rating-zavadnosti-pocitacovych-her-jeho-vyvoj-a-dnesni-praxe
Hry Článek Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe

Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 7. 2007 01:00 49

Seznam kapitol

1. Proč je hodnocení nutné? 2. První pokusy 3. Americká krize a reakce Evropy 4. Další země, kontinenty... a Microsoft 5. Žebříčky hodnocení - ESRB
6. Žebříčky hodnocení - bbfc 7. Žebříčky hodnocení - PEGI 8. Situace v České Republice 9. Výhled do budoucna

Jistě jste to již někdy viděli. AO, 7+, 12+ atd. Takovéto a další podobné značky můžete najít na většině přebalů počítačových her nejen v zahraničí, ale také u nás. Zajímá vás, proč jsou hry klasifikované, kdo a jak je klasifikuje a celá historie ratingu her? Pak je dnešní (a musím podotknout, e velmi rozsáhlý) článek určen právě vám... 

Reklama

Japonsko

Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe
i Zdroj: PCTuning.cz

Také Japonsko používá vlastní systém hodnocení násilí ve hrách. Je v provozu od července 2002 a jmenuje se Computer Entertainment Rating Organization (zkratka CERO). CERO má za vzor americký ESRB a z velké části z něj vychází, v roce 2003 se CERO oficiálně stal neziskovou organizací.

Austrálie a Nový Zéland

Austrálie

Austrálie a Nový Zéland používají podobný, ale nikoliv stejný systém. Je pojmenovaný stejně, Office of Film and Literature Classification (zkratka OFLC). Podle názvu byste nejspíše usoudili, že OFLC hodnotí pouze filmy a literaturu (ano, opravdu se hodnotí i knihy a časopisy), ale opak je pravdou. OFLC hodnotí také počítačové hry a hry na konzole.

Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe
i Zdroj: PCTuning.cz

V Austrálii je uzákoněné, že každý film, kniha a počítačová hra musí mít rating OFLC. OFLC je však velmi přísné a některým filmům již udělilo nejpřísnější hodnoceni R18+ hodnocení (případ hry Postal a Grand Theft Auto: San Andreas; u GTA: SA, ale později bylo rozhodnutí sníženo a udělen nižší rating). R18+ znamená "Material classified R18+ is legally restricted to adults", tedy zakázáno i pro dospělé. Držení a hraní těchto her pak bylo v Austrálii nezákonné a mohli jste za to platit velké pokuty. Stejný osud potkal i několik filmů (například Texaský masakr motorovou pilou), jejich seznam naleznete zde.

Nový Zéland

Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe
i Zdroj: PCTuning.cz

Také Nový Zéland používá OFLC. Celý systém funguje podobně jako v Austrálii, ale systémy nejsou spojené. Každá země si tedy hodnotí hry a filmy podle svého. I tady je ale hodnocení velice přísné a stejně jako v Austrálii i zde bylo několik filmů a her (opět série Postal) zakázáno.

Ostatní země

Ostatní země (například celý Africký kontinent, Jižní Amerika a další) jednoduše žádný vlastní systém nemají, některé (například Brazílie) mají vlastní systém hodnocení filmů, ale nepoužívají jej pro hodnocení "nebezpečnosti" počítačových her. Všechny tyto země buď prodávají hry úplně bez hodnocení nebo se lokální vydavatel vždy samostatně u každé hry domlouvá s velkými společnostmi jako PEGI nebo ESRB a případně pak hru vydá s hodnocením těchto velkých společností.

Microsoft

Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe
i Zdroj: PCTuning.cz

O rating "závadnosti" se nedávno začal zajímat i Microsoft. A je vidět, že se mu tato myšlenka zamlouvá, protože do nových Windows Vista se rozhodl implantovat hned několik funkcí. Tou první je schopnost administrátora nastavit, jaké hry mohou ostatní uživatelé spouštět a jaké nikoliv. Snadno tak například můžete zakázat svým dětem spouštět násilné a pro ně nevhodné hry. Další novinkou jsou hry s logem "Games for Windows", které při instalaci v operačním systému Vista kromě samotné hry přidají do registrů také informace o tom, jaké hra dostala ohodnocení od PEGI, ESRB nebo případně i obou společností.

Tyto vylepšení mají opět rodičům pomoci při rozhodování, které hry jsou pro jejich děti vhodné a které nikoliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama