MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz | Kapitola 6

Petr Diviš

Petr Diviš

13. 3. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva při 60 Hz a 144 Hz 7. Hry a odezva v režimu FreeSync 8. Závěr – hodnocení

MSI doplnilo portfolio svých herních komponent i o monitory. MSI je na tomto poli nováčkem, a tak jsme se podívali na nejzajímavější model v nabídce: MAG27CQ. Ten nabízí 144Hz panel s rozlišením 2560 × 1440 a podporou FreeSync. Dále se pyšní odezvou 1 ms a rozšířeným gamutem na 110% sRGB. A to vše za vynikající cenu.

Reklama

U herního monitoru je samozřejmě nejdůležitějším parametrem odezva. Pomalá odezva, způsobující rozmazání obrazu anebo špatně nastavený overdrive s duchy, může zásadně ovlivnit kvalitu hraní. MSI MAG27CQ využívá panel s technologií VA. Panely VA mají jednu specifickou vlastnost, kvůli které až tak úplně nechápu, proč se v poslední době osazují do herních displejů více než IPS. Tou vlastností je nejméně vyrovnaná odezva ze všech dostupných technologií. Dříve testovaný Samsung nám to pěkně potvrdil. Odezva ve světlých scénách byla velice rychlá, ale tmavší scény anebo jen objekty na scéně způsobí pro VA typické duchy.

Podobné chování odezvy jsem očekával i od MSI, protože i nastavení odezvy kopíruje Samsung. Volba odezvy je dostupná pouze při 120 a 144 Hz a místo nastavení síly overdrive by měla aktivovat stroboskopické podsvícení. Jak se ukázalo, aktivace byla spíše na škodu, protože VA panel nestíhá tak rychle vykreslovat snímky, aby nedocházelo ke cross-talk efektu. Výsledkem tak byly akorát rozdvojené hrany. Uvidíme, jak se s odezvou popere MSI.

Odezva a hry – 60 Hz

60 Hz je základní režim, ve kterém asi při hraní monitor provozovat nebudete. Jedná se ale o snímkovou frekvenci, na kterou může displej klesnout při využití režimu FreeSync. Proto se na chování odezvy zaměříme i v tomto režimu. Také na pouze 60 Hz může monitor fungovat u her, které si stupidně vynucují 60 Hz a neumožňují změnu frekvence v menu hry. Dnes již takových her je minimum, ale u straších titulů je občas vynucení vyššího refresh rate problém.

Na chování odezvy se nejdříve podíváme pomocí testu testufo.com. Protože monitor v 60 Hz nemá volbu odezvy aktivní, porovnáme si jej z 60 Hz IPS panelem, s dříve testovaným Philipsem.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostrost světlých barev je na VA panelu něco vyšší, hlavně si lze všimnout rychlejší odezvy fall. Žlutá kopule rychleji ztmavne. Následuje pak mírný, ale delší ocas této odezvy. U přechodu mezi sytou červenou a tmavším azurovým pozadím pak vzniká klasický VA ghosting, způsobený onou nevyrovnaností odezvy. Při 60 Hz ale jeden snímek trvá 16,6 ms, a tak i tento výrazný ghosting není při hraní až tak rušivý. 

Při hraní her předváděl monitor celkem dobré výsledky. Odezva byla o něco ostřejší než ta IPS Philipsu, ale kritické přechody ze sytých odstínů a nebo černých stínů způsobovaly onen typický ghosting. Ten byl ale jen mírný a mezi VA panely se jedná o velice dobrý výsledek. Dobrou zprávou je, že se při hraní nevyskytovaly žádné výrazné overdrive artefakty. Když už se nějaký překmit vyskytl, byl jen velice mírný, a bez sledování každé hrany si jej nemáte šanci všimnout.

Odezva a hry – 144 Hz

Mnohem důležitější je odezva při 144 Hz. V tomto režimu bude monitor fungovat bez aktivního FreeSync anebo na Nvidia grafické kartě, která kromě FreeSync není nijak omezena.

Režim 144 Hz je ještě více náročný na odezvu panelu, neboť krystaly se musí otočit do správné polohy za méně než 7 ms. Pokud by monitor splňoval uvedenou 1ms odezvu, nebyl by to problém. Ale jak už asi tušíte, u VA to problém je. Monitor má v tomto režimu aktivní volbu odezvy, a tak se podíváme na rozdíl mezi volbou Off a Extreme.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

144Hz režim ukazuje, že VA panel nemá šanci vykreslit správný odstín na následujícím snímku. Světlý ocas za žlutou kopulí je nápadnější než při 60 Hz. Přechod mezi sytým červeným talířem a tmavším pozadím pak ukazuje, že 144 Hz je mimo možnosti VA panelu. Volba odezvy Extreme pak kupodivu nic zásadního nezmění. K jakémusi mírnému zaostření dojde, ale jedinou viditelnou změnou je ztmavnutí obrazu.

Při hraní her nabízel 144Hz režim velmi dobré výsledky ve světlých scénách bez výskytu sytějších odstínů. Celkem překvapením byl pro mne i test Unreal Tournamentu 2004. Ten je na odezvu velice náročný a moje oblíbená testovací mapa DM-TokaraForest byla schopna Samsung C27FG70 nepěkně potrápit. Zde díky vyšší světlosti tmavších odstínů (monitor nemá žádný Black Equalizer) byla odezva až nečekaně v pořádku a nevyskytoval se zde žádný překmit. Pouze některé barevné přechody trvaly déle a způsobily onen typický ocas v odezvě.

Jediný větší problém s odezvou byly přechody mezi sytými odstíny a neutrálnějším pozadím anebo z tmavých barev do středních odstínů. Nejlepším příkladem je hra Borderlands, kde cell-shading způsobuje onen ghosting a hraní této hry na VA není nejlepší zážitek. Také Serious Sam SE:HD, s výskytem velmi sytých odstínů poukazuje na tento problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama