Práce 2.0 v období moru 2.0
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Práce 2.0 v období moru 2.0

Práce 2.0 v období moru 2.0 | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 10. 2020 03:00 41

Seznam kapitol

1. Život online 2. V práci jako doma 3. Nový normál 4. „Officy“ to mají nahnuté 5. Univerzita po drátě 6. Introvertní revoluce?

A je to tady. Přichází podzim a ptá se, jak jsme se připravovali během léta na možný návrat Covidu-19. Nijak zvlášť, zdá se. Ještě, že jsme se alespoň částečně naučili nakupovat, učit a pracovat z domova. Možná se nám tyhle zvyky budou v budoucnosti ještě hodit.

Reklama

Nuže – na jaře jsme si dokázali, že nemalá část moderních prací může být vykonávána z domova. To si část lidí vyložila tak, že to je vlastně dovolená, zatímco část šéfů si řekla, že lidé vlastně mohou pracovat déle a více. Práce z domova je tak pro někoho spíše ten domov, zatímco pro jiné je to možnost udělat více práce.

Ponorka na turbu

Práce z domova rovněž znamená, že jste déle zavření se svým partnerem, což znamená, že se můžete déle seznamovat s jeho názory a postoji. Je to vlastně taková ponorka na turbu, ze které nelze uniknout do práce (ano, někteří se v práci před partnerem a dětmi skrývají), nelze si postěžovat kámošům na pivu a kamarádkám u vína – ne. Takže se není čemu divit, že statistiky rozvodovosti vzrostly.

Naštěstí máme spoustu technologií, které nám pomáhají. Ve velkých městech máme poměrně rychlý internet, který nám dovoluje propojit se přes Zoom s dalšími zazděnými, pokud také mají dobrý internet. Vesnice ho nemají, ale tam zase mají onu vesnici, takže mohou vyrazit do lesů, luk a polí – anebo se zabavit prací na zahradě, aniž by narazili na sousedy. To ve městech prakticky nejde, takže se nezbývá než se zabednit a propojit se virtuálně. To s sebou přináší určité problémy, zvláště u lidí, kteří nejsou na domácí natáčení navyklí.

Navíc jste zavření s vlastními dětmi, které se vyučují z domova, což problém eskaluje o to víc. Děti považují domácí prostor za vlastní a koncept rodiče pracujícího přes kameru často nechápou, což se stalo například profesoru Robertu Kellymu, jehož teleinterview pro BBC News se stalo legendární.

Situace se zvláště zkomplikovala u řady lokálních televizních moderátorů a jejich hostů, kteří museli pracovat z domovů. A do živých vstupů se jim začali cpát jejich miláčci lidští i zvířecí, což celkem osvěžilo televizní vysílání. Pravda, jde o celkem roztomilé věci. Pokud jste politik, jako například bývalý argentinský poslanec Juan Emilio Ameri a během jednání sněmovny líbáte svou partnerku na prsa, nemusí to dopadnout dobře.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama