Netflix v problémech, utíkají uživatelé. 10 mýtů o sociálních médiích #TYDEN ~ 5. června
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Netflix v problémech, utíkají uživatelé. 10 mýtů o sociálních médiích #TYDEN ~ 5. června

Netflix v problémech, utíkají uživatelé. 10 mýtů o sociálních médiích #TYDEN ~ 5. června | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

5. 6. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Google I/O, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

RIP RAR BG. Meta zablokuje zpravodajství v Kanadě. Wikipedie měla po léta špatnou vlajku Vatikánu. Miliony základních desek pro PC mají backdoor

Reklama

Sociální sítě

Aplikace třetích stran na Twitteru v minulosti představovaly 17 % všech zapojení.  Takže propad v zapojení od ukončení aplikací třetích stran je poněkud lépe pochopitelný. Byť, samozřejmě, část uživatelů přešla na aplikaci či web od Twitteru a přeci jen asi občas na něco klikne. (9to5Mac)

Poté, co se falešný obrázek „výbuchu“Pentagonu stal virálním, přidává Twitter k obrázkům „poznámky komunity“, včetně „nedávných a budoucích odpovídajících obrázků“. (The Verge, Tech Crunch)

BeReal se pokouší překonat nudu a nezájem, doplňuje chat. Real Chat poskytne „prostor pro soukromé a autentické sdílení a reakce na BeReal ostatních, sdílení jedinečného BeReal, aby zůstali ve spojení se svými blízkými přáteli“. Připadá-li vám to jako blábol? Je to vyjádření tiskového. (Gizmodo)

Reddit se vydal směrem likvidaci aplikací třetích stran. Chce 20 milionů dolarů ročně za přístup k API. Nutno dodat, že právě aplikace třetích stran dělají reddit zásadně použitelnější. Rozdíl mezi Apollo a oficiální appkou redditu je obrovský. (Christian Selig, Apollo, Mashable)

LinkedIn power users v neziskovém sektoru v ČR od Adama Zbiejczuka a Klaudie Břeňové. Může se vám hodit. A můžete autorům pomoci při rozšíření. (Google Disk)

YouTube přestane odstraňovat falešná tvrzení o podvodech při prezidentských volbách. Důvod? Něco jako, že „Schopnost otevřeně diskutovat o politických názorech, a to i těch, které jsou kontroverzní nebo založené na vyvrácených předpokladech, je základem fungující demokratické společnosti.“ (The Verge)

IMDb nasadila „alternativní“ systém hodnocení poté, co „Malá mořská víla“ dostala brutální recenzní bombu. Rasistickou bombu, přesněji řečeno. (Comic Sands)


Startupy a ekonomika

Temu ztrácí v průměru 30 dolarů na objednávku, 588 až 954 milionů dolarů ročně, protože se snaží proniknout na americký trh. Čínská nákupní aplikace je v USA na předních místech v obchodech s aplikacemi. Pálí peníze a ždímá své dodavatele. (Wired)

Lenovo, největší světový výrobce osobních počítačů, vykázal za období leden-březen 24% pokles příjmů. Za celý rok do března se tržby snížily o 14 %, což představuje první roční pokles od roku 2019. (Reuters)

Fidelity čerstvě odhadla, že Twitter má nyní hodnotu asi 33 % kupní ceny 44 miliard dolarů, a to na základě snížení hodnoty vlastního podílu v Twitteru. Elonu Muskovi se tedy likvidace Twitteru daří i z pohledu finančního. Otázka je, jak se to bude líbit těm, kdo mu peníze půjčili. On sám na to neměl.  (Bloomberg)

Navrhovaná hromadná žaloba obviňuje Elona Muska z insider tradingu prostřednictvím manipulace s Dogecoinem. Musk údajně prodal ~124 milionů dolarů v DOGE po změně loga Twitteru. (Reuters)

Ministři telekomunikací z 18 zemí EU odmítli nebo kritizovali snahu evropských telco přinutit bigtech, aby pomohly financovat zavádění 5G a širokopásmového připojení. To odpovídá i připomínkám, které minulý měsíc učinila skupina telekomunikačních regulačních orgánů EU BEREC. (Reuters)

Microsoft očekává, že ve 2. čtvrtletí 2023 bude muset zaplatit ~425 milionů dolarů za potenciální pokutu od irského úřadu DPC za cílené reklamy na LinkedIn, které údajně porušují soukromí uživatelů. (Reuters)


E-knihy a podcasty

Pracovní skupina EPUB 3 zveřejnila EPUB 3.3, EPUB Reading Systems 3.3 a EPUB Accessibility 1.1 jako doporučení W3C. (WRC)

WordPress.com spouští placené předplatné a prémiový obsah v bezplatných zpravodajích, které jsou k dispozici všem blogům WordPress.com, včetně těch s bezplatným tarifem. (Tech Crunch)

Asociace vydavatelů zvukových nosičů: Vydavatelé tvrdí, že digitální audio tvořilo 10,4 % příjmů z vydávání knih v USA v roce 2022. Prodeje dosáhly 1,8 miliardy dolarů a USA zaznamenává již jedenáctým rokem dvouciferný růst prodeje audioknih. (Publishing Perspective)

Nová éra fúzí podcastů právě začíná, píše Bloomberg. Týká se hlavně menších podcastů, studií či sítí. (Bloomberg)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama