Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 4. 2013 03:00 54

Seznam kapitol

1. Titan + Titan + Titan = úspěch? 2. Lynx Tripple Titan z vnějšku 3. Pohled dovnitř počítače Tripple Titan 4. Přetaktování, hlučnost, teploty, spotřeba 5. Testovací sestava, hry a metodika 6. Alan Wake, ArmA II, ArmA III Alpha
7. Assassins Creed, Battlefield 3, Borderlands 2 8. Crysis 2, Crysis 3, F1 2012 9. Far Cry 3, Hitman: Absolution, Just Cause 2 10. Mafia II, Max Payne 3, Metro 2033 11. SimCity, Sleeping Dogs, Tomb Raider 12. Shrnutí výsledků a závěr

Dnes testovaná počítačová sestava rozhodně nebude pro každého. Na její pořízení byste totiž potřebovali půlroční průměrný plat. Za tuto cenu však dostanete trojici grafických karet GeForce GTX Titan, šestijádrový procesor Intel Core i7 Extreme, 32 GB RAM či 4TB pevný disk v kombinaci s 240GB SSD. Je Lynx Tripple Titan počítačem snů?

Reklama
Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdůležitější je u jakékoliv herní sestavy samozřejmě to, čím je osazena. V případě testovaného počítače je použito v zásadě to nejlepší, co současný trh nabízí. Není proto překvapením, že počítač běží na platformě Intel Sandy Bridge E. Konkrétně je použit vůbec nejvýkonnější dostupný procesor na trhu — Intel Core i7-3970X Extreme. Jde o šestijádrový procesor s frekvencí 3,5 (Turbo Boost až 4,0 GHz) s odemčeným násobičem a extrémní cenou 24 tisíc korun s daní. Nabízí se nicméně otázka, zda by nestačil slabší model Core i7-3930K. Ten se totiž liší jen o něco nižší frekvencí 3,2 GHz (3,8 GHz s Turbo Boostem), zatímco cena je o více než deset tisíc (!) korun nižší. Výrobce se zřejmě snažil brát ohled na tři Titany v SLI, které teoreticky potřebují opravdu co největší výkon procesoru, aby měly co zpracovávat pro 3D scénu. Otázka je, zda tu trochu extrémně drahého výkonu navíc opravdu efektivně využijí - viz dále v testu.

Trochu kontroverzní volbou je také použitý chladič Intel RTS2011LC. Malé bezúdržbové systémy vodního chlazení jsou v poslední době v módě, jejich výkon a především provozní vlastnosti však většinou nejsou tak dobré. Velký highendový vzduchový chladič jako třeba Noctua NH-D14 by dle mého názoru byl o něco lepší volbou. V případě vodního chlazení bych se pak nebránil skutečně kvalitnímu plnohodnotnému okruhu. S ním by cena vzrostla přibližně o deset tisíc (což u sestavy za přibližně 150 tisíc není až takový problém), zejména by však vyžadoval uživatele alespoň se základními znalostmi problematiky vodního chlazení.

Poznámka šéfredaktora (Vašek Vlček): Osobně mám právě podobný systém vodního chlazení v PC a jsem s ním spokojený víc než s klasickým vzduchovým chlazením. Když srovnám absolutní výsledky nejlepších vzduchových chladičů a uzavřeného vodního oběhu, asi to vyjde o stupeň dva lépe pro vzduch, speciálně když srovnáváme se špičkou jako je Noctua NH-D14. Na druhou stranu ale vodní okruh má své neoddiskutovatelné výhody. Nezabírá ve skříni místo a mám díky tomu dobrý přístup třeba k pamětem. A hlavně teplo odvádí rovnou ven z počítače, což je speciálně v létě velká výhoda. Montáž je také podstatně jednodušší. A hmotnost chladiče netlačí na desku, což běžně problém není, ale třeba při převážení počítače je to dost podstatná věc. Tady bych prostě zvolený chladič bral jako dobré řešení.

Podobně jako u procesoru a jeho chladiče si nejsem úplně jistý ani volbou operačních pamětí. Výrobce počítače se totiž rozhodnul osadit hned čtyři 8GB moduly DDR3 z řady Predator od společnosti Kingston. S frekvencí 2133 MHz při časování CL11 jde o jedny z nejrychlejších pamětí na trhu. Jenže jak ukázala řada testů (včetně toho našeho), rychlé paměti v praxi nikde nevyužijete a peníze za ně utrácíte zbytečně. Stejně tak je zcela zbytečná extrémní kapacita 32 GB, kterou také v praxi žádný hráč nikdy nevyužije. Polovina pomalejších by stačila více než bohatě a místo sedmi tisíc by cena pamětí mohla být jen okolo tří. Ale jedná se o extrémní sestavu a tak se tahle položka už ztratí.

Volba základní desky padla na výborný model Asus Rampage IV Formula, který patří k těm nejlepším deskám pro platformu Sandy Bridge E. Současně však nejde o extrémní model určený hlavně pro taktování s vodním a dusíkovým chlazením. Dle mého názoru jde v tomto případě o ideální volbu. Ceny desky se pohybuje okolo osmi tisíc s daní.

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejzajímavějšími a nejlákavějšími komponentami jsou samozřejmě grafické karty. Jak už bylo řečeno dříve, jde o tři modely nVidia GeForce GTX Titan zapojené do TriSLI. Karty jsou v referenčním provedení (chladiče i frekvence) a jde o modely Asus. Při ceně 24 tisíc korun za kus převyšuje celková cena karet extrémních sedmdesát tisíc korun. Osazení hned tří karet považuji opět za poměrně kontroverzní. Jak totiž ukázala řada zahraničních recenzí (nVidia při uvedení Titanu půjčovala karty recenzentům po třech), přínos třetí karty je v praxi i v nejvyšších rozlišeních včetně hraní na třech monitorech velmi malý. Zatímco druhý Titan zvyšuje efektivně framerate přibližně o polovinu, třetí karta přidává už jen 15-20 %. Opět je tu tedy stejně jako u procesoru extrémně vysoký příplatek za poměrně malý nárust výkonu.

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostáváme se k pevným diskům a datovým úložištím obecně. Jak jsem už uváděl v předchozí kapitole, je počítač osazen čtečkou paměťových karet a Blu-ray vypalovačkou LG, která má mimochodem krásný design čela. Mnohem důležitější jsou však pevné disky a i tady bohužel musím konstatovat, že volba nebyla úplně šťastná. Začněme flashovým pevným diskem. Osazen je disk Intel řady 520 s kapacitou 240 GB. Jde o jeden z nejrychlejších SSD na trhu, takže jde jistě o dobrou volbu. Stejně tak kapacita se zdá na první pohled dostatečná. Pokud však vezmeme v úvahu, že dobrých 50 GB spolkne operační systém a další programy (Photoshop, Office atd.), zbývá nám na hry okolo 190 GB. To se může zdát stále jako poměrně dost, jenže moderní hry jsou velké a nejsou výjimkou tituly, které zabírají 20-30 GB (Battlefield 3, Max Payne 3, Grand Theft Auto IV). Reálně se tak na disk až tolik her nevejde. Z mého pohledu by tedy bylo lepší volbou osazení dvou "papírově" o něco pomalejších 256GB disků Crucial M4 by vykonaly službu mnohem lepší. Výkonnostní rozdíl uživatel v praxi nepozná, rozdíl cenový je přibližně dva a půl tisíce a rozdíl v kapacitě více než dvojnásobek.

Asi nejslabší volbou v celém počítači je velký disk určený pro ukládání dat. Výrobce zvolil 4TB disk Western Digital řady Black, který tvoří vrchol nabídky tohoto výrobce. Jak však ukázal náš nedávný test, disk je vzhledem ke svým menším plotnám o něco pomalejší než konkurenční řada Seagate Barracuda 7200.14. Především je však extrémně drahý, stojí okolo 6500 Kč s daní. Pro srovnání — za 6400 Kč s daní by v počítači mohly být osazeny dva zmiňované 3TB disky Seagate Barracuda 7200.14 s celkovou kapacitou 6 TB. Nebo šlo vytvořit diskové pole ze dvou 256 GB SSD a jeden menší 3 TB klasický disk.

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední komponentou osazenou v počítači je zdroj. Jde o vrcholný model v nabídce Seasoninc, 1250W zdroj řady X. Že jde o špičkový zdroj dokazuje například fakt, že má zdroj certifikaci o vysoké účinnosti 80 Plus Gold. Když jsem však měřil spotřebu, naměřil jsem po přetaktování maximálně okolo 850 W. Jinými slovy je zdroj dle mého názoru zbytečně naddimenzovaný a bohatě by v počítači stačil levnější model s výkonem okolo 1000 W (například 1050W model stejné řady).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama