Nejrychlejší M.2 SSD disky - 3×  Samsung SM951 NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nejrychlejší M.2 SSD disky - 3× Samsung SM951 NVMe

Nejrychlejší M.2 SSD disky - 3× Samsung SM951 NVMe

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 11. 2015 03:00 13

Seznam kapitol

1. 3× Samsung SM951 NVMe 2. PCI-E nebo M.2 (SATA Express) 3. Co znamená NVMe 4. Představení disků 5. Testovací sestava a specifikace 6. Výkon v M.2 versus PCI-e 3.0 7. Testy malých souborů (nejdůležitější)
8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy - body 11. Start Windows a shrnutí výkonu 12. Reálné aplikace, hry 13. Závěr

Před časem jsme testovali nejrychlejší SSD pro M.2 SSD na trhu – Samsung SM951. Šlo ale o AHCI verzi, která není tak zajímavou volbou jako varianta NVMe. A tak plníme slib z minula a přinášíme vámi test tří disků s rozhraním NVMe v kapacitách 128, 256 a 512 GB. Bude výkon vyšší než u AHCI verze? A je NVMe bezproblémové?

Reklama

3× Samsung SM951 NVMe

Několik týdnů zpět jsme vám přinesli (byť krapet se zpožděním) test SSD disku Samsung SM951 v M.2 formátu. Tehdy šlo o první verzi disku, AHCI. Já jsem ji do testovacího stroje zvolil schválně, i proti NVMe. To má totiž ještě své mušky, a tudíž jsem pro jistotu sáhl k verzi s AHCI, která je zcela bezproblémová. Výkon se proti NVMe také mnoho neliší, jak uvidíte v dnešním testu.

Nejrychlejší M.2 SSD disky - 3×  Samsung SM951 NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož už je dnes ale varianta AHCI přeci jen z hlediska nových platforem krapet „out“, slíbili jsme vám i test NVMe verze. Díky společnosti Mironet vám rovnou přinášíme test všech tří dostupných kapacit. V nabídce i našem testu najdete kapacity 128, 256 a 512 GB. Disk s větší kapacitou než 512 GB Samsung nedělá.

Situaci kolem těchto disků, které jsou striktně určené do OEM segmentu a ne pro koncové zákazníky, už jsem rozebíral v minulém článku. Zajímavostí je novinka v podobě disku Samsung SSD 950 PRO, který se začíná objevovat v českých obchodech. Nese stejný řídící čip, ale jiné paměťové čipy. Papírové specifikace tohoto disku jsou velice podobné právě modelu SM951, v praxi je někde o kousek výkonnější, v jiných situacích je tomu zase naopak. V této souvislosti, jsou tedy disky SM951 stále stejně dobrou volbou, srovnatelnou i cenově. Test disku SSD 950 PRO chystáme v brzké době.

NVMe nebo AHCI

Nejrychlejší M.2 SSD disky - 3×  Samsung SM951 NVMe
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro připomenutí: Stávající revize disků AHCI a NVMe jsou na první pohled k nerozeznání. Musíte si tedy pomoci studiem štítků. Samsung nám to neulehčil a slovo NVMe na disku nenajdete, musíte luštit dle kódu. NVMe verze má označení MZVPV a AHCI verze MZHPV. Rozdíl je v písmenech V a H. To je jediný poznávací a také objednávací znak. Dobře si ověřte, zdali objednáváte správnou verzi, kterou chcete. Obecně (teoreticky i v praxi) je NVMe verze lepší, ovšem nemusí to tak být vždy a AHCI je jistota. Hlavně pokud používáte jiný systém než Windows 10, NVMe se spíše vyhněte. Nijak na tom neztratíte výkon, jelikož AHCI verze je také velice výkonná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama