Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října
i Zdroj: DALL E 3
Internet Článek Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října

Nová válka, nová vlna nezastavitelných dezinformací. Stará éra sociálních médií skončila #TYDEN 16. října | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

16. 10. 2023 07:00 11

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Unikl bitcoin z americké špionážní laboratoře? Ne. Do ChatGPT dorazila DALL-E-3. Google platí Apple za výchozí vyhledávání 18 až 20 miliard dolarů ročně

Reklama

Umělá inteligence

Obchodní týmy společností Google, Twilio a dalších tvrdí, že se jejich produktivita zvýšila poté, co začaly používat nástroje podobné ChatGPT k zodpovídání poptávek potenciálních zákazníků. (Wired)

BBC tvrdí, že zablokovala OpenAI a dalším subjektům přístup ke svým datům, ale plánuje prozkoumat možnosti využití generativní umělé inteligence, mimo jiné pro novinářský výzkum a produkci. (The Verge)

LLM vyškolený v hlasových, textových a video chatech nyní dokáže rozpoznat a napodobit emoce, jako je empatie, což může mít dopad na zákaznický servis, lidské zdroje a odvětví duševního zdraví. (WSJ)

ChatGPT revoluce je další technologická fantazie. Generativní umělá inteligence obohatí investory a bude nasazena proti všem ostatním. (Disconnect)

Společnost Adobe v rámci projektu C2PA vyvinula nový symbol, který nazývá „ikona transparentnosti“, a doufá, že tak podpoří označování dat generovaných umělou inteligencí v mediálním obsahu. Nezbývá než pogratulovat k další zbytečné aktivitě. (The Verge)

Google Search Generative Experience přidává možnost generovat obrázky pomocí výzev a psát návrhy s přizpůsobením jejich tónu a délky. V Česku ale nedoufejte. SGE je dostupné jen přes Google Search Labs a pouze v angličtině v USA, některé dřívější novinky v Indii a Japonsku. A tím to končí. (TechCrunch)

Do ChatGPT dorazila DALL-E-3 (generativní AI) a také už je možné nahrávat/fotit obrázky a nechat si je popsat. DALL-E-3 musíte aktivovat v menu (GPT-4 pouze), nahrání/focení je ikonka (ikonky) vlevo dole. Nezapomeňte případně aktualizovat aplikaci. A jako obvykle připomínka, aplikaci skutečně od OpenAI.

Do ChatGPT dorazila DALL-E-3 (generativní AI)
i Zdroj: PCTuning.cz
Do ChatGPT dorazila DALL-E-3 (generativní AI)

Výzkum: GPT-4 Jailbreak snadno překonává bezpečnostní zábrany. Výzkumníci objevili nový způsob, jak s úspěšností 79 % obejít bezpečnostní zábrany pro škodlivý obsah. (Search Engine Journal)

Humbuk kolem umělé inteligence je založen na vysokých výsledcích v testech. Tyto testy jsou chybné. (MIT Technology Review)


Software

Microsoft ustupuje od započítávání fotografií v albech dvakrát do úložného prostoru uživatele. V září totiž bylo oznámeno, že fotky, co dáte do alba, se budou počítat znovu co se zabraného místa týče. A to jako vážně. (gHacks)

Lenovo představuje Android jako alternativu systému Windows na některých svých stolních počítačích. Lenovo tento týden oznámila partnerství se společností Esper Device Management, které přináší vlastní operační systém Android Esper do některých počítačů právě od Lenovo. (gHacks)

Adobe představuje model Firefly Image 2 v aplikaci Firefly pro web. Model je větší než předchůdce, lépe vykresluje lidi a přichází do služby Creative Cloud. (Tech Crunch)

Microsoft plánuje ukončit NTLM autentikaci ve Windows 11. Kerberos nahradil NTLM a nyní je aktuálním výchozím protokolem ověřování pro zařízení připojená k doméně ve všech verzích systému Windows vyšších než Windows 2000. Útočníci hojně využívají NTLM při útocích typu NTLM relay. (Bleepign Computer)

Google obnovuje více skupin reproduktorů poté, co americký soudce zrušil platnost patentu společnosti Sonos. V reakci na žalobu Sonosu byla společnost Google v květnu nucena omezit zařízení Nest a Home na jednu skupinu reproduktorů. (9to5Google)

Bookworm — nová verze operačního systému Raspberry Pi OS (Raspberry)


Mobilní aplikace

IDC uvádí, že Google dodal v letech 2016–2023 37,9 milionu telefonů Pixel, což naznačuje, že za posledních 12 měsíců dodal rekordních ~10 milionů telefonů. (9to5Google)

Bernstein odhaduje, že Google platí Apple za výchozí vyhledávání 18 až 20 miliard dolarů ročně, což představuje 14 až 16 % provozních zisků společnosti Apple. Ministerstvo spravedlnosti oceňuje dohodu na 10 miliard dolarů. (The Register)

iPhone se přes noc na hodiny vypne? Nejste sami a problém přišel s iOS 17.0.3. Poznáte to nutností odemknout telefon kódem a zamčenou SIM (což znamená i to, že se vám nikdo nedovolá) a také „prázdno“ v grafu spotřeby baterie. (9to5Mac)

Phone se přes noc na hodiny vypne? Nejste sami
i Zdroj: PCTuning.cz
Phone se přes noc na hodiny vypne? Nejste sami

Asociace GSM zveřejnila zprávu o mobilním internetovém připojení pro rok 2023, podle níž vlastní chytré telefony 55 % světové populace, tedy přibližně 4,3 miliardy lidí. 🔀 Podle jejích údajů je uživatelů mobilního internetu 4,6 miliardy, přičemž 4 miliardy z nich přistupují ke službám prostřednictvím chytrých telefonů. (GSMArena)


Hry

CEO Unity John Riccitiello rezignuje v důsledku sporu o výši poplatků. Unity jmenovala bývalého prezidenta a generálního ředitele společnosti Red Hat Jamese Whitehursta dočasným generálním ředitelem. (Venture Beat)

Společnost Sony oznámila nový model PS5 za 500 dolarů s odpojitelnou diskovou jednotkou, 1 TB interního úložiště a o něco tenčím a kratším designem, který se začne prodávat v listopadu. (The Verge)

Sony plánuje spustit cloudové streamování her pro členy PlayStation Plus Premium v Japonsku 17. října, v Evropě 23. října a v Severní Americe 30. října. (VGC)

Nezapomeňte na Epic Games. Zdarma můžete mít Blazing Sails a Q.U.B.E Ultimate Bundle.

Ceny Nvidia GeForce Now se od listopadu zvyšují v části Evropy a v Kanadě. V eurech u základního měsíčního tarifu na 10,99 eur z původních 9,99 eur. (9to5Google)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama