Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?
i Zdroj: Depositphotos
Sítě a Internet Článek Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět?

Post bellum: Západ proti východu – blíží se technologicky rozdělený svět? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 3. 2022 13:00 36

Seznam kapitol

1. Cloud bez cloudu 2. Věci bez internetu 3. Západní a východní informační blok 4. Kam se hrabou piráti 5. Dokud nemáte co chránit 6. Ještě vám to usnadní

Zatím jen hádáme, jak se po válce na Ukrajině svět změní. Jedno je jisté: Bude jiný, bude výrazně jiný – od rozdělení do dvou protichůdných bloků, změny v přístupu k energetice, tak i informačním systémům. Svět bude možná zase rozdělený.

Reklama

Krásné právo slabšího o ignorování autorských práv vůbec

V situaci, kdy věci vyeskalují, je možnost opustit rámec mezinárodních dohod kompletně a hackovat a reverse engineerovat software jako o život. Autorské právo je významné pro země, které jsou primárně producenty nápadů, tedy generují hodně patentů a dalších zákonem chránitelných nehmotných statků.

Pokud jste primárně konzumenty nehmotných statků a nemáte co sami chránit, můžete si zvolit cestu, že se jako slabší rozhodnete práva cizích prostě ignorovat. To byla běžná strategie východní Asie, kde se kopírovalo a reverse-engineerovalo doslova všechno, a i dnes jde o významného producenta fake produktů. 

Jinými slovy – pokud se Stephen King rozhodne nevydávat v Rusku, prostě mu jeho věci vydají bez licence a nic mu za to nedají. Pokud takto působící nakladatelství funguje jenom lokálně a úřady jednoduše ignorují výzvy k právnímu řešení věcí, nedá se na něj dosáhnout.

V poslední době jde Čína směrem k dodržování autorských práv – a to nejen proto, že je významným exportérem na trhy prvního světa, ale hlavně proto, že se sama začíná stávat významným tvůrcem nehmotného vlastnictví. Přesun od „kopíráka“ k „obhájci duševních práv“ je tak zcela racionálním krokem. Naopak světový pária se může posunout směrem přesně opačným – a místo trestu ve formě nevydávání obsahu si ho může ukrást a šířit bez placení jakýchkoliv poplatků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama