Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října
i Zdroj: DALL E 3
Internet Článek Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října

Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

16. 10. 2023 07:00 11

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Unikl bitcoin z americké špionážní laboratoře? Ne. Do ChatGPT dorazila DALL-E-3. Google platí Apple za výchozí vyhledávání 18 až 20 miliard dolarů ročně

Reklama

Marketing, komunikace

V posledních letech se společnostem, jako je T-Mobile, podařilo něco, co se dříve považovalo za právně nemožné: Podařilo se jim získat ochrannou známku na jednotlivé barvy. (The Hustle)

Poté, co platforma označila NPR za „médium napojené na americký stát“, byl úbytek návštěvnosti za šest měsíců od jejího odchodu z Twitteru zanedbatelný. Čísla potvrzují to, co mnozí z nás již dlouho tušili – že Twitter nestojí za námahu, alespoň co se týče návštěvnosti. (NiemanReports)

Netflix plánuje otevřít Netflix House, stálé obchody, kde si fanoušci budou moci koupit oblečení, tematické jídlo a vyzkoušet živé zážitky, a to od roku 2025 ve dvou amerických pobočkách. (Bloomberg)

YouTube TV, která stojí 73 dolarů měsíčně, souhlasí s ukončením reklam „o 600 dolarů levnějších než kabelová televize“. Google „upraví nebo ukončí“ reklamy poté, co kontrolní komise odvětví zamítla odvolání. Běžná cena kabelových TV se pohybuje o zhruba o 200 dolarů ročně nad cenou YouTube TV. (Ars Technica)


Bezpečnost, soukromí, právo

23andMe potvrzuje, že ví o tom, že údaje uživatelů z její platformy kolují na hackerských fórech, a únik připisuje útoku s využitím přístupových údajů (credential stuffing). (Bleeping Computer)

Indie žádá společnosti X, YouTube a Telegram, aby odstranily CSAM (Child Sexual Abuse Material) ze svých platforem, a hrozí, že je zbaví ochrany před právní odpovědností za nedodržení požadavků. (Reuters)

Každý čtvrtý člověk v USA, který v období od ledna 2021 do června 2023 nahlásil ztrátu peněz v důsledku podvodu, uvedl, že to začalo na sociálních sítích, což vedlo ke ztrátám v hodnotě 2,7 miliardy dolarů. Sociální média: zlatá husa pro podvodníky (FTC)

Na sociálních sítích se šíří dezinformace o Izraeli a Hamásu. Mnohá z klamavě označených videí sdíleli ověření uživatelé na X, kteří mají nárok na zpeněžení svého obsahu. (NBC News)

První účet doporučený Elonem Muskem je známý svými velmi pochybnými příspěvky o Židech a druhý je jedním z nejhorších „osintových“ účtů, pokud jde o zveřejňování zavádějícího obsahu bez zdrojů. Musk příspěvek smazal po osmi hodinách beze slova omluvy. (Shayan Sardarizadeh)

Zatímco se na X šíří falešné válečné informace, Musk propaguje nevěrohodné účty
i Zdroj: PCTuning.cz
Zatímco se na X šíří falešné válečné informace, Musk propaguje nevěrohodné účty

Zdroje: X v posledních měsících ukončila provoz nástroje pro identifikaci koordinovaných dezinformačních kampaní, protože společnost kvůli snížení nákladů přesunula své služby mimo Google Cloud. (Information)

Bující šíření falešných příspěvků X o konfliktu mezi Izraelem a Gazou je „přímým důsledkem politiky Elona Muska“, tvrdí expert na dezinformace (Insider)

Thierry Breton varuje Elona Muska, že X může být podle DSA potrestán za umístění „nezákonného obsahu a dezinformací“ o válce mezi Izraelem a Hamásem. (CNN)

  • Zdroje: EU zahájila vyšetřování společnosti X kvůli dezinformacím, které se objevily v souvislosti s útokem Hamásu na Izrael. X hrozí pokuta až do výše 5 % jejího denního celosvětového obratu. (FT)

Elon Musk požaduje předložení "seznamu porušení" poté, co ho EU vyzvala k rychlému omezení šíření dezinformací o Izraeli a Gaze na X. „Naší politikou je, že vše je open source a transparentní,“ uvedl Elon Musk. Oh #lol (Insider)

Vyšetřování: dříve v roce 2023 se Vietnam pokusil umístit špionážní software Predator do telefonů členů amerického Kongresu, novinářů CNN a politických expertů prostřednictvím příspěvků na X. (Washington Post)

Americký soudce zamítl verdikt poroty ve výši 32,5 milionu dolarů pro společnost Sonos v patentovém sporu o chytrý reproduktor proti Googlu poté, co zjistil, že patenty Sonosu jsou nevymahatelné. (Reuters)

Hackeři opět zneužívají inteligentní odkazy LinkedIn k phishingovým útokům, aby obešli ochranná opatření a vyhnuli se detekci při pokusech o krádež přihlašovacích údajů k účtům Microsoft. (Bleeping Computer)

Vysvětlení dramatického zásahu na dálnici: Policie zatkla Zítka kvůli případu neexistující kryptoměny. Jedná o případ firmy Tycoon69, projekt, který vznikl původně ve Švýcarsku, odkud se rozšířil do dalších zemí, ale podle kritiků připomínal letadlo z devadesátých letech. (Seznam Zprávy)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama