Průvodce taktováním GeForce GTX 1080 Founders Edition
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Průvodce taktováním GeForce GTX 1080 Founders Edition

Průvodce taktováním GeForce GTX 1080 Founders Edition | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 6. 2016 03:00 119

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 1080 Founders Edition 2. Stabilita taktů FE karty 3. Stabilita taktů – 12 her 4. Nový GPU Boost 3.0
5. Teorie taktování 6. Taktování v praxi 7. GTX 1080 pod vodou 8. Závěr a doporučení

V dnešním článku se podíváme taktování Pascalu, neboli čipu GP104 na kartě GeForce GTX 1080 Founders Edition. Proti Maxwellu je zde několik novinek. Prozkoumáme také chování karty v reálných hrách, ověříme tolik diskutované chování boostu a vyměníme chlazení. Těším se můžete na výsledky s vodním blokem.

Reklama

Závěr a doporučení

Průvodce taktováním GeForce GTX 1080 Founders Edition
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu jsem chtěl prozkoumat několik věcí, které mne samotného zajímaly. Prvním domnělým nedostatkem referenční GeForce GTX 1080 FE mělo být zpracování, kteří někteří označují za laciné a nekvalitní.

Není to pravda, podobné provedení rozhodně nebylo levné. Jak se dělá levný chladič a PCB, jsme mohli vidět třeba u referenční GTX 670. Uvědomte si, že papírový příkon GTX 670 uváděný Nvidií byl jen o 10 W nižší!

Chladič je dimenzován slušně, je celkem i tichý a svou funkci plní dobře. Zpracování je kvalitní, chladič je na bázi vapor-chamber. Karta je s ním schopna pracovat s přetaktováním na taktech 2 GHz zcela stabilně bez výkyvu taktů a propadů, stačí jen změnit nastavení limitů pro boost. Paměti šly přetaktovat na 11,6 GHz. Také jsem nezaznamenal žádné výrazné změny otáček ventilátoru, vše se chová naprosto normálně.

Druhý problém měl být propad frekvence karty pod typický boost po delší chvíli hraní. V několika náročných hrách jsem vám ukázal, že tato karta tímto problémem netrpí. Zcela referenční karta drží i po více než půlhodině hraní všech možných náročných her (Crysis 3, Far Cry 4, GTA V, Metro LL atd.) frekvence nad 1,73 GHz, jak hovoří její specifikace. Ani v dalších hrách takty neklesají, ale drží nad specifikacemi.

Ani tento problém jsem nezaznamenal. Kolega Adam Vágner měl jiné zkušenosti, jeho karta se dostává i k základním taktům. Tady se to liší kus od kusu a záleží na více faktorech.

Třetím objektem mého zájmu bylo taktování. To je krapet složitější než u předchozí generace karet, ale dá se provozovat stejně jako u Maxwellu. Připravíte se ale o možnost detailnějšího ladění. To umožňuje nová funkce napěťové-frekvenční křivky. Tu lze celkem slušně nastavit, a dosáhnout frekvencí 2 GHz pro jádro zcela stabilně. Pokud se mne ale ptáte, zdali to má smysl, říkám, že ne. U GTX 1080 už není tak velká rezerva pro taktování a dalším taktováním grafické karty GeForce GTX 1080 FE získáte jen několik málo procent výkonu navíc. Jádro samo o osobě jede téměř na technologické hranici čipu, tudíž je rezerva pro další taktování opravdu malá. Nárůst výkonu za možnou nestabilitu nestojí.

Ani s vodním chlazením jsem se nedostal nijak extra výše, takty 2,1 GHz sice byly stabilní, nárůst výkonu byl ale proti maximálnímu přetaktování se vzduchovým chladičem jen čtyři procenta. Pascal nemá cenu taktovat, nepřináší to výkon jako u předchozí generace, ale jen dobrý pocit, že vaše GPU tepe na 2 GHz a výše. Praktická stránka věci je zanedbatelná. K výrazně vyšším taktům se nedostanete bez rizikových modifikací karty a extrémního chlazení.

Zbývá otázka, jestli referenční kartu doporučit či nikoliv? Z pohledu hledisek, kterými se zabýval tento článek, rozhodně ano. Musí ale dojít k dalšímu poklesu ceny. Vzhledem k faktu, že jádro GP104 dostanete v podstatě na maximum ve všech kartách, není kvůli maximálnímu výkonu nutné připlácet za drahé nereferenční edice. K lepšímu taktování vám nepomohou.

Mají výhodu v tom, že už z výroby udrží takt boostu výše a stabilněji (ale podobnému chování naučíte i referenční kartu prostým posunutím limitů). Ty lepší modely ale budou tišší.

V tuto chvíli referenční kartu prodává Mironet za 20 490 Kč s daní, a já čekám, že brzy cena bude dál klesat. Za 19 000 Kč půjde o skvělou kartu se skvělým výkonem. Za nereferenční verze určitě nemá smysl připlácet horentní sumy, to bych si raději šetřil až na kartu s velkým čipem ve verzi „Ti“.

Průvodce taktováním GeForce GTX 1080 Founders Edition
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poskytnutí karty do testu, děkujeme společnosti Mironet

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama