Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?
i Zdroj: Depositphotos
Sítě a Internet Článek Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?

Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2022 13:00 36

Seznam kapitol

1. Cloud bez cloudu 2. Věci bez internetu 3. Západní a východní informační blok 4. Kam se hrabou piráti 5. Dokud nemáte co chránit 6. Ještě vám to usnadní

Zatím jen hádáme, jak se po válce na Ukrajině svět změní. Jedno je jisté: Bude jiný, bude výrazně jiný – od rozdělení do dvou protichůdných bloků, změny v přístupu k energetice, tak i informačním systémům. Svět bude možná zase rozdělený.

Reklama

Státem tolerované či dokonce sponzorované pirátství se vrátí

Za socialismu bylo naprosto běžné, že státní podniky prodávaly kradený software, někdy dokonce přeznačený tak, že vypadal jako jejich. Státem tolerované pirátství se podobá spíše korzárství, což znamená, že pirát, který nekrade „vlastní“ programy ale pouze ty „cizí“, může působit beztrestně. Může ji nejen krást, ale běžně také exponovat kradený software do světa, což poškozuje držitele jeho licencí – ale stát nic neudělá, má u něj bezpečný přístav. Jde svého druhu ekonomický revanš za ekonomickou sankci. 

Dnes Rusko zvažuje zavedení „jednostranného prodloužení licencí bez souhlasu výrobce, pokud je z nepřátelské země a není k němu alternativa“. Zatím jde o reakci na zavedení sankcí, ale pokud se to prosadí, nebude problém to prodloužit anebo rozšířit.

Vyšším stupněm je státem sponzorované pirátství, kdy stát sám vyzývá ke kradení a lámání cizího softwaru. Zatímco „tolerance“ označuje pouhé nekonání, je „sponzorování“ aktivním jevem, kdy stát přímo vyzývá ke kradení, a dokonce sponzoruje hackování softwaru. To se nezřídka se opírá omezení autorských práv k počítačovým programům, které lze upravovat tak, aby byl program funkční.

U nás najdeme v zákoně toto:

§ 66 Omezení rozsahu práv autora k počítačovému programu

(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže:

a) rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu, činí-li tak při zavedení a provozu počítačového programu nebo opravuje-li chyby počítačového programu, 

b) jinak rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu v souladu s jeho určením, není-li dohodnuto jinak,

(...)

e) rozmnožuje kód nebo překládá jeho formu při rozmnožování počítačového programu nebo při jeho překladu či jiném zpracování, úpravě či jiné změně, je-li k ní oprávněn, a to samostatně nebo prostřednictvím jím pověřené osoby, jsou-li takové rozmnožování nebo překlad nezbytné k získání informací potřebných k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu s jinými počítačovými programy, jestliže informace potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení nejsou pro takové osoby dříve jinak snadno a rychle dostupné a tato činnost se omezuje na ty části počítačového programu, které jsou potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení.

Jinými slovy, pokud jste si koupili software a ten vám nefunguje (například proto, že u vás nefunguje služba, která je pro běh programu nezbytná), existuje právní klička, že smíte program upravit tak, aby vám fungoval. To byste měli dělat vy sami, dělat to jen v rozsahu nutném a neměli byste se dělit o své poznatky a ani je používat k jiným než ke svým účelům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama