Netflix v problémech, utíkají uživatelé. 10 mýtů o sociálních médiích #TYDEN ~ 5. června
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Netflix v problémech, utíkají uživatelé. 10 mýtů o sociálních médiích #TYDEN ~ 5. června

Netflix v problémech, utíkají uživatelé. 10 mýtů o sociálních médiích #TYDEN ~ 5. června | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

5. 6. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

RIP RAR BG. Meta zablokuje zpravodajství v Kanadě. Wikipedie měla po léta špatnou vlajku Vatikánu. Miliony základních desek pro PC mají backdoor

Reklama

Umělá inteligence

hCaptcha, alternativa reCAPTCHA k vidění na Discordu i jinde. Trénuje ML systémy a generativní adversariální sítě pomocí obrázků generovaných umělou inteligencí. Což znamená, že ukáže obrázek s neexistujícím objektem a chce abyste je identifikovali. (Vice)

Vedoucí pracovníci společnosti OpenAI v novém otevřeném dopise varují před „rizikem zániku“ vlivem umělé inteligence. Centrum pro bezpečnost umělé inteligence (CAIS) zveřejnilo jednověté prohlášení podepsané vedoucími pracovníky společností OpenAI a DeepMind, držiteli Turingovy ceny a dalšími výzkumníky v oblasti umělé inteligence, kteří varují, že jejich životní dílo může potenciálně vyhubit celé lidstvo. (Ars Technica, The Verge)

Australská vláda zvažuje zákaz „rizikových“ způsobů využití umělé inteligence, jako jsou deepfakes a algoritmická zaujatost. (The Guardian)

Výzkumník v oblasti robotiky a odborník na umělou inteligenci Rodney Brooks tvrdí, že jsme značně přecenili rozsáhlé jazykové modely na nichž je založen chatbot ChatGPT. Brooks tvrdí, že tyto nástroje jsou mnohem hloupější, než si myslíme, nemluvě o tom, že jsou velmi vzdálené tomu, aby mohly konkurovat lidem v jakémkoli úkolu na intelektuální úrovni. (The Byte, IEEE Spectrum)

Průzkum agentury Pew odhalil, že 58 % dospělých v USA zná službu ChatGPT; pouze 14 % ji použilo a názory na její užitečnost se různí. A to by člověk skoro řekl, že o ChatGPT musí vědět všichni. A zkoušet hodně lidí. Zdání klame. V Česku to nebude lepší. (Search Engine Journal)

Getty žádá londýnský Vrchní soud o zastavení prodeje Stable Diffusion ve Spojeném království a obviňuje Stability AI z porušování autorských práv kvůli trénování jejího modelu umělé inteligence na snímcích společnosti Getty. (Reuters)

Zpravodajská aplikace Artifact spouští funkci, která využívá model GPT-4 k přepisování titulků článků označených jako clickbait. Pokud označí přímo lidé z Artifactu, dojde k automatickému přepisu. Označovat přitom mohou přímo i sami uživatelé. (Tech Crunch)

Microsoft: Bing Chat bude brzy fungovat ve všech prohlížečích. Prozatím ho musíte otevírat v Bingu. (Search Engine Roundtable)

Učení není krádež. Japonsko schválilo zákon umožňují AI se učit doslova z čehokoliv bez nutnosti obávat se autorských práv. Zákon poskytuje AI neomezený přístup ke všem datům bez ohledu na jejich účel (neziskový nebo komerční), povahu úkonu (jiná než reprodukce) nebo zdroj (včetně nelegálních stránek). Keiko Nagaoka, japonská ministryně školství, kultury, sportu, vědy a technologie, tento postoj potvrdila když uvedla, že japonské zákony neposkytují ochranu autorským materiálům začleněným do datových sad AI. (Analytics India Mag)

15 největších rizik umělé inteligence. Na americký Forbes dobrý a realistický přehled. (Forbes)

Foxconn předpovídá „trojciferný růst serverů s umělou inteligencí“ ve druhé polovině roku 2023, protože poptávka prudce vzroste; v roce 2022 dosáhl Foxconn ~36 miliard dolarů z celkových 215 miliard dolarů tržeb ze serverů. (Financial Times)

Nemohlo to dopadnout jinak. Chatbot reagující na poruchy příjmu potravy byl po obvinění z poškozování stažen z provozu dva dny předím, než měl kompletně nahradit zaměstnance starající se o infolinku. Ještě více pikantní j e to, že se NEDA (National Eating Disorder Association) rozhodla zaměstance nahradit poté, co na počátku května založili odbory. (Venture Beat, Daily Dot, Vice)


Software

Šéf Nvidie říká, že díky umělé inteligenci může být nyní programátorem každý. Osobně bych řekl, že oslavuje trochu předčasně, ale v dalších letech možná opravdu dojde k tomu, že AI půjde spolehlivě použít pro tvorbu aplikací/software. (IT News)

Podle společnosti Microsoft používá systém Windows více než 1 miliarda uživatelů. (Microsoft)

IFTTT ruší svůj placený tarif Legacy Pro. Klasický nesplněný slib něčeho „navždy“. Problém byl v původní výzvě „zaplaťte, kolik chcete“ (ale minimálně 1,99 dolarů). Se zásadně drahým Twitter a i dalšími stoupajícími náklady je to neudržitelné. (TechHive)


Mobilní aplikace

iCloud Photo Stream končí 26. července. Chybět vám určitě nebude. Byť, samozřejmě, bylo to „zadarmo“. 1000 fotek na 30 dní. (iDrop News, Apple)

Apple Music Classical je nyní i na Androidu (Engadget)

Průzkum: Vlastníci Androidu většinou přešli na iPhone kvůli předchozím problémům s telefonem a novým funkcím iPhonu; pouze 6 % přešlo kvůli iMessage a FaceTime. Osobně jsem přešel ze zvědavosti, bude to brzy čtyři roky. FaceTime jsem za tu dobu použil tak dvakrát. iMessage podobně, chodí tam jen transakční SMS. (9to5Mac)

Vývojáři App Store vydělali v roce 2022 na App Storu 1,1 bilionu dolarů. 35 milionů aktivních vývojářů, 500 milionů aktivních zákazníků. Apple si bere 15% až 30% podíl, takže v roce 2022 do Apple odteklo 15,6 až 31,2 miliardy dolarů. Bez reálného přičinění Apple jako takového (iDropNews)

Vimeo plánuje ukončit podporu svých televizních aplikací 27. června 2023 s tím, že streaming videa poskytne zákazníkům „lepší zážitek“.  (Variety)


Hry

Dolphin, GameCube a Wii emulátor, odložen na neurčito. Valve blokuje zveřejnění na Steamu přes DMCA. Případné soudní rozhodnutí v obou směrech by mělo dalekosáhlé důsledky pro emulaci, protože většina, ne-li všechny emulátory moderních herních systémů by v případě vítězství společnosti Nintendo mohly být pravděpodobně považovány za porušující ustanovení DMCA proti obcházení. Pokud by soud rozhodl ve prospěch společnosti Dolphin, znamenalo by to pro emulační scénu velké ospravedlnění. (PC Gamer)

Tradice je tradice, takže … Epic Games nabízí zdarma … Midnight Ghost Hunt.

Hra No Man's Sky je ode dneška na Macu (Tech Crunch)

Dystopická kočičí adventura „Stray“ vychází pro Mac (AppleInsider)

Laya's Horizon (Netflix, mimochodem, web).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama