Google u soudu, bude to dlouhé. Novinky od Apple, vcelku nic moc. Nepovedený nápad Unity #TYDEN 18. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Google u soudu, bude to dlouhé. Novinky od Apple, vcelku nic moc. Nepovedený nápad Unity #TYDEN 18. září

Google u soudu, bude to dlouhé. Novinky od Apple, vcelku nic moc. Nepovedený nápad Unity #TYDEN 18. září

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

18. 9. 2023 07:00 5

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Nejistá budoucnost SVOD. Ve WhatsApp (ne)bude reklama. Slušná pokuta TikToku v Evropě. Oprávněná, ač ten tvrdí opak. Pirátské filmy streamují na TikToku.

Reklama

Pouhý týden po oslavě 25. narozenin společnosti Google bude technologický gigant čelit otázkám americké vlády ohledně toho, jakým způsobem si zajistil dominantní postavení v oblasti internetového vyhledávání. (Forbes)

  • Soudce v procesu USA vs. Google nevěděl, zda je Firefox prohlížeč nebo vyhledávač (Ars Technica)
  • Americké ministerstvo spravedlnosti u soudu tvrdilo, že pracovníci společnosti Google jsou vyškoleni, aby vedli citlivé rozhovory přes chat s vypnutou historií a vyhýbali se výrazům jako „podíl na trhu“ a „balíček“. (Bloomberg)

V antimonopolním řízení se společností Google jsou výchozí nastavení vším a nikdo nemá rád Bing. První týden procesu USA vs. Google začíná spory o sílu dohod a dat. (The Verge)

Na Facebooku masivně běží scam s „zablokovali jsme vám stránku pro porušení pravidel“ vedoucí k hacknutí účtů okradení. Oslovující jsou podvodné účty rozpoznatelné na první pohled. Co se stane, když je nahlásíte? Většinou nic, občas Facebook odpoví, že „neporušují pravidla“.

Na Facebooku masivně běží scam
i Zdroj: PCTuning.cz
Na Facebooku masivně běží scam

Apple Event – 12. září

Jak mobilní aplikace nelegálně sdílejí vaše osobní údaje. 🔀 noyb podal ve Francii tři stížnosti na společnost Fnac (největší obchod s elektronikou ve Francii), realitní aplikaci SeLoger a dceřinou společnost Under Armour MyFitnessPal. Aplikace těchto společností neoprávněně přistupují k osobním údajům uživatelů a sdílejí je s třetími stranami. (Noyb)

Výbor pro ozbrojené služby amerického Senátu zkoumá otázky národní bezpečnosti, které vyvolalo odmítnutí Elona Muska 🔀 prodloužit Starlink na pomoc ukrajinskému útoku na Rusko. (Bloomberg)


Internet, webdesign

Automattic vydává ActivityPub 1.0.0 pro WordPress, který umožňuje uživatelům fediverse sledovat blogy WordPressu v aplikacích jako Mastodon a dostávat odpovědi jako komentáře k blogům. (TechCrunch)

Diváci hodnotí 50,8 % původních pořadů Apple TV+ jako dobré nebo lepší. Originály Netflix: 19,7 % (Ped30)

Studie: V letech 2020 až 2023 rušily streamovací služby v USA pořady v průměru v 12,2 %. Nejvyšší podíl měl Max (26,9 %) a nejnižší Apple TV+ (4,9 %). (Variety)

Podle průzkumu Axocom uvažuje až třetina uživatelů streamovacích video služeb o jejich zrušení kvůli zdražování nebo omezení hesel. Zhruba 60 procent českých uživatelů streamovacích platforem sdílí své účty s přáteli a kolegy z práce. (MediaGuru)

Exkluzivní obsah je velkým lákadlem pro předplatné SVOD (Streamování videa na vyžádání). Na druhém místě je absence reklam a na třetím dostupnost/pohodlí. (Marketing Charts)

Zářijová aktualizace algoritmu Google, tradičně zaměřená na „užitečný obsah“. Podle společnosti Google by zavedení aktualizace mělo trvat dva týdny. A tradičně nutno dodat, že Google užitečnost obsahu moc nepozná. Zajímavé je vypuštění definice „napsaný lidmi“, dává tak prostor použití AI bez obav z penalizace. Částečně logické, protože obsah od AI stejně Google nepozná. (Search Engine Journal)


💡 Máte newsletter na Substacku?

Dejte vědět na rychlofky@gmail.com. Vzniká malý přehled českých newsletterů na Substacku. A objevíte se i v Doporučeních, co Substack má jako funkčnost. Nebo #TYDEN přihoďte do svých doporučení, vrátíme vám to 😇


Hardware

Thunberbolt 5 dorazí v roce 2024 a přinese 140 W a 120 Gbps. (Ars Technica)

Apple z ekologických důvodů odstraňuje kůži ze všech svých produktů. Místo toho společnost zavádí materiál FineWove, který jej nahradí. (Engadget)

Apple představuje Apple Watch Ultra 2 za 799 dolarů  s čipem S9, druhou generací UWB čipu, jasem až 3 000 nitů, 36hodinovou baterií a novým ciferníkem Modular Ultra (9to5Mac, TechCrunch)

  • Apple Watch Series 9 přicházejí za cenu od 399 dolarů (TechCrunch)

Apple Watch Series 9 vs. Apple Watch Series 8: stojí za upgrade? (Digital Trends)

Apple iPhone 15 přichází s dynamickým ostrovem a 48Mpx fotoaparátem a displej Apple Super Retina XDR s úhlopříčkou 6,1 palce a 6,7 palce u modelu Plus. Telefon je vybaven vylepšeným zoomem s 2× teleobjektivem s „optickou kvalitou“. Barvy? Žlutá, zelená, modrá, černá a růžová. (TechCrunch)

  • Port USB-C pro iPhone 15 je 100% standard; pověsti o certifikaci MFi jsou mylné (9to5Mac)
  • iPhone 15 Pro Max umí zachytit prostorové video, které pak můžete sledovat prostřednictvím Apple Vision Pro.
Apple představil iPhone 15 s vyšší cenou za top model
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple představil iPhone 15 s vyšší cenou za top model

iPhone 15 Pro a Pro Max jsou první chytré telefony s podporou Thread. Apple přidal podporu protokolu Thread pro inteligentní domácnosti – klíčové součásti standardu Matter. (The Verge)

Apple představil herní mašinu. Na novém iPhonu si zahrajete Assassin's Creed Mirage a další AAA pecky (Hrej)

Který iPhone 15 byste si měli koupit? Rychlé srovnání (iDropNews)

Apple potvrzuje, že do druhé generace sluchátek AirPods Pro přibude USB-C. Dostane se i do sluchátek EarPods. Apple uvádí USB-C jako upgrade s kompatibilitou s nabíječkami iPadů a Maců. Samozřejmě ani zmínka o tom, že by k tomu byli donuceni. (Mark Gurman)

AirPods Pro přibude USB-C
i Zdroj: PCTuning.cz
AirPods Pro přibude USB-C

SteelSeries Arctis Nova 4P Wireless: Multiplatformní headset kabelů zbavený (PC Tuning)

Kalifornie schválila dosud nejsilnější zákon o právu na opravu, který požaduje 7 let náhradních dílů. Opravny musí zveřejnit, zda používají „neautorizované“ díly. (ArsTechnica)

Google potvrzuje, že nenabízí možnost opravy prasklých displejů Pixel Watch. Záruční podmínky Google na hardware se nevztahují na náhodné poškození. (The Verge)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama