Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?
i Zdroj: Depositphotos
Sítě a Internet Článek Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?

Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2022 13:00 36

Seznam kapitol

1. Cloud bez cloudu 2. Věci bez internetu 3. Západní a východní informační blok 4. Kam se hrabou piráti 5. Dokud nemáte co chránit 6. Ještě vám to usnadní

Zatím jen hádáme, jak se po válce na Ukrajině svět změní. Jedno je jisté: Bude jiný, bude výrazně jiný – od rozdělení do dvou protichůdných bloků, změny v přístupu k energetice, tak i informačním systémům. Svět bude možná zase rozdělený.

Reklama

Izolované sítě, izolované světy

I když se zdá, že zatím jde o sekvenci opatření – protiopatření, ve finále informační izolace autoritářské společnosti napomáhá, protože nic nekonfrontuje její propagandu. Propagandy mají svůj narativ, který popsala například Anna Morelli v „Základních principech válečné propagandy“ v roce 2001. Propagandistický narativ rozdělí svět na „náš“ a „cizí“, přičemž „náš“ svět má vznešené cíle, nepřítel je inherentně zlý a každý, kdo zpochybňuje „náš“ narativ je zrádce.

Izolace báječně napomáhá jednostrannému pohledu, takže postupující izolace Ruska mu může paradoxně vyhovovat. Nezapomínejme na to, že Čína začala se svou izolací dobrovolně, cenzurou informací pomocí Velkého čínského firewallu.

Výsledkem fragmentace informační superdálnice možná nebude „informační Východ versus informační Západ“, ale možná si jednotlivé země začnou provozovat svoji vlastní politiku, se svými vlastními casiny, blackjacky, firewally, cloudy a cenzurními mechanismy. Zavedení cenzury je poměrně rychlý a jednoduchý proces, u nás ji CZ.NIC zavedl vlastně obratem.

Cenzura je ve svobodné společnosti vždy negativní, svobodná společnost má vítězit argumentací, nikoliv zákazy, i když zákazy vypadají jako rychlejší a efektivnější cesta. Její zavádění je typické pro autoritářské společnosti, ve svobodné společnosti je neobhajitelná a jen ilustruje, kdo sám inklinuje k autoritářství.

Odříznutí autoritářských zemí, které s tím začaly samy a dobrovolně, je tak pro ně spíše požehnáním než trestem. Otevírá jim to prostor pro jejich vlastní, méně efektivní služby – a jejich vlastní, méně efektivní technologie. To, že se začnou opožďovat za špičkou v inovacích, je pro ně jistě mínus, pro oportunitní výrobce, kteří pro ně budou specificky vyrábět jejich vlastní technologie, je to naopak plus. Pro autoritářské země to může být akceptovatelná cena za informační kontrolu.

Špičkové výrobky lze přirozeně vytěsnit z trhů jenom těžko – není ale nic, co by vhodný zákaz nevyřešil. Vznik alternativních technologií a alternativních služeb je za normálních okolností nepravděpodobný, pokud se nám ale podaří svět rozdělit, můžeme tu mít znovu rozdělený svět, jehož části si budou žít samy ve svém a po svém. A oportunističtí výrobci budou klidně vyrábět všechno, budou vyrábět pro obě strany – a tak se nakonec fakticky stanou opravdovými vítězi současného konfliktu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama