rating-zavadnosti-pocitacovych-her-jeho-vyvoj-a-dnesni-praxe
Hry Článek Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe

Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe | Kapitola 7

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 7. 2007 01:00 49

Seznam kapitol

1. Proč je hodnocení nutné? 2. První pokusy 3. Americká krize a reakce Evropy 4. Další země, kontinenty... a Microsoft 5. Žebříčky hodnocení - ESRB
6. Žebříčky hodnocení - bbfc 7. Žebříčky hodnocení - PEGI 8. Situace v České Republice 9. Výhled do budoucna

Jistě jste to již někdy viděli. AO, 7+, 12+ atd. Takovéto a další podobné značky můžete najít na většině přebalů počítačových her nejen v zahraničí, ale také u nás. Zajímá vás, proč jsou hry klasifikované, kdo a jak je klasifikuje a celá historie ratingu her? Pak je dnešní (a musím podotknout, e velmi rozsáhlý) článek určen právě vám... 

Reklama
Rating závadnosti počítačových her - jeho vývoj a dnešní praxe
i Zdroj: PCTuning.cz

Systém Pan European Game Information (PEGI, v překladu "sledující evropské informace o hrách") vznikl v roce 2002. Vytvořila jej Interactive Software Federation of Europe (ISFF, česky Evropská federace pro interaktivní software) jako nástupce původního, již dosluhujícího systému ELSPA. Fungovat začal v 1. polovině roku 2003 a je v provozu dodnes.

V posledních dnech přibyla k systému PEGI také nástavba PEGI Online. Ta slouží pro rodiče dětí hrajících hry po internetu. PEGI Online neuděluje žádné hodnocení, ale servery, na kterých naleznete logo PEGI Online by měly být chráněné před "špatným obsahem internetu". To znamená, že administrátoři na těchto serverech aktivně zakročí, například pokud někdo napíše odkaz na stránku s pornografií a podobně. 

Ačkoliv se tak může zdát, PEGI není nijak vázán na Evropskou Unii. Používá se po celé Evropě, kde jej k dnešnímu dni užívá 29 zemí.

Odkaz na stránky PEGI. Odkaz na stránky PEGI Online.

Způsob hodnocení

Výrobce nebo vydavatel hry musí vyplnit rozsáhlý dotazník, který putuje do Netherlands Institute for the Classification of Audiovisual Media (NICAM, nizozemský institut pro klasifikace videozvukových médií). Tam dotazník prozkoumá několik nezávislých expertů (mají vysokoškolské vzdělání v oboru a dlouholeté zkušenosti s aktivním hraním), kteří pak na určí finální hodnocení. Experti tedy hru ani video ze hry vůbec nevidí.


Splinter Cell Double Agent, PEGI hodnocení 18+

Výsledné hodnocení se dělí na 2 části. První je hodnocení podle věku. Tedy pro jakou věkovou skupinu je hra vhodná a pro jakou nikoliv. Druhé je upřesnění "špatných vlastností hry". Symbol věku najdete v levém spodním rohu na přední straně obalu, ostatní symboly ve spodních rozích na zadní straně obalu hry.

Vysvětlení ratingu

Podle věku

Hry vhodné pro děti od 3 let. Zbylé hodnocení si jistě domyslíte :o)

Podle nevhodného obsahu

Diskriminace - hra obsahuje prvky diskriminace nebo materiál, jenž může diskriminaci podněcovat.

Drogy - ve hře je zmiňováno nebo vyobrazeno užívání drog.

Strach - hra může malé děti polekat nebo vyděsit.

Hazard -hra podněcuje nebo učí hazardu.

Sprostá slova - hra obsahuje sprostá slova.

Sexuální chování - hra obsahuje prvky nahoty a/nebo sexuálního chování či sexuální narážky.

Násilí - Hra obsahuje prvky násilí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama