starověku 2. Smajlíky už pod DOSem? 3. 40. narozeniny :-) 4. Řeč Emoji 5. Jazykové paskvily 6. Neměníme se

Smajlík slaví čtyřicítku – tedy on ji slaví i neslaví, podle toho, jak se na to koukáte. Počítačový vědec Scott Elliot Fahlman navrhl, aby se vtip označoval jako :-) skutečně 19. září 1982, ale rozhodně nebyl první, kdo navrhl emotikony anebo jejich použití v textu.

Reklama

Nejstarší světu známý smajlík, který opravdu vypadá jako smajlík, se našel na 3700 let staré nádobě na vodu v tureckém městě Gaziantep. Toto město, nalézající se blízko řeky Eufratu, byl v té době významným chetitským městem, což nám komplikuje zjištění, zda to byl opravdu smajlík. S Chetity, tímto přísně militaristickým národem, povětšinou nebývala legrace a nepatřili mezi národy vyhlášené svým smyslem pro humor. Takže to je možná jen nějaká vlastnická značka, ale ono to fakt vypadá jako smajlík!

S obrázkovými písmy je to složité. Najdeme tam totiž spoustu zvláštních, někdy i dost podezřele vypadajících věcí, jejichž interpretace je spíš něco jako Rorschachův test. V klasické hieroglyfice nalezneme 1071 základních znaků, mezi nimiž jsou i tři penisy, z toho jeden ejakulující – ale žádný smajlík! 

Fun fact: Tři znaky Unicode U+130B8,  U+130B9 a  U+130BA, jsou podle všeho cenzurovány přinejmenším ve Windows 10. Žádné textové dickpics pro vás, holomci – a to ani v klasických hieroglyfech!

Přestože ve starých textech narazíme na symboly „ ;) :) “, jde ve skutečnosti spíš o separátory, jako je symbol „ ;) “ v přepisu řeči Abrahama Lincolna. Tam sice najdeme tento symbol vedle poznámky „(applause and laughter ;)“ , ale osobně bych se klonil k tomu, že jde spíš o separátor.

V časopise Puck z roku 1881 nalézáme v článku „Typographical art“ zřetelné typografické symboly „joy“, „melancholy“ „indifference“ a „astonishment“ vyjádřené znaky. Tyto symboly tvořené znaky jsou přinejmenším čtyřřádkové a kombinují obloučky, tečky a vodorovné čárky. Jde na dnešní dobu o komplikované symboly, spíše bychom character art, který by se jen těžko používal ke komunikaci.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama