Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?
i Zdroj: Depositphotos
Sítě a Internet Článek Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?

Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2022 13:00 36

Seznam kapitol

1. Cloud bez cloudu 2. Věci bez internetu 3. Západní a východní informační blok 4. Kam se hrabou piráti 5. Dokud nemáte co chránit 6. Ještě vám to usnadní

Zatím jen hádáme, jak se po válce na Ukrajině svět změní. Jedno je jisté: Bude jiný, bude výrazně jiný – od rozdělení do dvou protichůdných bloků, změny v přístupu k energetice, tak i informačním systémům. Svět bude možná zase rozdělený.

Reklama

V devadesátých letech jsem žil ve víře, že jsme se už ocitli za rizikem velké války – a že zvláště moje noční můry, které jsem měl jako dítě z jaderné války, jsou už naprostou minulostí. Docházelo k obrovskému odzbrojování, z celkových více než šedesáti tisíc jaderných hlavic, které měl svět v roce 1985, jsme se dostali na dnešních třináct a půl tisíce.

Tehdy jsme se jaderné války báli, protože nám říkali, že to je fakticky nevyhnutelná věc. Tehdy se v kinech objevovaly takové věci jako americké The Day After (1983), britské Threads (1984) a nebo u nás sovětský film Dopisy mrtvého muže (Dead Mans Letters) (1986). Ve všech případech jde o zneklidňující podívanou, Američané k tomu přistupují jako ke show, Britové s metodickým, téměř dokumentárním přístupem a Sověti pro změnu s vidinou špinavé, ohavné zkázy.

Možná nejdepresivnější jsou Threads, které ukazují, jak snadno může dojít k eskalaci, ale pro mě osobně představoval nejsilnější zážitek sovětský počin, který ukazuje doslova konec lidstva: Povrch světa je spálený a depresivní, komise vybírají ty mladé, zdravé a silné pro zachování v hlubinných bunkrech, kde je šance přežít – a kdo je starý, zraněný, nemocný anebo slabý, toho nechají chcípnout na povrchu – i když to jsou děti.

Dnes se jaderné války bojíme až příliš málo, jak zjišťuji na základě současného dění. Leč předpokládejme, že přes bezmozkové výzvy k totální válce a optimistickému tvrzení, že „na to nikdy nedojde“, na to skutečně nedojde. Ať už bude konec konfliktu jakýkoliv, přinese výrazné změny do podoby budoucího internetu a digitálních služeb. A nejde o to, co změny přinesou v Rusku, ale co přinesou celosvětově, tedy u zemí, které nehodlají svěřit svou infrastrukturu do rukou cizích firem a rozhodnou se držet ji pevně ve svých rukou.

Cloudové služby nejsou spolehlivé

Cloud se stal v posledních letech zaříkadlem takového kalibru, že najdeme lidi, kteří vážně tvrdí, že se bez něj neobejdeme. To byl patrně důvod, proč byla řada cloudových služeb v Rusku zablokována, stejně jako klasické internetové distribuční služby. To mimo vší pochybnost ukázalo, jak je nebezpečné svěřit služby do rukou někoho třetího, i když ten někdo třetí je soukromá firma, která se tváří, že bude neutrální. Americké technologie jsou stále americké, i když jsou soukromé.

Pokud používáte cloudovou služby provozovanou zahraniční firmou, jste exponováni riziku, že vám bude služba odepřena. Zatím jsme o riziku cloudových služeb uvažovali hlavně v dimenzi rizika zneužití dat provozovatelem služby, dnes vidíme rizika spojená s tím, že provozovatel služby anebo stát, který ho reguluje, efektivně rozhoduje o vašem přístupu ke službám.

Tím je vyřešena otázka, zda je rozumné ukládat data na servery v cizí zemi – za normálních okolností ano, pokud vám je provozovatel neodepře. Vsadit svoje data či výpočetní kapacitu na služby cizích zemí je riziko a pro státní instituce patrně neakceptovatelné riziko. Takže je jasné, že regulace povedou k tomu, že státy anebo přinejmenším bloky si začnou budovat svoje vlastní cloudy, u kterých patrně bude platit požadavek, aby fyzicky byly na vlastním území a podléhaly místní legislativě. Ve finále může dojít k tomu, že si státy vybudují svoje vlastní alternativy a jejich používání povinně nařídí jak státním institucím, tak i soukromým subjektům působícím na jejich území. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama