Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 5. 2015 05:00 33

Seznam kapitol

1. Kingston Predator – super výkon i cena 2. PCI-E, nebo M.2 (SATA Express) 3. Balení disku 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů (důležité) 8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Start Windows, shrnutí výkonu 11. Závěr

Minulý týden jsme se podívali na 1,2TB NVMe SSD od Intelu. To je sice drtič, ovšem ne pro každého. Velké nároky na připojení přes PCI-E a extrémní cena z něj dělá spíše sen hráčů než reálný upgrade. 480GB Predator od Kingston má poloviční cenu, je velmi výkonný a díky možnosti osazení do slotu M.2 či do karty pro PCI-E bude fungovat všude.

Reklama

Kingston Predator – super výkon i cena

Před nějakým časem, jsme testovali jednoznačně nejvýkonnější disk do slotu PCI-E pro domácí počítače. Intel SSD 750 je doslova brutální drtič, o tom není pochyb. Neuvěřitelný výkon je ale vykoupen dvěma negativy. Prvním je cena: základní (nejrychlejší) verze s kapacitou 1,2TB stojí 34 000 Kč. Druhým problémem jsou nároky na linky PCI-E a s tím související omezená funkčnost na některých platformách. Na starší desky zapomeňte zcela, a z nových platforem je v podstatě jedinou možností drahá X99 Express a procesor do LGA 2011-v3, což také není levná záležitost. První problém s cenou se dá vyřešit koupí pomalejší a menší (400GB) verze, jejíž cena by měla být kolem 14 000 Kč s daní. Platformu a propustnost ale neošálíte, zkrátka potřebujete plné čtyři linky PCI-E 3.0.

Pokud si Intel s protokolem NVMe nemůžete dovolit, a přesto chcete u vašeho stroje navýšit rychlost disků, nezbývá než si pořídit něco „běžnějšího“. Hovoříme o SSD s protokolem AHCI, tedy o disku určeném pro SATA. Dnes už jej nemusíme připojovat do klasického obstarožního portu SATA na desce, pro dosažení vysokého výkonu je třeba využít jiné porty. Na některých deskách se nabízí použití portů SATA Express, což důrazně nedoporučuji – jde také o „osekané“ rozhraní bez dostatečné propustnosti. Mnohem lepší je konektor M.2 (pokud jej deska má), neboli skutečný a plnohodnotný SATA Express. Co je tento konektor vlastně zač, si povíme v další kapitole. Třetí možností je pak rozhraní PCI-E, což je velice pohodlná volba, jelikož konektory PCI-E má každá deska. My dnes otestujeme disk, který vám za jednu cenu nabízí obě možnosti, tedy připojení k procesoru přes port M.2 v režimu PCI-E nebo přes slot PCI-E.

Jak je disk řešený, je zřejmé už z obrázku. Buď si koupíte disk samotný, tedy jen ten malý „obdélník“ uprostřed, nebo si připlatíte několik stokorun (300 Kč) a k disku dostanete i adaptér pro PCI-E. Jak potom disk připojíte do systému, je na vás.

Kingston Predator SSD disk, lze jej připojit k PCI-E přes M.2 nebo PCI-E slot
i Zdroj: PCTuning.cz
Kingston Predator SSD disk, lze jej připojit k PCI-E přes M.2 nebo PCI-E slot

Adaptér je dle mého lepší volba, je variabilnější. Klidně do něj můžete nainstalovat jakýkoliv disk pro M.2, nejste odkázání jen na Predator od Kingstonu. Tento adaptér se tedy může hodit i do budoucna nebo třeba k testování disků pro M.2. Připojení přes slot PCI-E je také výhodnější; proč, to si povíme v další kapitole.

V tuto chvíli možná namítnete, že na trhu je spousta disků do slotu PCI-E, proč teda vybrat právě Predator? - No, ona ta nabídka není zase tak široká, a ani jejich ceny nejsou nejnižší. Podívejme se na srovnání dostupných disků:

Kingston Predator 480GB: ultrarychlé SSD do slotu PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud budeme vybírat disky s obdobnou kapacitou, není nabídka nijak široká. Na trhu je OCZ Revodrive 350 s kapacitou 480 GB, Intel SSD 750 se 400 GB (dostupnost od května), G.Skill Phoenix Blade se 480 GB a Kingston Predator 480 GB. U OCZ dáte za kapacitu 23 000 Kč, u Intelu 14 000 Kč a u G.Skill 22 000 Kč s daní. Kingston je za 16 000 Kč. To jest druhý nejlevnější, nebo možná stejně drahý jako Intel (jeho českou cenu zatím neznáme, jen ji odhaduji dle americké).

Poměr ceny a výkonu je tedy velmi slušný, za podobnou kapacitu chtějí ostatní výrobci rychlých disků pro PCI-E disků zaplatit výrazně víc. Otázkou zůstává ale také výkon, který si změříme v článku. Nejprve se ale podívejme na možnosti připojení disku v praxi, a co pro něj bude lepší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama