Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října
i Zdroj: DALL E 3
Internet Článek Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října

Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

16. 10. 2023 07:00 11

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Unikl bitcoin z americké špionážní laboratoře? Ne. Do ChatGPT dorazila DALL-E-3. Google platí Apple za výchozí vyhledávání 18 až 20 miliard dolarů ročně

Reklama

Sociální sítě

X zřejmě zavádí nový formát mobilní reklamy, který nelze nahlásit ani zablokovat, postrádá označení reklamy a profil uživatele a nezveřejňuje zadavatele reklamy. Další z výborných nápadů Elona Muska. (Mashable)

Aktivní kluby bělošských supremacistů se množí na Telegramu. (Wired)

Pomatené samolepky generované umělou inteligencí od Meta zahrnují Waluigiho s pistolí, dětské vojáky a nahé lidi. Vlastně se nic jiného nedalo očekávat. (Vice)

Bing po problémech s generováním nevhodných obrázků nastavil černou listinu slov tak tvrdě, že blokuje záplavy neškodných termínů. (reddit)

Bing po problémech s generováním nevhodných obrázků nastavil černou listinu slov tak tvrdě...
i Zdroj: PCTuning.cz
Bing po problémech s generováním nevhodných obrázků nastavil černou listinu slov tak tvrdě...

Bing Image Creator společnosti Microsoft čelí problémům s obsahem. Uživatelé dostávají varování o porušení pravidel u neškodných frází. (WinBuzzer)

Mastodon opravil chybu, která způsobila, že v období od 2. října do 8. října bylo podhodnoceno 407 814 uživatelů, což znamená, že sociální síť má celkem 1,8 milionu uživatelů a 10 tisíc serverů. (TechCrunch)

Podívejte se na zpravodajskou redakci LinkedIn, která má 250 redaktorů a autorů ve 30 zemích a 17 jazycích, protože platforma zdvojnásobuje svůj podíl na zpravodajství, zatímco ostatní se stahují. S Českem si ale naděje nedělejte a sliby o důležitosti zpráv berte také s rezervou. Cokoliv je odkaz je tvrdě potlačováno, takže i média. Článek navíc opět obsahuje údaj o 960 milionech členů místo korektního určení počtu aktivních uživatelů (MAU, DAU) jako u ostatních platforem. (Press Gazette)

Vzhledem k tomu, že se společnosti X nedaří mírnit dezinformace Izraele a Hamásu, má Meta příležitost udělat ze zpráv v reálném čase pilíř Threads a dát aplikaci existenční smysl. Dokud ale Meta stále odmítá zpřístupnit Threads v EU, tak vůbec nemá smysl o tomto uvažovat. (Platformer)

X nyní umožňuje uživatelům blokovat neověřené účty, aby neodpovídaly na jejich příspěvky. Proti spamu, trolingu, harašení a dezinformacím vás to ale neochrání , „ověřené“ účty jsou běžný nástroj šmejdů na X již řadu měsíců. (The Verge)

Moderátoři Meta odmítli odstranit video na Facebooku, které neprávem popisovalo Joea Bidena jako pedofila, což vyvolalo přezkum politiky obsahu u Meta. (FT)

'A.I. Obama' a falešní moderátoři zpráv: Jak umělá inteligence zaplavuje TikTok. Účty na TikToku šíří nepravdy s pomocí hlasu generovaného umělou inteligencí. (New York Times)


Startupy a ekonomika

Brave Software, výrobce prohlížečů Brave Browser a Search, potvrdila, že propustila 9 % svých zaměstnanců z různých oddělení. (TechCrunch)

GitHub Copilot od Microsoftu, služba za 10 dolarů měsíčně, kterou využívá více než 1,5 milionu lidí, přichází v průměru o více než 20 dolarů měsíčně na uživatele a u některých uživatelů až o 80 dolarů. (WSJ)

Zadavatelé reklamy čelí rostoucímu tlaku na snižování emisí; Scope3: digitální reklama vytváří ~7,2 milionu tun CO₂ ročně, což odpovídá spotřebě elektřiny v 1,4 milionu amerických domácností. (Semafor)

Týdeník Respekt odchází z vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly. Dohoda o prodeji je podle informací INFO.CZ na stole a do jejího formálního stvrzení zbývají týdny. (Info.cz)

SPM Media Marka Španěla a Slavomíra Pavlíčka kupuje od BigBoardu týdeník Hrot. SPM Media už vlastní vydavatelskou společnost Echo Media (Echo 24, Týdeník Echo) či Rádio Prostor, Španěl s Pavlíčkem pak prostřednictvím společnosti Naše média letos převzali internetové Parlamentní listy. (Médiář)

V září dosáhly aplikace ChatGPT pro iOS a Android celkového příjmu 4,58 milionu dolarů z plánu ChatGPT+ za 20 dolarů měsíčně, což je nárůst oproti 3,81 milionu dolarů v srpnu a 2,74 milionu dolarů v červenci. (TechCrunch)

Sam Altman řekl zaměstnancům, že OpenAI generuje 1,3 miliardy dolarů ročně, což znamená, že společnost nyní generuje více než 100 milionů dolarů měsíčně, tedy o 30 % více než za tři měsíce. (The Information)

Washington Post v příštích několika týdnech nabídne balíčky „dobrovolného odchodu“, aby snížil počet svých zaměstnanců o ~240 lidí (Ben Mullin)

Zdroje: na podrážděné schůzce se zaměstnanci ohledně snižování počtu pracovních míst dočasná generální ředitelka WaPo Patty Stonesiferová řekla, že „je to opravdu dobrý podnik, jen jsme to přepískli v výdaji“. (Daily Beast)

V červnu 2023 byly tržby z reklamy a počet předplatitelů podporovaných reklamou zhruba o polovinu nižší, než Netflix původně interně předpokládal pro rok 2023. (Information)

Předběžné provozní výnosy a tržby společnosti Samsung za 3. čtvrtletí se shodují s odhady analytiků, což naznačuje, že se světový trh s čipy možná začal zotavovat. (Bloomberg)

  • Zisk Samsungu za 3. čtvrtletí překonal očekávání a zvýšil naději na oživení výroby čipů (Reuters)

Microsoft obdržel od finančního úřadu oznámení o navrhované úpravě dodatečné platby daní ve výši 28,9 miliardy dolarů. Společnost se hodlá odvolat, přičemž se očekává, že tento proces potrvá několik let. (CNBC)

Společnost Atlassian plánuje převzít platformu pro zasílání videozpráv Loom za přibližně 975 milionů dolarů,  z toho 880 milionů v hotovosti a zbytek v akciích, a to v 1. čtvrtletí 2024. (Reuters)

Britský CMA schválil akvizici Activision Blizzard společností Microsoft v hodnotě 69 miliard dolarů  poté, co Microsoft restrukturalizoval dohodu a prodal práva Activisionu na cloudové hry společnosti Ubisoft. (Windows Central)


E-knihy a podcasty

Pohled na chalupářský průmysl kolem umělého zvyšování čísel u podcastů, které slouží k prosazení podcastů na vrchol žebříčku podcastů společnosti Apple a dalších. (Semafor)

Na schůzce 11. října generální ředitel New York Public Radio uvedl, že NYPR přejde na strategii „broadcast to podcast“ a omezí téměř všechny tituly určené pouze pro podcast. (The Verge)

„Znají nás lépe než my sami sebe“: jak Amazon sledoval mé poslední dva roky čtení. Amazon ví víc než jen to, jaké knihy jsem četl a kdy – ví, které jejich části se mi líbily nejvíc. (The Guardian)

Recenze Boox Palma: Elektronická čtečka knih ve tvaru telefonu (Six Colors)

Open Textbook Library – Otevřené učebnice jsou licencovány autory a vydavateli k volnému použití a úpravám. Můžete si je bezplatně stahovat, upravovat a šířit. Nyní nabízí 1324 otevřených učebnic (Open Textbook Library)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama