Elon Musk zasahuje do války. PR firma platila kritikům z Rotten Tomatoes #TYDEN 11. září
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Elon Musk zasahuje do války. PR firma platila kritikům z Rotten Tomatoes #TYDEN 11. září

Elon Musk zasahuje do války. PR firma platila kritikům z Rotten Tomatoes #TYDEN 11. září

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

11. 9. 2023 07:00 22

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Apple údajně vyvíjí levnou řadu MacBooků. Nebo taky ne. ChatGPT Plus vs Claude Pro. NFT stále v pádu. Meta zvažuje placenou verzi Facebooku a Instagramu. Nebo taky ne.

Reklama

Podle nové biografie Walter Isaacsona loni Elon Musk tajně zablokoval Ukrajině přístup ke Starlinku u pobřeží Krymu, aby zmařil ukrajinský útok podmořských USV na ruské námořnictvo. Důvodem Muskova rozhodnutí byla akutní obava, že Rusko odpoví na ukrajinský útok na Krym jadernými zbraněmi, což byla obava způsobená Muskovými rozhovory s vysoce postavenými ruskými představiteli. (Clash Report, CNN)

Musk: Ukrajinci chtěli potopit při útoku většinu ruských lodí v Sevastopolu, neumožnil jsem jim to (Novinky)

Další mlžení Elona: Starlink nad Krymem nikdy nefungoval, popírá Musk, že ho kvůli Ukrajině vypnul (iDnes, Forbes)

Elon Musk poskytl životopisci soukromé zprávy nejvyššího ukrajinského úředníka bez povolení (FT)

Regulační orgány EU jmenovaly „velkou šestku“ #bigtech, kteří spadají do působnosti DMA. Alphabet, Amazon, Apple, Bytedance, Meta, Microsoft (TechSpot)

Podnikatel Břetislav Janoušek, podezřelý v kauze zmizelých iPhonů z e-shopu Mammoth, horečně nakupoval nemovitosti. Domy zajistila policie. To samé potkalo i jednatele e-shopu. Celkem byly zajištěné reality za desítky milionů. (Seznam Zprávy)


Internet, webdesign

Kanada se snaží řešit obavy z návrhu zákona C-18 a říká, že Google zaplatí ~126,6 milionu dolarů a Meta zaplatí vydavatelům ~44 milionů dolarů ročně. Meta říká, že bude nadále blokovat zprávy. (Reuters)

Pamplonews, denní zpravodaj pouze ve WhatsApp informuje o kulturních novinkách ve španělské Pamploně. Vede ho bývalý šéfredaktor CNN en Español. „Nemá smysl vytvářet skvělé webové stránky nebo úžasné aplikace, pokud na ně lidé nechodí nebo si je nestahují.“ (NiemanLab)

Jeden z autorů webu Gizmodo en Español tvrdí, že majitel Gizmodo, společnost G/O Media, zavřel a propustil redaktory španělsky psaného webu a nyní k překladu článků používá umělou inteligenci. Gizmodo se přitom už stihlo proslavit tím, že nechali AI psát články a dopadlo to nedobře. (The Verge)

Malajsie uvedla, že jedná se společnostmi Google, Meta a dalšími o regulačním rámci pro kompenzace zpravodajských serverů za jejich obsah na online platformách. Další země, která skončí s médií zablokovanými nebo omezenými na Facebook či Google? Jako Česko či Kanada. (Reuters)

Společnost Meta plánuje zrušit kartu Facebook News ve Velké Británii, Francii a Německu na začátku prosince 2023 a v těchto zemích neuzavře nové smlouvy na zpravodajský obsah. Ne tedy že by karta News někdy něco pro média znamenala. Ze všeho nejvíc šlo o další nástroj, jak si z novin dělat rukojmí. (Bloomberg)

Google zpřístupňuje rozhraní API pro měření a relevanci pro Privacy Sandbox. Rozhraní API jsou nyní v prohlížeči Chrome k dispozici ve výchozím nastavení a konec cookies se tak (opět) blíží. Možná příští rok. Nebo taky možná ten další. (TheVerge)

Studie 7 266 uživatelů z USA, Nizozemska a Polska: na nezpravodajských webech, jako jsou stránky o zábavě, se lidé setkávají s politikou více než na zpravodajských webech. (NiemanLab)


💡 Máte newsletter na Substacku?

Dejte vědět na rychlofky@gmail.com. Vzniká malý přehled českých newsletterů na Substacku. A objevíte se i v Doporučeních, co Substack má jako funkčnost. Nebo #TYDEN přihoďte do svých doporučení, vrátíme vám to 😇

Sám Sobě Marketérem, Jan Barbořík říká ... Chceš dostávat pravidelné tipy a rady, jak začít s online marketingem svépomocí? Spuštěno na přelomu srpna a září 2023. Tak ať se daří Honzo.


Hardware

Samsung odhalil první 32Gb paměť DDR5 DRAM na světě. Umožňuje snížit náklady na vysokokapacitní paměťové moduly a vytvořit 1 TB RDIMM pro servery. (AnandTech)

Seznámení s Lenovo Legion Go za 699 dolarů, Windows, 8,8" obrazovkou QHD+, procesorem AMD Ryzen Z1 Extreme a odnímatelnými ovladači, který budou k dispozici v říjnu (The Verge)

LG a Samsung tvrdí, že jejich aplikace pro chytrou domácnost budou brzy schopny vzájemně ovládat spotřebiče a televizory v rámci Aliance pro konektivitu domácností, která vznikla v roce 2021. Což mimochodem není Matter, který se tak nějak snaží o něco podobného. (The Verge)

Apple údajně vyvíjí levnou řadu MacBooků, která by měla konkurovat modelům Chromebook ve vzdělávacím sektoru a která by mohla být uvedena na trh již v druhé polovině roku 2024. (Digitimes)

  • Ohledně zvěstí o levných MacBoocích... (Six Colors)

Nepravděpodobný nový protivník společnosti Práva na opravu: Scientologové. Skupina spjatá se scientologií usiluje o změnu výjimky tak, aby se nevztahovala na zařízení vybavená softwarem, která může zakoupit pouze osoba s určitou kvalifikací nebo vzděláním nebo která používají software „upravený licenční smlouvou sjednanou a uzavřenou“ před nákupem. A to jako vážně. (ArsTechnica, 404)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama