Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí

Let's smile: Krátká historie smajlíků a jedno výročí | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 9. 2022 21:30 2

Seznam kapitol

1. Jak se smálo ve starověku 2. Smajlíky už pod DOSem? 3. 40. narozeniny :-) 4. Řeč Emoji 5. Jazykové paskvily 6. Neměníme se

Smajlík slaví čtyřicítku – tedy on ji slaví i neslaví, podle toho, jak se na to koukáte. Počítačový vědec Scott Elliot Fahlman navrhl, aby se vtip označoval jako :-) skutečně 19. září 1982, ale rozhodně nebyl první, kdo navrhl emotikony anebo jejich použití v textu.

Reklama

Emoji je zkratkovitá komunikace, která není příčinou našeho jazykového pádu. Když už uvažujete o pádu lidstva, hledejte za ním spíše nástup celé audiovizuální kultury, která nás zbavuje nutnosti přehrabávat se v dlouhých a úmorných sekvencích znaků a nabízí nám jednodušší a přístupnější komunikaci obrazem, která mimo verbálního kanálu přináší i ten neverbální. Nemějte žádné pochybnosti o tom, že kdyby staří Řekové měli technologie pro záznam svých divadelních her, které by dokázaly zaznamenat celou performanci, preferovali by i oni video. A nepochybujte ani o tom, že i když nejpopulárnější knihou hellénského starověku byl ruční opis eposu Illias, tak se i majitelé této knihy raději vydali do divadla anebo na vozatajské závody.

Lidstvo neupadá, ne, v tom není jeho problém. Ten skutečný problém je v tom, že se ve skutečnosti příliš neměníme. Máme pořád rádi dobrodružné příběhy, cestování do exotických zemí, dobré jídlo a pití, lenošíme, baví nás porno i sex – tak to bylo už za starého Egypta. Už řečtí učitelé si stěžovali, že se jejich studenti zajímají spíš o výsledky vozatajských závodů než o své studium, už anonymní Říman napsal básnickou oslavu příjemného odpoledne v hospodě pod sykomorou, kde víno roznáší stále usměvavá Syřanka. 

Netrápí mě, že se ty malé věci nemění. Trápí mě, že se bohužel neměníme i v těch velkých věcech, bezostyšně zneužíváme jiné a připravujeme se na vedení válek pro svou pomíjivou větší slávu a pro ten pocit vlastní velikosti. Zatímco u malých problémů jsou škody stále víceméně stejné, u těch velkých mohou s technickými pokroky škody růst nade všechny meze. 

Emoji… emoji je jen taková legrace, kresbička na ostraku, značka na džbánu, symbol pro milence. 

Je to rozkošná věc, příjemná věc, symbol našeho člověčenství, našeho lidství.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama