Ne, hry stále nezpůsobují masakry
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Ne, hry stále nezpůsobují masakry

Ne, hry stále nezpůsobují masakry | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 8. 2019 03:00 33

Seznam kapitol

1. Špatná výchova 2. Nečtěte to 3. Carmageddon nebyl první 4. Násilí prodává
5. Zatracená statistika 6. Byznys se strachem 7. Zakažte to!

Je to skutečně sisyfovská práce: Je jedno, jak dlouho mluvíte o tom, že hry nevedou k násilí, ale až se zase něco stane, tak s tím opět někdo přijde. Násilí plodí násilí. Násilné hry dělají z lidí násilníky. Co se ve hrách naučíš, při masakru v nákupním centru jako když najdeš. Znova a znova a znova.

Reklama

Hry se staly jenom peónem v politické hře, stejně jakou jsou peónem v politických hrách i zbraně. Pokud studujete americké statistiky, všimnete si několika fenoménů, které se týkají zločinnosti: Americké státy, které mají liberální zbraňovou legislativu, mají nižší násilnou zločinnost než tam, kde je přísně regulována. Ano, souvisí to jistě i s hustotou zalidnění, protože liberální legislativu mají státy s méně obyvateli. Naopak gangy, která mají velký podíl na zločinnosti, typicky operují ve velkých městech.

Další zajímavý jev, kterého si všimnete, je fakt, že útoky se typicky dějí v místech, kam je zakázáno zbraně nosit. Útočníci to vědí, a proto si specificky vybírají místa, kde je nízká pravděpodobnost, že je někdo zastaví. Řada útočníků byla policii známá – měli duševní problémy, brali drogy anebo se dopouštěli drobné zločinnosti, přesto však nebyli zastaveni a odzbrojeni včas. Psychopatů s opravdu propracovaným plánem najdeme málo – a pokud si plán připraví, nepochybně do něj zahrnou i to, že zaútočí na místě s nízkou pravděpodobností odporu.

1. září 1939, kolorováno. Hitler hraje své první videohy, kvůli nimž se stal násilnickým a zahájil druhou světovou válku.
i Zdroj: PCTuning.cz
1. září 1939, kolorováno. Hitler hraje své první videohy, kvůli nimž se stal násilnickým a zahájil druhou světovou válku.

V Evropě se, snad nikoliv překvapivě, opakuje stejný, nesmyslný vzorec: Útočník je chycen, často vyhodnocen jako duševně postižený – a zatímco o něj společnost pečuje, skutečný trest dopadne na legální vlastníky, kteří nic neudělali: Jim jsou zabavovány zbraně a uvalovány další a další restrikce. Nedává to smysl, protože další útočník si rozhodně nebude s regulacemi lámat hlavu a – podobně jako Breivik – si připraví akci tak, aby byla efektivní, ne aby byla legální. Tihle lidé plánují překročit hranice zákonů etických i lidských – a pouze využijí a zneužijí pravidla, která dodržují normální lidé.

A pokud jde o hraní – to jim slouží jen na ukrácení času. Můžete být zavření v base a mít tři místnosti pro sebe, knihovnu, DVD – ale běda, jak vám dají na hraní starou konzoli. To si pak můžete stěžovat na nelidské zacházení a porušování svých lidských práv. Proč to nezkusit a nevyužít to, co vám dávají?

Ne, hry stále nezpůsobují masakry
i Zdroj: PCTuning.cz

Ne, Breivik to naštěstí nakonec nevyhrál. To je dobře, protože by to byl opravdový výsměch zdravému rozumu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama