Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 4. 2013 03:00 54

Seznam kapitol

1. Titan + Titan + Titan = úspěch? 2. Lynx Tripple Titan z vnějšku 3. Pohled dovnitř počítače Tripple Titan 4. Přetaktování, hlučnost, teploty, spotřeba 5. Testovací sestava, hry a metodika 6. Alan Wake, ArmA II, ArmA III Alpha
7. Assassins Creed, Battlefield 3, Borderlands 2 8. Crysis 2, Crysis 3, F1 2012 9. Far Cry 3, Hitman: Absolution, Just Cause 2 10. Mafia II, Max Payne 3, Metro 2033 11. SimCity, Sleeping Dogs, Tomb Raider 12. Shrnutí výsledků a závěr

Dnes testovaná počítačová sestava rozhodně nebude pro každého. Na její pořízení byste totiž potřebovali půlroční průměrný plat. Za tuto cenu však dostanete trojici grafických karet GeForce GTX Titan, šestijádrový procesor Intel Core i7 Extreme, 32 GB RAM či 4TB pevný disk v kombinaci s 240GB SSD. Je Lynx Tripple Titan počítačem snů?

Reklama

Přetaktování procesoru a jeho teploty

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už se mi do rukou dostala takto výkonná sestava, byl by hřích se nepokusit její výkon ještě o něco navýšit. Nejprve jsem zkusil přetaktovat procesor, kde se mi podařilo dosáhnout velmi slušných výsledků. S napětím zvýšeným na 1,4 V byl procesor stabilní až na 4,7 GHz, což proti původní frekvenci 3,5 GHz činí nárůst slušných 1,2 GHz neboli 34 %. Teplota v plném dlouhodobém zatížení se přitom držela na na stále ještě rozumných 80-85 °C.

Přetaktování grafické karty a její teploty

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po přetaktování procesoru jsem se pustil také do grafických karet. Zde je problematická nová technologie GPU Boost 2.0, která přetaktování jádra často úplně znemožňuje. Podařilo se mi tak zvýšit jen takt pamětí a to z rovných 6,0 na 6,8 GHz. Grafické karty architektury Kepler přitom s rostoucí propustností poměrně dobře škálují, rozdíl ve výkonu tedy bude i tak znát. Teplota jader grafických karet se držela okolo 80 °C.

Spotřeba

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po přečtení minulé kapitoly pravděpodobně nejednoho z vás napadlo, že testovaná sestava bude mít extrémní spotřebu. Realita však není tak hrozná a jak je vidět z grafů, tak ani po přetaktování spotřeba v plném zatížení při hraní her nevzrostla přes 850 W, bez přetaktování byla ještě o 50 W nižší. Osazený 1250W zdroj je tak dle mého názoru skutečně výrazně nadsazený, 1kW model by s bohatě postačil. Druhou věcí je, že především v létě počítač při hraní velmi rychle vytopí celou místnost na nepříjemnou teplotu. Při koupi podobné sestavy proto nebude od věci uvažovat i o koupi klimatizace. Spotřeba elektřiny pak sice bude extrémní, uživatele se sestavou za více než sto tisíc korun však pravděpodobně vyšší zálohy na proud nezruinují.

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz


kvalita vyvázání kabelů je v počítači na dobré úrovni

Hlučnost je u počítače s u sebe osazenou trojicí výkonných grafických karet ošemetná a není nutné zastírat, že především v zátěži nepatří sestava Lynx Tripple Titan k nejtišším. Hlučnost však naštěstí není tak vysoká, jak jsem se ze začátku obával. Pokud nepatříte vyloženě mezi milovníky ticha, nebude vám při hraní her vadit. V klidu je pak hlučnost sestavy přibližně srovnatelná s běžnou kancelářskou sestavou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama