Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?
i Zdroj: Depositphotos
Sítě a Internet Článek Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?

Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2022 13:00 36

Seznam kapitol

1. Cloud bez cloudu 2. Věci bez internetu 3. Západní a východní informační blok 4. Kam se hrabou piráti 5. Dokud nemáte co chránit 6. Ještě vám to usnadní

Zatím jen hádáme, jak se po válce na Ukrajině svět změní. Jedno je jisté: Bude jiný, bude výrazně jiný – od rozdělení do dvou protichůdných bloků, změny v přístupu k energetice, tak i informačním systémům. Svět bude možná zase rozdělený.

Reklama

Rozpad světa na informační bloky

Internet původně vznikl k tomu, aby si lidstvo mohlo vyměňovat poznatky a názory zcela bez hranic, ovšem hranice se začaly zavádět velmi rychle, a to z mnoha směrů. Za prvé tu máme regionalizaci obsahu, kdy vydavatelé nabízejí specifický obsah obyvatelům jednotlivých regionů. To je onen faktor, který stojí za masivním vzestupem VPN, které dnes nabízí každý druhý youtuber.

Za druhé máme cenzuru zahraničního obsahu, kterou zahájila Čína svým Velkým čínským firewallem a po nich to zavedla Austrálie a další. Blokování webů či celých služeb je dnes běžné i ve „svobodném“ světě. Tento efekt bude výrazně více přitvrzovat.

Zatím se dá v řadě případů regionalizace obcházet, je ale otázkou, jak dlouho to bude fungovat a které nástroje budou fungovat. O řadě z nich se ví, že mají více využití, jako například Tor – ten vznikl jako americký nástroj pro utajenou komunikaci a dnes využívá aktivitu svých účastníků jako maskovací provoz, ve kterém se statisticky ztrácí strategické komunikace. Je možné, že podobné služby se v budoucnosti budou zakazovat úplně.

Podle dostupných zpráv se mimo zákaz dalších a dalších služeb Rusko připravuje na kompletní odpojení od internetu „kvůli pokračujícím kyberútokům“. Výsledkem může být stav jako v Severní Koreji, kde vznikne vnitřní internet pro občany a bude jen velmi limitovaný přístup ke zbytku světové sítě.

Odepírání služeb se stane běžné

Donedávna byl větším „blackoutem služeb“ zasažen hlavně Huawei, jejichž produkty nemohou používat služby Google a místo toho je jejich uživatelé musí obcházet a v podstatě částečně hackovat. Je to ale marginální případ, který spíše jako varování namířily USA na jednu firmu, která je historicky propojená s čínskou lidovou armádou.

Blackout služeb v Rusku je mnohem rozsáhlejší a zahrnuje nejen strategické informace a technologie, ale fakticky většinu služeb. Začalo to částečnou blokací ruských státních médií na sociálních stránkách, Rusko odpovědělo zákazem těchto médií na svém území jako takovým. V tomto okamžiku tvůrci z Ruska nemohou monetizovat obsah (on se kvůli restrikcím nedá ani rozumně proplatit), naopak Rusko jako odvetu zablokovalo celý Facebook či Instagram. 

Rusko opustil i Microsoft, CD Projekt, EA, Epic, Ubisoft i Sony. Jestli a jak na to bude jejich vláda reagovat není jisté, jisté je, že se otevírá prostor pro ruské hackery a šedé resellery.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama